Så spelar du Omaha Hi/Lo (Strategi + Tips)

Här lär du dig allt om hur du spelar Omaha Hi/Lo.

Artikelns innehåll

Vad är och hur spelar du Omaha Hi/Lo?

Omaha Hi/Lo-poker spelar du på nästan samma sätt som vanlig Omaha-poker. Några stora skillnader finns samtidigt, och det är att potten ofta delas mellan den spelare som har den högsta respektive lägsta handen. Men det finns även omgångar då en spelare vinner hela potten.

För att kunna vinna med den lägsta handen ska får du inte ha något kort högre än 8. Så sitter du med en pokerhand där alla kort är värda 8 eller lägre har du kvalificerat dig för att kunna vinna med den lägsta handen.

För att vinna med den högsta handen finns inga krav, för att göra det kan du ha vilka kort som helst. Du kan därför vinna både den höga och låga potten med en riktig bra låg hand som till exempel en stege på 2,3,4,5,6.

Du ska också tänka på att reglerna ibland skiljer sig från de som vi berättar om i denna artikel, men detta är de officiella reglerna som borde stämma överallt.

En exempelhand

Vi säger nu att du har den hand du ser nedan, alltså en låg stege.

Ditt ess räknas som både högt och lågt, och tack vare det har du en hand som kvalificerar sig som en kandidat för bästa låga hand. Så även bästa höga hand då alla händer tävlar om att vara det.

När du kvalificerat dig för bästa lägsta hand får du två chanser att vinna potten. Som lägsta hand har du nu fem som högsta kort, som är den bästa låga handen du kan ha.

När du räknar samman din bästa låga hand räknas varken stege eller färg. Som högsta hand har du i detta fall stege som bäst.

Allt som allt har du en extremt bra låg hand och en bra hög hand som även den har möjlighet att vinna "sin del" av potten. Om du vinner eller inte beror förstås på vilka händer dina motståndare har.

Med eller utan limit

Du kan spela Omaha Hi/Lo antingen med eller utan limit, det vill säga satsningsbegränsning.

Om du spelar Pot Limit Omaha Hi/Lo finns begränsningar för hur mycket du kan satsa. Satsningsbegränsningen bestäms av pottens storlek, och spelar du online ser du nästan alltid vad maxsatsningen är via pokerklientens gränssnitt.

Om du i stället spelar No Limit Omaha Hi/Lo finns det ingen gräns för hur mycket du kan höja. Då kan du gå all in och satsa alla dina marker när du vill.

Blinds eller ante

När du spelar Omaha Hi/Lo är det inte så vanligt att spela med ante. Här spelar du nästan alltid med big blind (stor mörker) och small blind (liten mörker), och den stora mörken är alltid dubbelt så mycket värd som den lilla mörken. Om den stora mörken är värd 2 euro är den lilla mörken värd 1 euro och så vidare.

Vem som lägger in den stora respektive lilla mörken varierar från runda till runda så det blir rättvist. När du kommer som ny till ett Omaha Hi/Lo-bord får du generellt lägga in stora mörken direkt oavsett var du sitter på bordet.

Handrankingen i Omaha Hi/Lo

Här nedan ser du handrankingen för både den höga och låga handen i Omaha Hi/Lo. Det är värt att igen poängtera att färg och stege inte räknas för din låga hand, och att din låga hand inte får ha något kort som är högre än 8.

Alla omgångar i Omaha Hi/Lo

Första satsningsrundan (pre-flop)

Vid den första satsningsrundan lägger de spelare som ska lägga in blinds in dem. Efter det får alla spelare fyra kort vardera. De är alla dolda kort som bara kan används av dig, och inte av dina motspelare till skillnad mot de öppna kort som kommer i framtida omgångar.

Den spelare som sitter till vänster om dealern som börjar agera genom att antingen syna, höja eller lägga sig. Därefter agerar varje spelare i turordning från vänster till höger.

Andra satsningsrundan (floppen)

Vid den andra satsningsrundan får alla spelare tre öppna kort som dealern lägger ut mitt på bordet. Dessa tre kort kallas floppen. Alla öppna kort som delas ut i alla omgångar ska du använda tillsammans med dina dolda kort för att skapa den lägsta och högsta möjliga pokerhanden.

De öppna korten som delas ut får alla spelare använda till skillnad från de dolda korten som är personliga.

