Så bluffar du i poker: 3 steg för att lyckas

Tänk på att det krävs både kunskap och talang för att bluffa på rätt sätt. Men här hjälper vi dig. Läs guiden för att lära dig bluffa i poker i tre enkla steg.

3 steg för att bluffa i poker

  1. Lär dig bluffa vid rätt tidpunkt
  2. Lär dig bluffa på ett övertygande sätt
  3. Lär dig om olika sätt att bluffa

Längre ner i artikeln berättar vi om varje steg mer detaljerat.

1. Lär dig bluffa vid rätt tidpunkt

Bluffa inte för ofta

Ganska snabbt lär sig dina motspelare hur du vanligtvis spelar. Så vet dina spelare att du ofta bluffar blir de också modigare när det kommer till att syna dina bluffar.

Att bluffa är en strategi du inte ska använda allt för ofta. När du bluffar ska du känna dig någorlunda säker på att motståndarna tar dig på allvar, och det kommer de inte göra om du bluffar hand efter hand.

Du ska inte heller bluffa bara för att du inte bluffat på ett tag. Det ska ligga en större tanke bakom din bluff än så.

Gör inte för stora höjningar

Som nybörjare är det lockande att höja stort i ett försök att få in en riktigt bra bluff. Men ta det lugnt med höjningarna, i synnerhet om du är nybörjare inom att bluffa. Allt som krävs för att du ska förlora en stor pott är en motståndare som har en hand som är bra nog för att kunna syna.

Bluffa istället med lite lägre satsningar, åtminstone inledningsvis. När du bluffar med lite lägre höjningar förlorar du inte lika mycket om någon skulle syna din bluff. Det är också mer sannolikt att de andra spelarna lägger sig då mindre höjningar generellt känns mer naturliga och äkta.

Bluffa mot vana pokerspelare

Det är bäst att bluffa mot lite starkare pokerspelare snarare än nybörjare. Personer som kanske precis lärt sig spela Texas Holdém har ofta en dålig uppfattning om vad den egna handen är värd, och därför synar din bluff. Nybörjare är också i regel med i lite för många händer än vad som är taktiskt smart.

Börja bluffa tidigt

Med starka kort på handen är en bra idé att bluffa redan från start, alltså pre-flop. Om du bluffar innan floppen blir du i regel av med spelare som kunde ha synat din bluff längre fram i spelet.

Sluta bluffa om motståndarna fattar vad du gör

Om du tror att dina motspelare förstår att du bluffar, och de genomskådar dina bluffar gång på gång är det en bra idé att sluta bluffa, eller åtminstone bluffa mer sällan.

Tänk på att du är sårbar som bluffare, och att vem som helst som har marker nog kan syna din bluff.

2. Lär dig bluffa på ett övertygande sätt

Det är enklare att "bluffa bort" en spelare åt gången

Tänk på att det är enklare att få en spelare att lägga sig när du bluffar, än att få flera spelare att göra det. När du bara behöver "bluffa bort" en spelare har du alltså en större möjlighet att lyckas än om du måste övertyga halva pokerbordet att du har en bra hand när du egentligen bara bluffar.

Men du ska också tänka på att vana pokerspelare vet att det är vanligt med bluffar när det bara är 2 spelare kvar i handen.

Tänk på hur andra betraktar dig

Alla som spelar poker har en spelstil. Vissa gillar att spela aggressivt, alltså att höja och syna mycket. Andra gillar att spela tight, alltså att bara höja och syna när de har bra kort.

Fundera på hur andra betraktar dig och din spelstil, och anpassa ditt bluffande efter det. Om dina motspelare betraktar dig som en tight spelare är det mer sannolikt att du lyckas med dina bluffar.

På samma sätt är dina motspelare mer benägna att syna din bluff om du gjort dig känd för att spela aggressivt. Fast om du är en aggressiv spelare är det också mer sannolikt att dina motspelare synar dig om du har en bra hand, så alla spelstilar har sina för- och nackdelar.

Behåll lugnet

Försök behålla lugnet och bete dig som vanligt när du bluffar. Vanliga saker ovana bluffare gör är att leka med pokerchipsen, prata mer än vanligt, undvika ögonkontakt med andra spelare och/eller agera snabbare än vad de annars gör.

