Pokerregler: Lär dig alla regler som finns inom poker

Här lär du dig allt om vad pokerteori är och vad du har för nytta av att ha kunskaper inom det.

Artikelns innehåll

Hur är de grundläggande pokerreglerna?

De grundläggande pokerreglerna säger att den person med bäst kort på handen vinner omgången, om man inte bluffar sig till pottvinsten vill säga.

Ifall du höjer och alla andra lägger sig vinner du pokerhanden, och vad som avgör om du har bäst hand är de regler som gäller för det pokerspel du spelar.

Hur är handrankingen inom poker?

Handrankingen inom poker är generellt enligt nedan.

Det finns också pokerspel med specialhänder såsom fyrstege och femtal, men de pokerspelen är det ganska ovanligt att man spelar.

Vad händer om flera spelare får samma hand?

Om flera spelare får samma hand avgör sidokortet vem som vinner handen. Ibland finns inget sidokort, och ibland har flera personer samma sidokort. I dessa fall delas potten lika mellan alla spelare som är kvar i potten.

Nedan ger vi dig några exempel på sidokortsregler som finns inom poker.

Potten delas

Potten nedan delas då båda spelarna har triss i ess och K–10 som sidokort.

Den övre spelaren vinner potten

Här vinner den övre spelaren potten då han har det högsta det högsta sidokortet.

Den övre spelaren har A–A–A–10–6, alltså 6 som lägsta sidokort. Detta medan den undre spelaren har 5 som högsta sidokort, alltså A–A–A–10–5.

Potten delas igen

Här delas potten ytterligare en gång då båda spelarna har samma sidokort utöver sin triss i ess. Båda spelarna har alltså A–A–A–10–5 som bästa hand.

Vilka satsningsrundor finns inom poker?

I pokerspelet Texas Holdém, som är det populäraste pokerspelet, finns det fem satsningsrundor.

1. Pre-flop

Vid pre-flop får du två personliga kort. De personliga korten är bara dina och kan inte användas av andra spelare för att få en bättre pokerhand.

Innan denna runda lägger alla spelare in lilla och stora mörken som på engelska kallas small blind och big blind. Det är obligatoriskt att lägga in mörken när det är din tur att göra det, och syftet med mörkarna är att göra det mer lönsamt att spela oförutsägbart och aggressivt.

Alla satsningsrundor avslutas med att alla spelare agerar, det vill säga lägger sig, synar eller höjer. De spelare som lägger sig får inte längre vara med i pokeromgången, och de får vänta tills denna omgång är avgjord innan de får vara med igen.

2. Floppen

Vid floppen får alla spelare tre öppna kort. Dessa kort ska du använda, alltså lägga ihop, för att få den bästa möjliga pokerhanden. I fallet nedan ser du att du har fått triss i ess med hjälp av korten på floppen.

Att ha triss i ess är en mycket bra hand så här tidigt in i en Texas Holdém-omgång. Denna satsningsrunda avslutas med att alla spelare agerar.

3. Turnen

Vid turnen får alla spelare sitt fjärde öppna kort. I detta exempel kommer spader två, och det är ett kort som inte hjälper dig över huvud taget. Men du har triss i ess, och det räknas fortfarande som en bra hand. Turnen avslutas med att alla spelare agerar.

4. Rivern

På rivern får alla spelare det femte och sista öppna kortet. Den slutgiltiga handen får du nu genom att lägga ihop alla fem öppna kort med de dolda kort du har på handen, och skapa den bästa möjliga pokerhanden.

Du kan skatta dig lycklig då ett ess kom på rivern. Det innebär att du får fyrtal, alltså den bästa handen som någon runt bordet kan få, även kallad the nuts.

Ifall du höjer med exempelvis 20 kr och två spelare synar måste alla visa sina kort i en showdown, alltså en visa-korten-runda. Om du hade höjt med 20 kr och alla spelare lagt sig skulle du vunnit hela potten utan att behöva visa upp vad du hade för kort på handen.

Showdown

Vid showdown är det den som gjorde den sista aggressiva handlingen, alltså höjningen, som visar sina kort först. Då du var sist med att höja är det du som börjar med att visa dina kort som garanterat slår alla andra tänkbara pokerhänder.

