Vad är limp in och limper inom poker?

Här lär du dig allt om vad limp in och limper är inom poker.

Artikelns innehåll

Nedan svarar vi på alla frågor vi precis ställt.

Vad är limp in inom poker?

Att limpa, eller "halta in i potten", är när du synar den stora mörken i stället för att höja pre-flop. När du limpar har du alltså som målsättning att gå med i potten med en så liten insats som bara möjligt.

Vad är en limper inom poker?

En limper är en spelare som alltid eller nästan alltid går med i potten pre-flop så billigt hon bara kan, alltså genom att syna i stället för att höja.

Är det taktiskt bra att vara en limper?

Nej, det är inte taktiskt bra att vara en limper. Det kan vara lätt att tro att man vinner på att limpa in i potter då man således slipper lägga in så mycket pengar per pott man är med i. Men så är det inte, vilket vi motiverar nedan.

Därför är det dåligt att vara en limper

Du tar inte kontroll över potterna

En stor nackdel är att du inte kan ta kontroll över de potter du är med i. När du höjer i stället för att syna är det mer sannolikt att motståndare med dåliga till mediokra händer lägger sig.

Det betyder att de inte längre är med i potten, och att de inte längre kan vinna även om deras kort skulle visa sig vara bättre än dina efter att rivern delats ut. Så när du höjer tunnar du ut fältet, vilket ökar din möjlighet att ta hem potten rejält.

Läs mer: Pokerordlista med alla viktiga begrepp.

Du vinner inga potter pre-flop

En annan nackdel med att vara en limper är att du aldrig vinner potter pre-flop genom att göra en rejäl höjning. När du höjer pre-flop händer det relativt ofta att motspelarna inte tycker det är värt att gå med i potten om de inte har kort som motiverar det, vilket betyder att du vinner en betydande mängd potter pre-flop.

Du blir lättläst

En tredje nackdel med att vara en limper är att du blir lättläst och allmänt sedd som en tight spelare, alltså som en passiv spelare. När du höjer innan floppen med jämna mellanrum blir du allt mera svårläst, vilket du tjänar på i längden.

Proffsen limpar inte

Titta gärna på lite World Series of Poker- eller European Poker Tour-turneringar. Det finns hur många videor som helst att titta på om du söker på de turneringarna på Youtube. När du tittar på en sådan turnering, alltså en riktig proffsturnering, märker du att nästan inga spelare limpar in i potten.

Det är inte nödvändigtvis för att de är aggressiva, utan för att de är så pass strategiskt duktiga att de förstår att man tjänar på att höja snarare än att limpa in sett ur ett längre perspektiv.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är ett c-bet (continuation bet) i poker?

Läs mer

Vad är running it twice inom poker?

Läs mer

Sollån: Så fungerar det att låna till solceller

Läs mer

Vad är klädda kort inom poker?

Läs mer
cross-circle