13 etikettsregler för poker: Både för live- och onlinespel

I denna artikel berättar vi om 13 etikettsregler inom poker som är viktiga att veta om oavsett var du spelar poker. Reglerna är frivilliga att följa, men alla spelare får det roligare om etikettsreglerna följs.

13 etikettstips inom poker

 1. Prata inte om den hand som spelas
 2. Maska inte
 3. Gör inga hit and runs
 4. Slowrolla inte
 5. Undvik angle shooting
 6. Respektera dealern
 7. Var trevlig mot dina motspelare
 8. Vänta på din tur
 9. Avslöja inte vad du har
 10. Göm inte värdefulla marker
 11. Bli inte förbannad över bad beats
 12. Var en bra vinnare
 13. Håll inte på med ratholing

1. Prata inte om den hand som spelas

Om vi säger att personen till vänster om dig har 3♠–7♠ som starthand i Texas Holdém, men hon lägger sig för hon tycker handen är dålig. På floppen kommer däremot A♠–4♠–2♠ vilket skulle gett henne en bra hand med en hög färg och en vettig chans på färgstege.

Hon blir förbannad och säger:

- Attans! Om jag bara behållit mina kort skulle jag haft en hög färg i spader nu, förmodligen till och med färgstege. Jag är så himla trött på det här!

Nu har hon saboterat för alla då alla vet att hon slängt två spader, och att valörerna förmodligen var låga då hon pratade om att kanske få färgstege. Vad snackpellen till spelare får för straff beror på de regler som finns och ibland tävlingsledarens individuella bedömning.

2. Maska inte

Det är okej att någon gång ibland få tänka över ett viktigt beslut ett tag, men att regelbundet ta över 60 sekunder på sig innan man bestämmer sig är inte okej.

Viktiga etikettsregler är att du spelar så snabbt du kan och att du håller koll på vad som händer vid bordet så du kan agera direkt när det är din tur.

Ifall man spelar livepoker och andra tycker att man tar för lång tid på sig kan den som tröttnat figurativt ringa i klockan, som på engelska kallas "calling the clock". Då bestämmer i första hand dealern, men ibland tävlingsledaren, om och i så fall vilket straff den maskande spelaren ska få.

När man spelar poker online behöver man inte tänka så mycket på att inte maska, för maskar man finns det en klocka som automatiskt "dödar din hand", det vill säga väljer åt dig, ifall du tar för lång tid på dig.

3. Gör inga hit and runs

Hit and run inom poker är när man vinner en stor pott för att direkt eller nästan direkt samla ihop alla marker och bege sig från bordet.

Det är inte ett regelbrott att göra en hit and run ifall du spelar cash games, men att ge motståndaren en chans att vinna tillbaka lite av sina pengar hör samtidigt till god sed inom poker.

Ifall man måste lämna spelet direkt efter du satt dig och precis vunnit en stor pott är det snällt att åtminstone säga varför man inte har tid att spela mer. Men det bästa är att inte hit and run-spela över huvud taget förstås.

4. Slowrolla inte

Att slowrolla, eller att göra en slow roll, gör man när man har en oslagbar hand, alltså the nuts, men trots det tar en massa tid på sig innan man visar sina kort vid showdown.

Vanligtvis slowrollar man för att reta upp motståndaren, och det lyckas man ofta med även om man i regel blir straffad för sitt slowrollande.

Ett exempel på slowrolling är om man har the nuts-handen nedan och ändå väljer att tänka efter några minuter extra vid showdown bara för att retas med motståndaren.

När man efter betänketiden visar upp sina kort blir man sannolikt straffad av dealern för att ha slowrollat. Motståndaren du slowrollar mot lär knappast heller bjuda hem dig på kaffe och kaka. Så slowrolling är alltså inte bara ett etikettsbrott, utan nästan alltid också ett regelbrott.

5. Håll inte på med angle shooting

Angle shooting är alltid oetiskt och ibland ett regelbrott beroende på vilka lokala regler som finns.

Angle shooting handlar om att man exempelvis säger att man höjer och sedan tar tillbaka det man sagt och säger att man bara skämtade. Det man i detta fall vinner är information om hur andra agerar när man säger att man höjer, vilket är mycket värdefullt inom poker.

En annan angle shooting-taktik är att man säger att man säger "jag höjer med 5" när det finns tusentals kr i potten bara för att se hur motspelarna reagerar. Ifall motspelarna verkar rygga tillbaka lägger man in 5 000 kr då man känner sig säker på att de har dåliga kort, men är de på väg att mothöja kan man påstå att man bara ville höja med 5 kr för att rädda sitt eget skinn.

Angle shooting straffas nästan alltid på ett eller annat sätt av antingen dealern eller tävlingsledaren.

6. Respektera dealern

Att bråka med dealern är dåligt för både stämningen och för dig själv då dealern har rätt att disciplinera spelare, alltså dela ut straff.

