Vad är GTO-strategi inom poker?

Här lär du dig allt om vad GTO-strategi är inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är GTO-strategi?

En GTO-strategi är det optimala och matematiskt korrekta sättet att spela poker på, som gör att inga motståndare i världen klarar av att vinna pengar av dig. Som bäst kan dina motståndare gå jämnt ut mot dig, men bara om de själva följer en perfekt GTO-strategi.

Själva ordet GTO-strategi står för Game Theory Optimal, som på svenska betyder "den bästa spelteorin".

Du kan spela så nära GTO som möjligt

Ett bra val är att spela så nära Game Theory Optimal som du bara kan. När du gör det blir du oberäknelig, samtidigt som du ökar dina möjligheter att vinna pengar av motståndarna.

Att spela så nära GTO som möjligt är att:

GTO eller exploatering

GTO handlar om att spela optimalt utan att tänka på hur motståndarna spelar, medan exploatering handlar om att hitta brister i motståndarnas spel och utnyttja dem för att vinna pengar.

Att spela så nära GTO du kan är generellt bäst om du möter duktiga motspelare som är bra på att hitta och utnyttja brister i ditt spel. Tänk på att alla har brister som kan utnyttjas, till och med du.

Att spela exploaterande är generellt bäst när du spelar mot sämre motspelare som ofta gör misstag som du kan utnyttja.

Men tänk också på det här: ju mer exploaterande du spelar, desto mer förutsägbar blir du. Så om du spelar exploaterande mot någon annan ökar risken för att själv bli exploaterad vid pokerbordet.

Exempel på exploaterande spel

Ett exempel på exploaterande spel är om du spelar offensivt mot en passiv pokerspelare genom att bluffa i syfte att vinna enkla potter.

På så vinner du många potter utan att behöva visa dina egna kort. Men du blir samtidigt mer förutsägbar och sårbar då motståndare som är bättre än den passiva spelaren förstår att du ofta bluffar och kan straffa dig för det.

Hade du spelat närmare GTO hade någon sådan lucka i ditt eget spel aldrig funnits, men då hade du inte heller kunnat vinna enkla pengar av den defensiva spelaren.

Finns det någon perfekt poker-GTO-strategi?

Nej, det finns ingen GTO-strategi inom poker som fungerar till 100 %. De som säger att de har en perfekt GTO-strategi ljuger för dig. Det finns sätt att spela poker på som ökar dina möjligheter att vinna, men någon fungerande GTO-strategi har ingen lyckats ta fram, vare sig människa eller dator.

Finns det någon GTO-strategi som fungerar?

Inte inom poker, men inom schack finns det datorprogram som har kommit så nära en optimal GTO-strategi som möjligt. Två av de bästa schack-AI-programmen är AlphaZero och Stockfish. De programmen vinner i princip alltid, oavsett mänskligt motstånd.

Men om det går att lösa en nästan perfekt GTO-strategi inom schack, varför funkar inte det inom poker?

Jo, för inom poker finns det för mycket osäkerhet och chans för att en perfekt GTO-strategi ska kunna skapas.

Om det fanns en pokerdator som kunde titta på motståndarnas kort skulle en perfekt GTO-strategi kunna tas fram, men då det inte finns får man nöja sig med att spela så nära GTO man kan.

Skämt åsido. Det kommer förmodligen aldrig finnas någon perfekt GTO-strategi inom poker. Och för allt i världen: köp inga program eller böcker av personer som säger att de ska ge dig information om den perfekta GTO-strategin. Den optimala GTO-strategin inom poker finns inte, så bli inte lurad.

Läs mer: Pokerordlista: Alla viktiga termer inom poker

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

PokerStars: Test och recension (+ Hämta bonus)

Läs mer

Vad är ratholing inom poker?

Läs mer

Växelriktare för solceller: Vad är det + vilken ska du välja?

Läs mer

Vad betyder check-raise inom poker?

Läs mer
cross-circle