Så spelar du Omaha: guide med bilder

Omaha är ett populärt kortspel som många gillar att spela. Här lär du dig spela Omaha på ett snabbt sätt med hjälp av bilder och enkla instruktioner.

Lista med det viktigaste

Nedan berättar vi om varje sak vi nämnt.

Vad är kortspelet Omaha?

Omaha är ett pokerspel som påminner om Texas Hold'em. Men stora skillnader finns pokerspelen emellan. Den största skillnaden är att du i Omaha-poker får 4 personliga kort medan du i Texas Hold'em-poker bara får 2 personliga kort som du får kombinera med de öppna korten.

Så spelar du Omaha: generella regler

Nu börjar vi prata om det du är här för; nämligen att lära dig spela Omaha-poker.

Lär dig värdet på varje hand

Det är viktigt att du lär dig vad varje hand är värd. Hand nummer ett är värd mest, och den sista handen vi tar upp i listan är värd minst.

  1. Royal flush, till exempel 10, knekt, dam, kung ess i hjärter.
  2. Färgstege, till exempel 6,7,8,9, 10 i klöver.
  3. Fyrtal, till exempel 4 sexor.
  4. Kåk, till exempel tre damer och två kungar.
  5. Färg, till exempel 4,5,6,8,9 i hjärter.
  6. Stege, till exempel 5,6,7,8 och9
  7. Triss, till exempel tre damer.
  8. Tvåpar, till exempel två sjuor och två tior.
  9. Par, till exempel 2 damer.
  10. Högt kort, där du till exempel har 6,9,kung,8,ess. Esset är i det fallet högst.

Nedan ser du exempel på de händer vi precis berättade om.

Så spelar du Omaha: generella regler

Den bästa handen vinner

Omaha går ut på att få den bästa möjliga handen med 5 kort. Du får både personliga kort och öppna kort som du ska lägga ihop med varandra för att skapa den bästa handen.

Det är alltså den spelare med bäst kort när omgången är slut som vinner, men ett undantag till det är om alla lägger sig utom du. Då vinner du även om du har sämre kort än dina motståndare.

Med rätt teknik och kunskaper kan du alltså bluffa till dig segern.

Läs mer: Alla viktiga begrepp inom poker

Du ska lägga ihop personliga och öppna kort

När du spelar Omaha får du sammanlagt 9 kort. 4 personliga kort som bara är dina och 5 öppna kort som alla får använda för att få den bästa möjliga handen.

En viktig sak att veta är att du bara får kombinera 2 av dina personliga kort med de öppna korten, trots att du alltid har 4 personliga kort på handen.

Så om du har fyra ess som privata kort får du bara kombinera två av dem med de öppna korten. Det bästa vore förstås att ta alla dina privata kort och skapa fyrtal i ess, men så får du inte göra.

Spelets gång

Spelet börjar med att du får 4 personliga kort. När du fått dem börjar första bettingrundan. Efter den första bettingrundan är över delar dealern ut floppen, som är tre öppna kort.

Därefter bettar alla och när det är gjort kommer turnen, alltså det fjärde öppna kortet. Nu bettar alla igen och sen delas det sista öppna kortet ut som kallas för rivern.

Du får vara med i varje omgång så länge du inte lägger dig, och tänk på att värdet på dina personliga kort är det som borde avgöra hur du agerar i spelet.

Vid varje bettingomgång kan du göra fyra saker: lägga dig, passa (checka), höja eller syna. Du borde inte lägga dig om ingen har höjt, och du måste syna på de höjningar som görs om du vill fortsätta vara med i handen.

Vi spelar en testomgång Omaha

Rundan börjar med att du får 4 personliga kort: Kn, Kn, 4 och A. Handen är bra av flera anledningar. Ditt par i knektar är starkt, och ditt ess är bra att ha om dealern lägger ut ett eller flera ess som högsta kort.

En motståndare höjer, men du synar då du vill vara med och se de öppna korten.

Nu lägger dealern ut floppen som är tre öppna kort. Som du ser nedan får du en trea, ett ess och en nia. Det bästa du har är par i ess, alltså ett ess från din egen hand och ett ess från floppens öppna kort.

Att få ta med ditt par i knektar hade varit tacksamt, men det funkar inte i Omaha. Max två kort från din egen hand får kombineras med de öppna korten oavsett var man är i rundan.

Alla passar och nästa kort kommer, som är turnen. Turner-kortet blir en nia och det är ett rätt dåligt kort för dig. Det förbättrar inte din hand, för även om du får tvåpar är paret i nior "allas", och ditt tvåpar är inte så starkt. Dina motståndare kan både ha färg och i värsta fall fyrtal i nior.

Alla passar igen och det sista kortet läggs ut, alltså rivern. Riverkortet är ett ess och det är bra för dig. Du har nu en ganska stark kåk i ess och nior.

Du behöver inte vara rädd för att dina motståndare har färg för din kåk slår det ändå. Inte heller färgstege är något problem då de öppna hjärterkorten är för spretiga.

Om någon sitter med två ess eller två nior som personliga kort kommer du förlora, men du struntar i det och höjer friskt. En motståndare med en sämre kåk (9,9,9,A,A) synar och du vinner handen. Om din motståndare suttit med samma kåk som du (9,9,A,A,A) hade potten delats.

Läs mer: Så spelar du blackjack

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är cards speak inom poker?

Läs mer

Vad är equity inom poker?

Läs mer

Så spelar du 2–7 Triple Draw (Regler + Tips)

Läs mer

Vad är nyckelhand (key hand) inom poker?

Läs mer
cross-circle