Vilken färg är bäst inom poker?

Här lär du dig allt om vilken färg som är bäst inom poker, om det ens finns vill säga.

Artikelns innehåll

Vilken färg är bäst inom poker?

I poker är alla färger likvärdiga. Det finns gånger man använder kortens färg för att avgöra mindre viktiga saker, men när det kommer till handrankingen inom poker spelar det ingen roll vilket färg du har på dina kort.

Exempel

På bilden ovan ser du ett exempel på att färgen inte spelar någon roll vid ranking av pokerhänder. I ovanstående exempel delas potten vid royal flush i olika färger.

Här ovan ser du att den färg du får pokerhanden i inte spelar någon roll. Högst kort, och i vissa fall högst sidokort, vinner.

Hur rankas kortfärgerna inom poker?

Kortfärgerna rankas enligt följande inom poker, från högt till lågt.

  • Spader (högst värde)
  • Hjärter
  • Ruter
  • Klöver (lägst värde)

Hur färgerna rankas kan skilja sig från land till land, men färgrankingen ovan stämmer åtminstone för Sverige, resten av Skandinavien, Storbritannien och USA.

När spelar färgen roll inom poker?

Det finns tre fall då kortens färg spelar roll.

Vid "bring in" i stötpoker

I stötpokerspel som Femstöt och Sjustöt finns det en tvingad satsning i början av varje omgång som kallas bring in eller ante. Reglerna säger att den med lägst dörrkort måste lägga in ante.

Om flera spelare har samma dörrkort avgörs vem som ska lägga in ante genom att gå efter den färg korten har.

Så om tre spelare har femmor i olika färger vinner spelaren med den femma som har den färg som har det högsta värdet. I nedanstående fall får spelaren med ruter fem lägga in ante då hon har den lägst rankade femman.

Vem som börjar agera vid en pokerturnering

När du spelar en pokerturnering är det fördelaktigt att sitta i late position, alltså i en position där du agerar sist eller bland de sista. På grund av att alla vill sitta i late position måste dealern se till att turordningsindelningen blir rättvis.

Alla spelare får var sitt kort, och den som har högst kort sitter vid "the button", alltså i den bästa platsen vid late position. Om flera spelare har samma valör på sina kort avgör kortets färg vilken spelare som vinner och får börja pokerturneringen i den bästa positionen.

När du spelar poker online är det generellt en slumpgenerator som avgör vilken turordning som ska gälla inledningsvis vid bordet. Men vid fysisk poker såsom poker hos en kompis är det vanligt att högsta kort med färg som skiljare bestämmer vem som ska börja med the button.

På exemplet nedan ser du att spelaren med spader kung får the button-platsen då han har den kung som är värd mest.

Hur nöjd var du med innehållet?

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Amerikansk roulett: Så fungerar det + hur är vinstchansen?

Läs mer

Världens 10 farligaste djur

Läs mer

Vad innebär det att slowrolla inom poker?

Läs mer

10 träningstips för att gå ner i vikt

Läs mer
cross-circle