Vad är the nuts (eller nut hand) inom poker?

Här lär du dig allt om vad the nuts, eller nut hand är inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är the nuts inom poker?

The nuts, eller nut hand, syftar på den bästa handen du kan ha i en pokeromgång. I spel som Texas Holdém där du vinner med högsta möjliga handen finns bara en nut hand.

Men i spel där du kan vinna med både hög och låg hand, som Omaha Hi/Lo, finns det både high nut hand och low nut hand.

Exempel på en nut hand

Nedan ger vi dig ett exempel på en nut hand med J–J som personliga kort och K–J–J som allmänna kort.

Tänk samtidigt på att bara för att du har nut hand just nu behöver inte det betyda att din oslagbara hand förblir oslagbar fram till rivern.

Ifall turnen ger en till kung har du inte längre nut hand då en motspelare kan sitta på par i kungar, i förlängningen fyrtal i kungar, och då ha en bättre hand än dig.

Hur ska man spela en nut hand?

När du har the nuts är du 100 % säker på att du har bäst pokerhand. Därför är det alltid rätt att höja när du har nut hand.

Hur mycket du borde höja beror bland annat på hur många spelare som finns vid bordet och vilken spelstil de har. Men tänk på att inte betta för mycket så alla lägger sig, utan mjölka ur motståndarna så mycket du bara kan.

Får du passa med en nut hand?

Ja, generellt får du passa, det vill säga avvakta och låta nästa spelare agera, med en nut hand ifall du spelar cash game. Cash games är förenklat all onlinepoker som inte är en pokerturnering. Du ska samtidigt veta att det alltid räknas som fel, och dålig stil, att passa med nut hand oavsett var du spelar.

I flertalet stora pokerturneringar, däribland World Series of Poker, är det däremot förbjudet att passa med nut hand. Detta då så kallat slow play, eller maskande, är förbjudet enligt turneringsreglerna.

De som blir påkomna med att passa med nut hand får ett straff som tävlingsledaren bestämmer allvarlighetsgraden på. Det är ovanligt att få se några av världens bästa pokerspelare bli uteslutna för att de passar med nut hand, men ett enklare straff såsom att få böta ett visst antal pokerchip kan mycket väl delas ut.

Varför heter det nut hand?

Enligt amerikansk folksägen kommer uttrycket från amerikanska Vilda Västern. Där spelade man oftast poker i salooner och barer, och när pengarna inte räckte till höjde man med saker som smycken, hästar och vagnar.

Om en spelare kände sig extremt säker på att vinna gick han ut och tog bort muttrarna (eng. nuts) på sitt hästsläp och la dem på pokerbordet. Det gjorde han för att förtydliga att han skulle stanna och betala motspelarna vid förlust då han omöjligt kunde åka därifrån.

Man tror också att pokerspelare som spelade på vintern och hämtade in de kalla muttrarna och la dem på pokerbordet ligger bakom uttrycket stone cold nuts.

Läs mer: Ordlista med viktiga pokerbegrepp

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

50 roliga göteborgsskämt

Läs mer

Poker utan svensk licens: Hur fungerar det?

Läs mer

De 5 bästa hemsidebyggarna just nu

Läs mer

Europas 8 högsta berg

Läs mer
cross-circle