Positionsspel inom poker: Guide och exempel

Här lär du dig allt du behöver veta om positionsspel inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är positionsspel inom poker?

Positionsspel inom poker är konsten att anpassa ditt spel efter den plats du har vid pokerbordet. Grovt räknas finns tre olika positioner i pokerspel: tidig position (dåligt), mittenposition (sådär) och sen position (bra).

På bilden nedan har röda spelare tidig position, rosa spelare har mittenposition och svarta spelare har sen position.

Nedan berättar vi om varje position och vilka- för och nackdelar som finns att spela där.

Att spela i tidig position

Vid ett fullsatt pokerbord sitter spelaren med lilla mörken, spelaren med stora mörken och spelaren till vänster om lilla mörken i tidig position. Personen till vänster om lilla mörken sitter under the gun och är den spelare som agerar först pre-flop.

Det är så att spelarna med lilla och stora mörken agerar sist innan floppen och då egentligen har sen position. Men då spelarna med lilla och stora mörken agerar först alla andra rundor sitter de ändå i tidig position.

När du sitter i tidig position måste du agera innan du hunnit få information om vad motståndarna har för händer. Därför är det dåligt att vara i tidig position.

Att spela i mittenposition

När du spelar i mittenposition spelar du efter spelarna i tidig position, och innan spelarna i sen position.

När du sitter i mittenposition har du fått information om vad spelarna i tidig position har för händer, men hur spelarna som är i sen position agerar vet du inte. Därför är det sådär att vara i mittenposition.

Att spela i sen position

När du spelar i sen position sitter du sist eller bland de sista vid pokerbordet.

När du sitter i sen position har du fått information om hur alla spelare innan dig agerat, och med den informationen kan du göra smartare val. Att sitta i sen position är klart bäst då man har ett informationsövertag mot alla eller nästan alla andra spelare.

Varför är det bra att sitta i sen position?

Att du har ett informationsövertag när du sitter i sen position vet du redan, så det tar vi inte upp igen. Här nedan kommer några ytterligare anledningar till att det är bra att sitta i sen position.

Du får fler gratiskort

När du sitter i sen position är det lättare att få gratiskort genom att passa. Nedan ger vi dig exempel på hur vi tänker.

Du har en starthand med 5 4 och på floppen kom Q♣ A♦ 8♣. Nu vill du helst ha ett gratiskort så du får se kortet på turnen utan att betala för det.

Så här går det när du sitter i sen position:

  • Basse sitter i tidig position och passar.
  • Du sitter i sen position och passar.
  • Du får ett gratiskort då du slapp syna Basse.

Om du satt i tidig position är det inte alls lika säkert att du fått ett gratiskort. Om du hade checkat först hade Basse kanske tolkat det som en svaghet från din sida och bluffat eller semibluffat, och vips hade det kostat pengar att få se om du fick in din färg på turnen eller inte.

Du får lättare en lagom pottstorlek

Om du sitter i tidig position och höjer är det inte du som bestämmer hur stor potten blir, för det bestäms av alla spelare som sitter efter dig.

Men när du sitter i sen position är det lättare att bestämma hur stor potten ska bli. Sitter du i sen position och är nöjd med pottstorleken är det bara att syna, men vill du spela med en större pott är det bara att höja och vänta på att potten växer ytterligare.

Det är lättare att bluffa

När du sitter i sen position är det färre spelare du måste lura för att lyckas med din bluff.

Vi säger nu att du sitter vid knappen och har K 5 som starthand. Du höjer med 10 kr och det är bara spelaren med stora mörken som synar dig. Floppen kommer och där ser du J♣ A♦ 6♥. Motståndaren passar, du höjer med 30 kr och vinner handen då motståndaren lägger sig.

Att göra samma bluff om du varit i tidig position hade varit nästan helt omöjligt. Om du satsat som spelare 3 av 10 hade sannolikt många spelare höjt eller synat, så då hade du inte kunnat få de enkla pengar som du precis fick.

Läs mer: Pokerordlista: Alla viktiga termer inom poker

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är ett värdebet inom poker?

Läs mer

Köpa billiga solceller från Tyskland: Är det en bra idé?

Läs mer

Vad är represent inom poker?

Läs mer

Svenska spellagen: Hur fungerar den?

Läs mer
cross-circle