Vad är tidig position inom poker?

Här lär du dig allt om vad tidig position inom poker är, och hur du spelar strategiskt rätt när du har tidig position.

Artikelns innehåll

Nedan ger vi dig svar på alla frågor vi precis tagit upp.

Vad är tidig position?

Tidig position är när du sitter på en plats där du är först eller bland de första att agera runt ett pokerbord. De som har tidig position vid ett pokerbord är de som har small blind, big blind och den spelare till vänster om big blind-spelaren.

De spelare som har tidig position ser du i rött nedan. Spelare med rosa ring har middle position och spelare med svart ring har late position.

Är det bra att ha tidig position?

Nej, när man tänker positionsspel är det inte bra att ha tidig position. När du har en tidig position vet du inget om hur de andra spelarna kommer agera då du måste agera först eller bland de första. Spelare i middle och late position har båda fördelar mot dig om du har tidig position.

Spelare som agerar senare har lättare för att bluffa, och lättare för att känna av vilka kort de som agerar tidigare än dem har.

Den fördel spelare som agerar senare på bordet har kallas för positional advantage eller positionell fördel.

Hur spelar du rätt vid tidig position?

När du har en tidig position i poker är det generellt bäst att spela defensivt. Med defensivt menar vi att du ska vara försiktig med att göra saker som att bluffa, semi-bluffa eller höja allt för mycket.

Detta främst då du har en liten eller obefintlig möjlighet att veta hur stor potten blivit när det är din tur att agera igen. En höjning från dig på 50 kr kan lika gärna komma tillbaka till dig som en motspelarhöjning på 300 kr, och om dina kort inte räcker för att syna har du slängt 50 kr i sjön.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är Spelpaus? (+ Hur använder du tjänsten?)

Läs mer

Vad är ratholing inom poker?

Läs mer

Vad är en VPN-tjänst egentligen?

Läs mer

Världens 10 bästa pokerspelare genom tiderna

Läs mer
cross-circle