Vad är exposed card (visat kort) inom poker?

Här lär du dig allt om vad ett exposed card (visat kort) är inom poker.

Artikelns innehåll

Nedan svarar vi på alla frågor vi precis tagit upp.

Vad är ett visat kort?

Ett visat kort är ett kort som borde ha varit dolt, men visas för en eller flera personer antingen av misstag eller med flit.

Värt att tänka på är att de regler vi berättar om i artikeln är generella. Det är arrangören som bestämmer vilka regler som ska gälla vid visat kort för det pokerbord du spelar på.

Vad händer vid visat kort (av dealern)?

Här går vi igenom vanliga exempel på vad som händer när kort som borde ha varit dolda visas.

Vad händer om dealern märker att ett kort ligger åt fel håll?

Om dealern märker att ett kort som ska delas ut är felvänt får alla spelare vid bordet se på kortet. Detta för att det ska bli rättvist. Det kort som ligger åt fel håll läggs undan tills nästa omgång ska spelas.

Om två eller fler kort ligger felvända spelas oftast handen om. Här finns det mycket utrymme för turneringsledaren att tolka vad som är rätt, men generellt spelas handen om ifall två eller fler kort är fullt synliga i stället för dolda.

Vad händer om dealern visar ett kort av misstag vid kortutdelningen?

Om dealern visar ett kort av misstag vid kortutdelningen gäller vanligtvis dessa regler. Ifall alla spelare inte fått sina hålkort och ett kort visas räknas handen som en felgiv (misdeal). Då spelar man om handen.

Men om ett kort visas efter att alla fått sina hålkort är det vanligast att det kortet visas för alla spelare, sen använder man det visade kortet som brännkort och fortsätter omgången. Om 2 eller fler kort visas av misstag av dealern under samma omgång spelas handen alltid om.

Vad händer om dealern råkar visa ett brännkort?

Om dealern av misstag råkar visa ett brännkort, eller burn card är det vanligast att alla får se kortet, sen försätter man omgången som vanligt.

Läs mer: Pokerordlista med alla viktiga begrepp.

Vad händer om man som spelare visar sina kort?

Det beror på sammanhanget, som vi berättar mer om nedan. Men om du är nybörjare inom poker, tänk på tumregeln; om du inte blir ombedd att visa din hand ska du inte heller visa upp vad du har på handen. Lyd gärna det rådet för att slippa begå misstag.

Vad händer om du visar dina kort mitt under en hand?

Om du visar dina kort mitt under en hand säger dealern oftast att din hand är död, alltså att du inte får vara med i handen längre och förlorar alla pengar du lagt in i potten.

Det enda undantaget är om du gått all in, för då får du vanligtvis visa dina kort ifall bara en ytterligare spelare är med i potten.

Om du gått all in och visar dina kort med fler än en motspelare kvar i potten blir du generellt straffad med att dealern dödförklarar din hand. Ett undantag till den regeln är om alla spelare, till exempel 3 st, gått all in. I sådana fall är det tillåtet att visa sin hand utan att straffas för det.

Så igen, är du osäker på vad som gäller ska du inte visa upp dina kort om inte dealern säger att du ska göra det.

Vad händer om en spelare som lagt sig visar sina kort?

Om en spelare som lagt sig visar sina kort kan två saker hända: Dealern eller turneringsledaren kan straffa dig på något sätt, eller kan show-one-show all-regeln gälla.

Den sistnämnda regeln betyder att har du visat ett slängt kort måste du visa alla kort, och har du visat en spelare dina slängda kort måste alla spelare få se dem.

Det högsta straffet du kan få för att visa dina slängda kort är att du blir utesluten ur turneringen och/eller utkastad från det pokerbord du spelar på.

Tänk också på att dessa regler gäller vid poker på nätet. När du spelar online-poker och säger vilka kort man haft i pokerchatten kommer man sannolikt bli straffad för det.

Läs mer: Pokerordlista med alla viktiga begrepp.

Hur nöjd var du med innehållet?

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Pokerspelaren Viktor Blom: Biografi och karriär

Läs mer

Världens 10 fulaste djur

Läs mer

Sveriges alla 30 nationalparker

Läs mer

Huvudsäkring för solceller: Vad är det och hur fungerar det?

Läs mer
cross-circle