Så försök efter bästa förmåga att bete dig som vanligt, så att andra spelare inte förstår att du bluffar.

Spela på samma sätt som annars

För att vara bra på att bluffa ska du låtsas som att allt är som vanligt. Det lyckas du inte med om du gör mycket högre höjningar än vanligt. Så för att maximera dina möjligheter att lyckas med din bluff är det generellt en bra idé att höja gradvis allt eftersom varje ny bettingomgång inleds.

Tips: Är du nybörjare inom poker? Läs då vår pokerordlista. Där lär du dig alla viktiga pokerbegrepp.

Var medveten om dina tells

Nästan alla pokerspelare har tells, alltså saker man bara gör när man bluffar. Om du är medveten om vad din tell är kan du också dra nytta av det. Om du till exempel börjar prata en massa när du bluffar är det en god idé att börja prata en massa vid utvalda händer då du inte bluffar.

En annat vanlig tell är att man "fryser till is" och bara fokuserar på pokerspelet. Man säger inget, man skrattar inte om någon skämtar och så vidare. Den tellen kan du försöka träna bort genom att agera avslappnat och lugnt, och vara med i det sociala lite mer.

Bluffa inte efter du förlorat

Om du precis förlorat en viktig hand, eller om du är ur balans är det vanligt att man vill bluffa för att vinna igen sina pengar eller bara få slut på spelet.

Så efter du förlorat en hand är det lite genomskinligt att börja bluffa redan handen efter. Minst en av dina motspelare kommer förmodligen se igenom din bluff om du gör det.

3. Lär dig om olika sätt att bluffa

Gå all in på rivern

Rivern är det sista kortet som spelas ut, och det kortet inleder också den sista satsningsrundan. När du går all in på rivern blir motståndarna tvungna att betta stort för att syna din hand, som lika gärna kan vara en riktigt bra hand snarare än en bluff.

Så när du går all in på rivern är det sannolikt att du lyckas med din bluff, men du kan samtidigt förlora allt om en motståndare har en bra hand och synar dig.

Semi-bluffa

Att semi-bluffa är en personlig favorit. När du semi-bluffar har du ganska bra kort, alternativt har du ingenting just nu men du kan få något bra när dealern lägger ut öppna kort.

När du semi-bluffar är målet samma som när du bluffar med dåliga kort; du vill alltså att alla motståndare ska lägga sig så du vinner potten.

Fast när du semi-bluffar har du en sportslig chans att faktiskt vinna omgången med de kort du har på handen. Det ska räknas som en stor fördel då du i detta fall har en dubbel vinstchans; alltså motståndarna lägger sig eller du vinner med dina egna kort.

Fullfölj en "förlorad hand" med en bluff

Om du till exempel hoppats på en färg och höjt bettingomgång efter bettingomgång och den aldrig kommer, är det ibland lika bra att fullfölja hela vägen och låtsas som du fått en färg på rivern.

Du har ändå lagt in så mycket pengar i potten redan innan bluffen, och dina motspelare vet att det är sannolikt att du har något bra på handen.

Att göra en stor höjning är i detta fall inte så dumt, för om du inte bluffar har du ändå förlorat så mycket marker i vilket fall.

Tajma in din bluff till ett scare-card

Ett scare-card är ett bra kort som delas ut som öppet av dealern. Om det redan ligger en trea, en femma och en tia som öppna kort och dealern lägger ut ett ess, ska esset räknas som ett scare card.

Om handen är som ovan kan du ta tillfället i akt och låtsas som att esset var det bästa kortet du kunde ha fått, och sannolikt går många motspelare på din bluff.

Den stora baksidan är samtidigt att det kan finnas en motspelare som faktiskt sitter med ett eller flera ess, och då ligger du förmodligen risigt till.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 3

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är en busted hand inom poker?

Läs mer

10 fakta om solceller och solpaneler du kanske inte kände till!

Läs mer

Så hittar du bästa VPN med privat IP-nummer (+ vad är det?)

Läs mer

Test och recension av OVPN

Läs mer
cross-circle