Efter att du vunnit får du alla pokermarker i potten av dealern, och därefter börjar en ny omgång. Platsen för den stora och lilla mörken justeras hela tiden ett steg åt vänster vid varje ny omgång så alla spelare får lägga in mörkarna lika många gånger.

Hur agerar du inom poker?

Vid slutet av varje satsningsrunda ska du agera. Det finns fyra sätt att agera på som vi förtydligar här nedan.

1. Passa

Att passa, även kallat att checka, innebär att du säger nej till att satsa något. Om du skulle passa händer ingenting, utan turen att agera går automatiskt över till nästa spelare. Om alla spelare passar börjar nästa omgång.

2. Höja

Att höja gör du när du vill sätta press på sina motståndare. Höjer du med 20 kr måste motståndarna syna med 20 kr för att få vara med i potten, alternativt mothöja.

En mothöjning skulle i detta fall vara att en motståndare lägger in 40 kr i potten och använder 20 av dem för att syna, medan hon använder de andra 20 kronorna för att höja.

3. Lägga sig

När du lägger dig ger du upp denna omgång och har inte längre möjlighet att vinna potten. Du ska aldrig lägga dig om du i stället har möjlighet att passa, för med en passning kommer du i bästa fall till nästa omgång utan att behöva satsa något.

4. Syna

Om en annan spelare höjt är det upp till dig att syna för att få vara med i omgången. Ifall du inte vill syna måste du lägga dig, alltså ge upp din hand.

Vilka satsningsgränser finns?

Inom poker finns det två vanliga begrepp som handlar om satsningsgränser: No limit och Fixed limit.

No limit

Vid no limit poker finns det ingen satsningsgräns alls. Du får alltså höja med så mycket du vill.

Fixed limit

Vid fixed limit poker finns det bestämda satsningsgränser. De gränser som finns kan exempelvis säga att du som mest får höja med 10 kr runda 1–2 och med 20 kr runda 3–5.

Får man lämna pokerbordet när man vill?

Det beror på. Spelar du en pokerturnering åker du ut om du lämnar bordet utan giltigt skäl, medan du under cash games kan lämna bordet när du vill så länge den senaste omgången spelats klart.

Vad händer om man förlorat alla marker?

Det beror på. Om du förlorat alla marker i en pokerturnering åker du ut om det inte finns regler om att det är tillåtet att köpa nya marker om de är slut. Ifall du förlorat alla marker i ett cash game får du vanligtvis köpa nya marker direkt efter att nuvarande spelomgång är slut.

Vilka vett- och etikettsregler finns?

Det finns många viktiga vett- och etikettsregler inom poker. Några av dem säger att du inte får maska, visa dina kort under en aktiv hand eller klaga på hur dealern gör sitt jobb.

Etikettsbrott blir du vanligtvis inte straffad för, men vissa etikettsbrott är också regelbrott som dealern eller tävlingsledaren kan straffa dig för.

Skiljer sig pokerregler live vs online?

Samma pokerregler gäller när du spelar live, exempelvis hos en kompis eller på ett casino, som om du spelar poker på nätet.

Det som skiljer mest är att det är lättare att spela enligt reglerna när du spelar poker online. Detta då pokerklienten gör det omöjligt att exempelvis maska eller agera när det inte när din tur.

Hur lär man sig pokerregler som nybörjare?

Pokerregler lär du dig bäst och snabbast genom att läsa på om grunderna för de pokerspel du vill spela. När du är nybörjare inom poker rekommenderar vi att du läser guider för att efter det spelar poker med låtsaspengar tills du lärt dig hur grunderna inom poker fungerar.

Några av de pokerspelsguider vi har länkar vi till här nedan:

Hur nöjd var du med innehållet?

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

De 10 bästa starthänderna i Texas Holdém

Läs mer

Vad är dry board (torrt bord) inom poker?

Läs mer

Bästa VPN med Kill Switch (+ Vad är det?)

Läs mer

Vad är drawing hand inom poker?

Läs mer
cross-circle