Så spelar du pokerspelet Sökö

Här lär du dig allt om pokerspelet Sökö.

Artikelns innehåll

Vad är Sökö?

Sökö är en variant av femkorts-stötpoker som även kallas för Scandinavian Stud och Canadian Stud. En av de största skillnaderna mot vanlig poker såsom Texas Holdém är att det finns flera händer i Sökö, alltså fyrstege och fyrfärg. Fyrkorts färgstege finns dock inte.

Handrankingen i Sökö

Handrankingen i Sökö är enligt nedan.

Så spelar du Sökö

I Sököpoker får alla spelare fem kort var, och korten delas ut i 4 omgångar där varje spelare får fem kort var. Alla spelare får ett dolt kort, eller hålkort, och fyra öppna kort som alla spelare kan se.

De öppna kort som delas ut är bara dina. Det är inga andra spelare som kan använda dina öppna kort för att få att få en bra hand som man kan göra i exempelvis Texas Holdém eller Omaha.

Sökö spelas med satsningsgräns, alltså limit såsom 2/4 där 2 är den låga gränsen och 4 är den högsta satsningsgränsen.

Vid de två första satsningsrundorna får man som mest höja med den lägsta gränsen medan man under de två sista rundorna som mest får höja med den högsta gränsen.

Ett undantag är att man får höja med den höga gränsen i stället för den låga om någon på bordet har par med sina öppna kort vid satsningsomgång två.

En exempelomgång med Sökö

Nu ska vi spela en hand Sökö. För att hålla saker och ting enkelt har du en motståndare som heter Basse. Satsningsgränsen är 2/4 euro, alltså 2 som lägst och 4 som högst.

Nedan listar vi genvägar till alla omgångar du och Basse spelar mot varandra.

Första satsningsrundan

Innan korten delas ut vid den första satsningsrundan lägger du och Basse in varsin Ante, alltså varsin påtvingad insats. Antens syfte är att göra det mer lönsamt att spela aggressivt.

Nu får du och Basse två kort var; ett dolt och ett öppet. Den spelare som har det högsta öppna kortet börjar satsa, och färgernas ranking är från högt till lågt spader, hjärter, ruter och klöver.

Som du ser på bilden nedan har både du och Basse fått varsitt ess som öppet kort. Men då hjärter är värt mer än klöver börjar Basse satsa. Basse passar och det gör du med.

Andra satsningsrundan

Vid den andra satsningsrundan får både du och Basse varsitt öppet kort. Den som har bäst hand med de öppna korten får börja satsa, och det är du som har det med ess och nia som sidokort.

Den andra satsningsomgången kallas för tredje gatan, och då ingen har par med sina öppna kort får ingen höja med över 2 euro, alltså bordets undre nivå. Du passar och det gör Basse med.

Tredje satsningsrundan

Nu är det dags för den tredje satsningsrundan som även kallas för fjärde gatan. Du och Basse får varsitt nytt kort.

Korten passar faktiskt både dig och Basse. Du får ett par och möjlighet till liten färg på sista kortet, medan Basse har möjlighet till minst en fyrstege på sista kortet. En fyrstege kan han förstås redan ha med hjälp av sitt dolda kort.

Då detta är tredje satsningsrundan får både du och Basse höja med bordets högsta begränsning som är 4 euro. Du höjer 4 euro och Basse synar.

Fjärde satsningsrundan

Fjärde och sista satsningsrundan kommer som även kallas för femte gatan. Det sista kortet kommer och nu blir det riktigt intressant.

Basse får en riktig fullträff med sin hjärter fyra. Nu har han minst fyrstege, men han kan också ha både fyrfärg och vanlig stege beroende på vad hans dolda kort är. Fyr-färgstege är inte en hand som finns så det slipper du oroa dig för.

Men din hand då? Jodå, den är bra. Din klöver två gör att du får fyrfärg med hjälp av ditt dolda kort.

Denna rundan får ni båda höja med bordets högsta belopp, det vill säga 4 euro. Basse börjar agera då han har den bästa handen med sina öppna kort, alltså fyrstege.

Basse höjer med 4 euro. Du tänkte först lägga dig av rädsla för Basses till synes starka hand, men du ångrar dig då du fortfarande är sur över det skick Basse lämnade tillbaka din gräsklippare i förra sommaren.

Du synar Basses höjning på 4 euro och det blir showdown.

Showdown

Vid showdown är det du som visar dina kort först då det var du som synade, alltså gjorde den sista aggressiva aktionen. Nedan ser du din och Basses fullständiga händer.

Du vinner med fyrfärg som slår Basses fyrstege. Hela potten blir din.

Läs mer: Pokerordlista med alla viktiga begrepp.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är bad beat inom poker? (Förklaring med bilder)

Läs mer

Pokerspelaren David Peters: Karriär och biografi

Läs mer

Vad är big pair inom poker?

Läs mer

Vad är hot streak inom poker?

Läs mer
cross-circle