10 sevärdheter i Stockholm du inte får missa

Vad ska man se när man är i Stockholm? Här berättar vi om 10 sevärdheter som vi anser att du inte borde missa.

Det finns bokstavligen hundratals trevliga saker att göra i Stockholm. Att skapa en topp-tio-lista är därför inte lätt och det blir givetvis en smula subjektivt. Men här är i alla fall våra förslag på saker som vi tycker du bör se när du besöker huvudstaden.

10 intressanta sevärdheter i Stockholm

Nedan berättar vi om alla de sevärdheter vi precis nämnt mer detaljerat. Tryck gärna på någon av snabblänkarna för att komma till den sevärdhet du vill läsa om direkt.

10. Östermalms saluhall

Bild: Holger Elgaard

Östermalms saluhall är en marknadsplats där du kan köpa livsmedel och delikatesser eller njuta av en god bit mat. Till saluhallen finns fem ingångar, och ägaren till hallen är Stockholms Stad. Två bra saker med denna sevärdhet är att det är nyrenoverat och fräscht, och att utbudet av livsmedel och delikatesser är stort.

Nedan ser du en bild på interiören av Östermalms saluhall som är tagen 2020, alltså direkt efter en renovering som varade 4 år.

Bild: Arild Vågen

9. ABBA The museum

Bild: Stadsfoto.se

ABBA The Museum öppnade 2013 och som du säkert förstår är det popgruppen ABBA museet har som tema. Du hittar museet vid Djurgården, strax intill Gröna lund.

En trevlig detalj är att det finns en röd telefon i museet dit bara ABBA-medlemmarna kan ringa, och det gör de ibland för att prata med museibesökarna. Några av de mest populära utställningsobjekten på museet är montern med ABBAs scenkläder och musikgruppens guldalbum.

Bild: AleWi

8. Historiska museet

Bild: Holger Elgaard

Historiska museet, formellt Statens historiska museum, är ett konst- och kulturhistoriskt museum som funnits i den nuvarande byggnaden sedan 1943.

Ett av de mest uppmärksammade delarna av museet är Guldrummet. Där finns guldföremål från ungefär 350 e.Kr. och framåt, däribland guldhalsbågar från vikingatiden. På bilden nedan ser du Färjestadskragen från Torslunda socken, Öland, som finns att beskåda i Guldrummet.

Bild: Mariare

7. Vasamuseet

Bild: Holger Elgaard

Vasamuseet är ett marinmuseum som huserar det imponerande regalskeppet Vasa. Regalskeppet Vasa är unikt av många anledningar, däribland att det var så massivt och välbyggt för sin tid, alltså 1600-talet, och för att skeppet bärgades på ett sätt som gjorde att det är i princip helt intakt.

Några små reparationer har gjorts på skeppet men i stort är det skepp du ser på museet exakt samma som fanns på 1600-talet. Nedan ser du en bild på regalskeppet Vasa taget inifrån museet.

Några små reparationer har gjorts på skeppet men i stort sett är det skepp du ser på museet exakt samma som fanns på 1600-talet. Nedan ser du en bild på regalskeppet Vasa taget inifrån museet.

Bild: L-BBE

6. Moderna Museet

Bild: Holger Elgaard

Moderna Museet är ett museum där det främst finns målerier, skulpturer och konstfilmer från 1900 och framåt. De fotografier som finns är äldre än så, alltså från ungefär 1840 och framåt.

Museet hittar du på Skeppsholmen i Stockholm, och utanför det hittar du också en skulpturpark med konstverk från bland annat Alexander Calder och Niki de Saint Phalle. Skulpturerna på bilden nedan är skapade av Niki de Saint Phalle.

Bild: Frankie Foughtin

5. Drottningholms slott

Bild: Drottningholms slott

Drottningholms slott är Sveriges bäst bevarade kungliga slott, och finns även med på UNESCO:s världsarvslista. Möjlighet finns att få guidade turer i och utanför slottet.

Slottet är känt för exempelvis Trapphuset, Slottsbiblioteket, Slottskyrkan, Rikssalen, Stensalen, Porslinsrummet och Slottsparken. På bilden nedan ser du Broderiparterren i Slottsparken som senast restaurerades 1950.

Bild: Howard Storch

4. Kungliga slottet

Bild: Stadsfoto

Kungliga slottet, även kallat Stockholms slott, har funnits på samma plats sedan 1200-talet och har över 1 400 rum och över 600 fönster.

Att gå in i slottet är något du får göra med slottsbiljetten, och de delar som är öppna för besökare är bland annat Ordenssalarna, Rikssalen, Skattkammaren och Museum Tre Kronor.

Kungliga slottet ingår i något som kallas maktens centrum, som förutom slottet innefattar bland annat Riksdagshuset och Högsta domstolen. Nedan ser du en bild på maktens centrum.

Bild: Maktens centrum

3. Gröna Lund

Bild: Larske

Gröna Lund, även kallad Grönan, är en populär nöjespark på Djurgården med allt ifrån karuseller och berg-och-dalbanor till parker och stora scener där stora internationella artister uppträtt. Gröna Lund är öppet sommarsäsongen, april–september och under halloween, oktober–november.

Bland de artister som uppträtt på Grönan hittar du bland annat Europe, The Hives, Lady Gaga, Bryan Adams, ABBA och Sting. Aktuella konserter och evenemang i Stockholm, både på och utanför Gröna Lund, hittar du på Stockholms stads webbsida.

På bilden nedan ser du den ikoniska attraktionen Lustiga Huset med den välkända trappan som du måste ta dig upp för, annars kommer du inte in i själva huset.

Bild: Leo Johannes

Är du sugen på mer lekfulla vattenaktiviteter än just de som finns på Gröna Lund finns tyvärr inga riktigt bra äventyrsbad i centrala Stockholm, men efter en kort pendeltågstur från centralen hittar du Sydpoolen i Södertälje. De har bland annat äventyrsbassänger, vattenrutschkanor, vågbassäng och bubbelpooler.

2. Gamla stan

Bild: Arild Vågen

Gamla stan, formellt kallat Staden mellan broarna, är en stadsdel, en ö och ett kulturhistoriskt centrum som finns mitt i Stockholm. Här är nästan alla byggnader blåmarkerade och därför sedda som byggnader med "synnerligen höga kulturhistoriska värden".

I Gamla stan hittar du allt från restauranger, barer och shoppingstråk till unika kyrkor såsom Storkyrkan och Riddarholmskyrkan.

På kartan nedan ser du tydligare att Gamla stan är en ö, en vackert belägen sådan.

1. Skansen

Bild: Holger Elgaard

Skansen är ett friluftsmuseum med tillhörande djurpark som du hittar i stadsdelen Djurgården.

Skansen är bland annat känt för sina exotiska djur, sitt akvarium, sina utställningar, sina historiska byggnader och sin julmarknad. Ett annat berömt inslag på Skansen är Allsång på Skansen som anordnas på sommaren.

På bilden nedan ser du en av handelsbodarna på den julmarknad som anordnas på Skansen varje vinter.

Bild: Holger Elgaard

Vill du ha många fler tips på sevärdheter kan vi rekommendera Upplevelse Stockholms stora lista med saker att göra i vår vackra huvudstad. Men du behöver nog några månader på dig innan du hunnit besöka alla de spännande platser som finns på den!

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vimla Mobilabonnemang: Recension och omdöme

Läs mer

Vad är dead hand (död hand) inom poker?

Läs mer

Så spelar du Badugi: Guide med bilder

Läs mer

Lista på Sveriges alla mobiloperatörer

Läs mer
cross-circle