Så spelar du Sjustöt (Seven Card Stud)

Här lär du dig allt om hur du spelar Sjustöt, som även kallas för Sjustötspoker och Seven Card Stud.

Artikelns innehåll

Vad är sjustöt?

Sjustöt är ett pokerspel där alla spelare får sju kort vardera. Tre kort är personliga, alltså dolda för andra, medan fyra kort är öppna, alltså synliga för alla.

Allmänna regler

Första omgången får du tre kort, sen delas ett nytt kort ut vid varje ny runda. Om du lägger dig tidigare än vid sista omgången hinner du inte få alla 7 kort.

De öppna kort som läggs ut är dina egna, så det finns inga gemensamma kort som alla kan använda. Öppna kort som alla får använda finns däremot i pokerspel som Texas Holdém och Omaha.

Satsningsregler

Som satsning har man inte lilla och stora blind, utan ante. Ante är en tvingande insats som är lika stor för alla, och som i detta fall en av spelarna måste lägga in för att en ny spelomgång ska börja.

Vanligtvis spelas Sjustöt med limit, vilket betyder att regler om minimal och maximal satsning finns. Sjustöt 2/4 euro betyder att den lägsta satsningen är 2 euro medan den högsta satsningen är 4 euro.

Vid de två första rundorna får du som mest höja med den lägsta satsningsgränsen, i detta fall 2 euro. Vid de tre sista rundorna får du satsa med den högsta begränsningen som i detta exempel är 4 euro.

Ett undantag finns också. Om någon spelare har par med sina öppna kort vid den tredje satsningsrundan får man höja med den högsta satsningsbegränsningen.

Är Sjustöt populärt?

Ja, Sjustöt är mycket populärt. Det är mer populärt än närbesläktade Femstöt, och mycket populärare än Sökö som också är ett stötpokerspel.

Sjustöt finns även med i prestigefyllda World Series Of Poker, och det förekommer också i spelformen H.O.R.S.E där man växlar mellan att spela mellan många olika pokerspel.

Läs mer: Pokerordlista med de viktigaste begreppen inom poker och kortspel.

Handrankingen inom Sjustöt

Handrankingen för Sjustöt är den vanliga inom poker, så här känner du nog igen dig.

En exempelomgång med Sjustöt

Du spelar sjustöt mot Basse. Då denna omgång handlar om att lära sig spelet räcker det med en motståndare. Lilla satsningen är 2 euro och den stora satsningen är 4 euro.

Nedan listar vi genvägar till alla omgångar du och Basse spelar mot varandra.

Första satsningsrundan (hålkort + tredje gatan)

Den första satsningsrundan kallas tredje gatan. Nu får du och Basse tre kort vardera. Två av dem är dolda och ett av dem är öppet.

Sett till det enda öppna kort som finns har Basse den bästa handen med ess som högsta kort. Det betyder att du börjar agera, och att du måste lägga in den påtvingade satsningen ante. Detta då det alltid är den med sämst öppet kort som gör det.

Du lägger in ante och höjer med 2 euro, och Basse synar.

Andra satsningsrundan (fjärde gatan)

Vid den andra satsningsrundan, kallad fjärde gatan, får du och Basse varsitt öppet kort. Du får spader fyra som passar in ganska bra i din hand då den underlättar för dig att få stege i framtiden. Men Basses klöver ess känns ännu bättre då den ger han ett högt par med sina öppna kort.

Då Basse har par i den andra satsningsomgången får han höja med det stora höjningsbeloppet, i detta fall 4 euro. Basse höjer med 4 euro och du synar.

Tredje satsningsrundan (femte gatan)

Vid den tredje satsningsrundan, kallad femte gatan, får du och Basse varsitt tredje öppet kort. Du får en riktig fullträff med ditt klöver ess, medan Basse får spader sju.

Då Basse har den bästa handen med sina öppna kort agerar han först. Basse höjer med 4 euro och du synar.

Fjärde satsningsrundan (sjätte gatan)

Nu får du och Basse era näst sista öppna kort i en omgång som kallas för sjätte gatan. Du får en riktig fullträff med ditt hjärter fem som ger dig fyrtal. Basse får i sin tur hjärter tre vilket på pappret är ett dåligt kort.

Då Basse återigen har den bästa handen med sina öppna kort är han först att agera. Basse höjer med 4 euro och du synar.

Femte satsningsrundan (sjunde gatan)

Vid den femte satsningsrundan, även kallad sjunde gatan, får du och Basse ett sista kort var som är dolt. Vad Basse fick vet bara han själv, men klart är det att du fått klöver knekt som inte förändrar din redan mycket starka hand.

Om dealerns kort inte räcker till för att ge alla spelare varsitt dolt kort delar hon ut ett öppet kort som är gemensamt för alla. Alltså som alla kan använda för att skapa den bästa möjliga pokerhanden. Samma regler gäller om korten skulle ta slut vid tidigare omgångar än den sista.

Basse har fortfarande den högsta handen med sina öppna kort. Nu försöker Basse psyka dig i något som kallas för coffeehousing. Han säger att han hade ihop det med din fru i vintras.

Men det bara skrattar du bara åt. Det är ju omöjligt, du var ju på affärsresa i Tokyo vid den tiden. Så det var en uppenbar lögn. Basse och hans skitsnack.

Basse höjer med 4 euro och du synar.

Showdown

Vid showdown visar man sina kort. Då du var sist att agera i och med din syning visar du dina kort först.

Du har alltså fyrtal i femmor med en knekt som sidokort.

Då var det Basses tur att visa sina kort. Han har triss i ess med en sjua och fyra som sidokort. Han hade behövt ett ess till för att kunna slå dig, en femma som skulle ge honom stege skulle inte ha räckt.

Du vinner potten och denna omgång av Sjustöt. Grattis!

Läs gärna vår artikel om handranking inom poker för att lära dig om vilka händer som rankas över och under varandra.

Läs mer: Pokerordlista med alla viktiga begrepp.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

13 etikettsregler för poker: Både för live- och onlinespel

Läs mer

PokerStars Caribbean Adventure: Fakta + Vinnare genom åren

Läs mer

Cyberghost eller ExpressVPN: Vilken VPN är bäst?

Läs mer

Vad är en Progressiv Jackpot? (Förklaring och Exempel)

Läs mer
cross-circle