Spelaren som sitter till vänster om dealern börjar agera. Vid denna runda får du välja mellan att checka, syna, höja eller lägga dig. Att checka (avvakta) är inte möjligt om en höjning ligger på bordet.

Tredje satsningsrundan (turnen)

Vid den tredje satsningsrundan, eller turnen, får alla spelare ytterligare ett öppet kort. Nu ligger det alltså fyra öppna kort vid bordet. Satsningarna går till precis som vid förra rundan.

Fjärde satsningsrundan (rivern)

Vid den fjärde satsningsrundan, eller rivern, får alla spelare det femte och sista öppna kortet. Nu är det upp till spelarna att skapa en låg och en hög hand med de fyra privata kort man har, och de fem öppna kort som finns.

Din sluthand ser ut enligt nedan.

Då börjar du med att plocka ut en låg hand där alla kort måste ha en valör på 8 eller lägre. Du får se till att inte få par, för idealt ska du ha den lägsta handen som är högt kort.

Som du ser nedan får du en ganska bra låg hand med åtta som högst.

Som högsta hand har du kåk i tior och ess. Den handen är inte superstark då någon av dina motståndare sannolikt sitter med ett ess och således har en bättre hög hand än dig. Samtidigt är din höga hand inte dålig. Du kan mycket väl vinna med den, i synnerhet om du är bra på att bluffa.

Satsningarna går till precis som vid föregående omgångar, och om en eller flera spelare är kvar tävlar dessa spelare om att ha den bästa lägsta respektive högsta handen. Det moment då alla kvarvarande spelare visar sina kort kallas för showdown.

En exempelomgång av Omaha Hi/Lo

För att nöta in reglerna ännu lite bättre ska du nu spela en exempelomgång mot din kompis Basse. Satsningsreglerna är No Limit, så både du och Basse får höja med hur mycket ni vill.

Nu är det dags för en exempelomgång. Du har för enkelhets skull bara en motspelare och det är din bästa kompis Basse. Nedan har du snabbgenvägar för alla omgångar som du och Basse spelar mot varandra.

Första satsningsrundan (pre-flop)

Vid den första satsningsrundan får du och Basse fyra dolda kort vardera. Basse lägger in stora mörken och du lägger in lilla mörken. Då du har lilla mörken börjar du agera, du synar och Basse checkar. Med det har denna runda tagit slut.

Andra satsningsrundan (floppen)

Vid andra satsningsrunden delas de tre första öppna korten ut. Du är ett kort närmare färg, men samtidigt har Basse fått triss i tvåor. Du checkar och det gör Basse med.

Tredje satsningsrundan (turnen)

Det fjärde kortet blir hjärter ess. Med det kortet får du färg i hjärter medan Basse får kåk i tvåor och ess. Du checkar och Basse gör detsamma.

Fjärde satsningsrundan (rivern)

Vid den fjärde och sista satsningsrundan delas det femte öppna kortet ut. Det blir en tvåa vilket betyder att Basse fullbordat ett fyrtal i tvåor. Basse känner sig säker på att han kommer vinna minst halva potten med sitt näst intill oslagbara fyrtal. Hans låga hand är dock ganska dålig.

Du höjer med 5 euro och Basse synar. Med det går vi vidare till showdown.

Showdown

Vid showdown börjar vi att se vem som har den bästa höga handen. Då du gjorde den senaste aggressiva handlingen, alltså höjningen, börjar du med att presentera din bästa högsta hand som är färg i hjärter.

Basse har i sin tur fyrtal i tvåor som enkelt slår färg i hjärter. Basse har nu vunnit halva potten.

Då går vi vidare och kontrollerar vem som har den bästa låga handen. Som du ser nedan har du en bra låg hand som Basse sannolikt får svårt att besegra.

Basse har tillräckligt många låga kort för att tävla om att få den bästa låga handen, men Basses låga hand är samtidigt inte så bra. Basses fyrtal i tvåor sätter krokben för honom och gör att han tvingas ha ett par i tvåor som lägsta hand.

Det gör att du har bästa låga hand och att potten delas lika mellan dig och Basse.

Läs mer: Pokerordlista: Alla viktiga termer inom poker

Medelvärde: 4 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är rack inom poker?

Läs mer

Vad är Dealers Choice inom poker?

Läs mer

Vad är mittenposition inom poker?

Läs mer

Pokerspelaren Stephen Chidwick: Karriär och biografi

Läs mer
cross-circle