Vad är pre-flop inom poker? (+ pre-flop-strategi)

Här lär du dig allt om vad pre-flop är inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är pre-flop inom poker?

Pre-flop, på svenska "innan floppen", är den första satsningsomgången i pokerspel med öppna kort som Texas Holdém och Omaha.

Vid pre-flop inleder man med att lägga in lilla och stora mörken, på engelska kallat small blind och big blind. Lilla och stora mörken är obligatoriska insatser som främst är till för att offensivt pokerspelande ska bli mer lönsamt.

Den spelare som börjar agera sitter till vänster om den som lagt in stora mörken (se den röda ringen nedan). Spelaren som inleder omgången kan agera genom att höja, lägga sig eller syna big blind.

Därefter agerar alla spelare och de spelare som fortfarande är med i potten får vara med vid nästa satsningsrunda som är floppen.

Efter floppen finns två ytterligare satsningsrundor som är turnen och rivern där det fjärde och femte öppna kortet delas ut av dealern. Avslutningsvis kommer en showdown där alla kvarvarande spelare visar vad de har på handen för att man ska kunna avgöra vem/vilka som vinner/delar potten.

Hur borde du spela innan floppen?

Innan floppen finns det två saker som är särskilt viktiga: Din positionering och hur du agerar.

Din positionering

Det finns tre typer av positioner pre-flop, och det är:

  • Early position, eller tidig position (röd). Här agerar du generellt först eller nästan först, men innan floppen gäller andra regler. Här får big blind- och small blind-spelarna agera sist, vilket är mest fördelaktigt. Men det gäller bara innan floppen, för vid alla andra satsningsomgångar är det bäst att vara i late position.
  • Middle position, eller mittenposition (rosa). Här agerar du efter early position-spelarna men innan late position-spelarna.
  • Late position, eller sen position (svart). Här agerar du normalt sist eller nästan sist, bortsett från pre-flop då big blind- och small blind-spelarna agerar sist.

Strategin här är enkel. Poker handlar till stor del om att ha så mycket information som möjligt. När du sitter i early position har du inte mycket information att gå efter medan du får mycket information som late position-spelare.

Så late position-spelare har ett taktiskt övertag mot middle- och early position-spelare, och middle position-spelare har ett taktiskt övertag mot early position-spelare. Ju senare man måste agera, desto mer information har man och då kan man generellt göra bättre och mer modiga beslut.

Bilden nedan förtydligar att spelarna som lägger in stora och lilla mörken agerar sist, och egentligen sitter i late position innan floppen. De spelarna får alltså en bra chans att skydda sina blinds.

Hur bra kort har du?

Som i alla satsningsomgångar kan du ha bra, mediokra eller dåliga kort innan floppen. Här nedan berättar vi mer om hur du borde spela beroende på vilka kort du fått pre-flop.

Bra kort innan floppen

Som bra kort innan floppen räknas höga par såsom A–A, K–K och Q–Q. När du har riktigt bra kort innan floppen är det generellt bäst att höja för att tunna ut fältet lite. Det vill säga för att få spelare som kan få bättre händer än dig efter floppen att lägga sig så de inte längre är ett hot för dig.

Ifall någon synar som egentligen inte har tillräckligt bra kort för det är det nästan alltid bra för dig. Detta då du ändå har de bästa korten på handen, och därför fortfarande har oddsen på din sida för att vinna spelomgången räknat mot synarens odds.

Mediokra kort innan floppen

Som mediokra startkort räknas händer som A–10, K–J, 10–9 och A–J. En bättre medioker hand är när du får två kort av samma färg och som hänger ihop, och en sämre medioker hand är om du får kort som inte hänger ihop och inte har samma färg.

Dåliga kort innan floppen

Som dåliga kort innan floppen räknas händer såsom 2–8, 9–2 och 10–3 med kort i olika färger. Starthänder i olika färger och med stora valörskillnader är alltid att räkna som dåliga, och du ska generellt lägga dig om du får en sådan hand.

Om du spelar mot defensiva och oerfarna pokerspelare som sällan vågar syna på en bluff kan det vara värt att bluffa, men generellt är det som sagt bäst att lägga sig.

Vanliga pre-flop-misstag

Nedan berättar vi om tre vanliga misstag man lätt kan göra i sitt pre-flop-spel.

Halta inte in i potten

Att halta (limpa) in i en pott är att du synar den lägsta höjningen på bordet, oftast big blind, så du får vara med på floppen med den minsta möjliga insatsen. Att halta in i potter leder till låga potter och ett mer enformigt pokerspelande.

Det är också så att du tjänar på att vara oberäknelig när du spelar poker, och att halta in i pott efter pott gör dig förutsägbar och ett enkelt byte för proffsen. Pokerproffs och andra riktigt bra pokerspelare brukar klassa spelare som haltar in i potten som svaga, och kalla dem för limpers.

Övervärdera inte klädda kort

Att få två klädda kort pre-flop som exempelvis A–Q, A–Q och J–Q är inte på något sätt dåligt. Två klädda kort som inte är par är en bra hand, men att övervärdera dessa händer är som att hamna i en fälla man inte vill trilla i.

Även om du får en eller två träffar på floppen finns det risk för att någon annan fått träff med ett högt par som starthand och därför har en bättre hand än dig.

Tänk också på att höga kort pre-flop som inte är av samma färg är särskilt lätta att överskatta då man i sådana fall har svårare att få bra händer såsom färg och färgstege.

Var oberäknelig

Se till att inte bara syna eller höja när du har bra starthänder. Bluffa emellanåt för att ge sken av att vara oberäknelig vid pokerbordet.

En fördel med att vara oberäknelig är att dina motspelare vågar syna när du väl har bra kort på handen. Ifall motspelarna vet att du bara höjer när du har bra kort är det i princip ingen som vågar gå med i potten, och då går du miste om mycket pengar i det långa loppet.

Likaså är det viktigt att du kartlägger hur motståndarna beter sig vid pre-flop. Höjer en spelare bara när han har bra kort ska du inte gå med i de potterna ifall du inte själv har en mycket bra hand.

Läs mer: Pokerordlista: Alla viktiga termer inom poker

Hur nöjd var du med innehållet?

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är limit och no-limit inom poker?

Läs mer

Vad är all black inom poker?

Läs mer

Världens 10 dyraste ädelstenar (lista med bilder)

Läs mer

Vad är en höjning inom poker? (+ när borde du höja?)

Läs mer
cross-circle