Dealern är bara en vanlig anställd som gör sitt bästa för att spelet ska flyta på bra och för att se till att ingen fuskar, maskar eller beter sig illa mot andra spelare. Så ifall dealern skulle göra en blunder, exempelvis en felgiv, tänk på att hon bara är människa och börja inte säga en massa dumma saker till henne.

Om du känner att du har rätt och dealern har fel är det bäst att respektfullt berätta vad du tycker för dealern. Ifall dealern inte håller med kan tävlingsledaren kallas in som i sin tur bestämmer vad som ska hända.

7. Var trevlig mot dina motspelare

Att vara trevlig mot sina motståndare vid pokerbordet ger dig två tydliga fördelar: alla tycker det är roligare att spela och du kan till och med tjäna pengar på att vara snäll mot dina motståndare.

Tänk dig själv: dina motspelare skulle nog hellre syna dig vid en misstänkt bluff om du vore en gnällspik än om du är en trevlig och artig spelare som omgivningen gillar.

Det är också en bra idé att tänka på att alla är nya någon gång, och att alla gör sitt bästa vid pokerbordet. Så om exempelvis en nykomling inte kan alla pokerregler eller agerar lite för snabbt är det bäst att bara släppa det så länge hon gör ett ärligt försök med att bli bättre på poker.

8. Vänta på din tur

När du spelar poker ska du alltid se till att bara agera när det är din tur att göra det. Agerar du för tidigt, till exempel höjer, vet spelaren innan dig att du sannolikt har en bra hand. Då kanske motspelaren före dig lägger sig, vilket innebär att du inte kan mjölka ur honom på pengar med din starka hand.

En stor del av att lyckas vinna pengar på poker är att kunna få så mycket pengar som möjligt när du vinner potten, så att agera när det inte är din tur är bara dumt. Likaså kommer dina motspelare bli sura på dig då alla runt bordet vill att pokeromgången ska spelas som det är avsett.

9. Avslöja inte vad du har

Att avslöja vad man har för kort i en aktiv pokerhand är det dummaste man kan göra. Man saboterar generellt mest för sig själv men även för andra spelare runt pokerbordet.

Information är en extremt viktig handelsvara inom poker, och delar du ut den gratis blir folk förbannade.

Ett exempel på ett tydligt etikettsbrott är om du gått all in och visar dina kort medan det finns andra spelare i potten. Även om det kvittar för dig om du visar dina kort är den information motspelarna får tillräcklig för att förutsättningarna för hela handen ska förändras.

Ifall du exempelvis har par i ess som personliga kort med din all in-hand vet spelaren som sitter med A–K som personliga kort att essen nästan är slut, och att hans hand inte längre är så bra som han först trott.

Om det både är ett regelbrott och ett etikettsbrott att avslöja de kort man har i en aktiv omgång är det dealern och tävlingsledaren som bestämmer.

10. Göm inte värdefulla marker

När man spelar livepoker går det att göra en luring som att gömma de mest värdefulla markerna så andra spelare tror man har lite pengar kvar när man i själva verket har en rejäl samling pengar.

Om du gör som ovan får du ett osportsligt informationsövertag som gynnar dig snarare än de andra spelarna. Om det du gjorde både är ett etiketts- och regelbrott bestämmer dealern och tävlingsledaren.

11. Bli inte förbannad över bad beats

Om du förlorar en hand som du procentuellt sett skulle vunnit är du med om en bad beat. Att lyssna på någon som klagar över bad beats är bara jobbigt, och är man en person som blir förbannad över bad beats saboterar man bara för sig själv.

Att spela när man är arg över en förlust leder generellt till att man försöker vinna igen det man förlorar, och då förlorar man oftast ännu mer pengar.

Det vattnas i munnen på erfarna pokerspelare som får syn på en spelare som är förbannad och vill vinna igen sina förluster, ungefär på samma sätt som det vattnas i munnen på ett lejon som får syn på en gasell på savannen.

Så räkna till 10 och ta det lugnt efter en bad beat. Att vara med om bad beats är en del av spelet, och något som alla måste lära sig acceptera.

12. Var en bra vinnare

Att vara en bra vinnare är lika viktigt som att vara en bra förlorare. Du tjänar inga pengar på att vara en bra vinnare, men beter du dig respektfullt mot andra när du vinner kan du räkna med att andra spelare beter sig respektfullt om du skulle förlora mot dem.

Så genom att vara en bra vinnare gör du spelet roligare för alla, och att ha kul är ju det viktigaste när man spelar poker.

Läs mer: Pokerordlista: Alla viktiga termer inom poker

12. Håll inte på med ratholing

Ratholing är när man tar marker från bordet för att därefter återansluta till samma bord med ett lägre antal marker. Generellt är ratholing både ett etiketts- och regelbrott, och inget en seriös pokerspelare ska hålla på med. Är man en bra pokerspelare kan man försvara sina vinster.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är tvåpar inom poker? (+ Strategi och tips)

Läs mer

Pokerspelaren Per Hildebrand: Biografi och karriär

Läs mer

Sveriges 10 största öar

Läs mer

Detta är världens längste man

Läs mer
cross-circle