Så spelar du Five-card stud (Femstöt)

Här lär du dig allt om hur du spelar Five-card stud, som kallas Femstöt eller femkorts-stötpoker på svenska.

Artikelns innehåll

Vad är Femstöt?

Femstöt var förmodligen det första stötpokerspelet, och alla andra stötpokerspel sägs härstamma från detta pokerspel.

Ett exempel på ett pokerspel som härstammar från Femstöt är 7-card stud eller Sjustöt, som generellt är mer populärt är Femstöt. I Sverige är också Sökö en populär variant av Femstöt.

Allmänna regler för Femstöt

I Femstöt får alla spelare fem kort var. Det finns inga gemensamma kort som det gör i exempelvis Omaha och Texas Holdém, utan alla kort är här personliga.

Det första kortet du får av dealern är ett dolt kort, alltså ett kort som bara du vet värdet på. Sammanlagt får du fyra kort till som är öppna som alla andra ser, men som bara du får använda för att skapa din pokerhand. Du skapar alltså din pokerhand med ett dolt och fyra öppna kort.

Regler för satsningar för Femstöt

Femstöt spelas i regel med något som kalls Straight Limit. Det är ett bettingsystem med en övre och en undre gräns, exempelvis 5 och 10 euro. Vid de två första satsningsrundorna är du oftast begränsad till att som mest höja med den lägre gränsen som finns, i detta fall 5 euro.

Men det finns undantag till den regeln. För om någon runt bordet har ett par eller bättre efter den tredje gatan får alla runt bordet som mest satsa det högsta beloppet, i detta fall 10 euro. Efter att kort 4 och 5 delats ut är det också den högsta gränsen som gäller som maxhöjning.

Det är också vanligt med en påtvingad insats som betalas av en av spelarna. Insatsen kallas för ante och betalas in innan varje ny spelomgång börjar. Beloppet för anten är vanligtvis en tiondel av den undre gränsen för höjning, i detta fall 0,5 euro (5/10=0,5).

Exempel på en omgång Femstöt

För att hålla det enkelt spelar du bara mot en motspelare i denna testomgång. Bettingreglerna är 5 low/10 high i euro. Ante är 0,5 euro.

Sammanfattning av en runda

  1. Första satsningsrundan (hålkort + dörrkort)
  2. Andra satsningsrundan (tredje gatan)
  3. Tredje satsningsrundan (fjärde gatan)
  4. Fjärde satsningsrundan (femte gatan)
  5. Showdown
Första satsningsrundan (hålkort + dörrkort)

Välkommen till pokerbordet. Du spelar mot Basse. Dealern delar nu ut två kort åt både dig och Basse; ett öppet och ett dolt. Det öppna kortet kallas vanligtvis för dörrkort, men det kan också kallas för andra gatan.

Du får en bra hand, men Basse verkar också ha fått en bra hand. Hans öppna ess är åtminstone starkt.

Den spelare som har det lägsta dörrkortet börjar med att lägga in ante. Då du har det lägsta kortet lägger du in ante på 0,5 euro. Basse behöver inte lägga in någon ante.

Om du och Basse hade haft samma valör på dörrkortet, till exempel var sin knekt, hade färgen på kortet fått avgöra. I alla pokerspel rankas färgerna från högt till lågt enligt följande: spader, hjärter, ruter och klöver.

Som vi skrev innan är bettingreglerna 5 low/10 high i euro. Basse får alltså syna din ante, höja eller lägga sig.

Som mest får man höja med den lilla insatsbegränsningen tre gånger. Så Basse får göra en första höjning till 5, du får göra en andra höjning till 10 och Basse får göra en tredje höjning till 15. Sen måste du syna för att potten inte får bli mer än 15 euro denna omgång.

Men så hög blir inte potten denna gång. Basse synar din ante och potten stannar på totalt 1 euro.

Andra satsningsrundan (tredje gatan)

Nu får både du och Basse var sitt kort till.

Den andra satsningsomgången kallas för tredje gatan. Basse har bättre "kort på pappret", men han vet samtidigt inte att du har ett par.

För denna runda gäller den lägre satsningsbegränsningen på 5 euro, alltså samma begränsning som vid första spelrundan. Detta då ingen har ett par med sina öppna kort. Om någon eller båda hade haft par hade satsningsbegränsningen varit 10 euro i stället.

Den spelare som har bäst hand med sina öppna kort börjar agera. Basse har ess som högsta kort och har därför den bästa öppna handen. Basse checkar i förhoppning att få se det fjärde kortet utan att betala något, och du synar.

Tredje satsningsrundan (fjärde gatan)

Då var det dags för den tredje satsningsrundan som kallas för fjärde gatan. Du och Basse får var sitt kort.

Du får en nia, alltså ett riktigt starkt kort. Basse får en dam och kan vara nära en stege. Du har bäst hand med de öppna korten och därför är det du som börjar agera. Vid fjärde gatan är det alltid den högsta satsningsbegränsningen som gäller oavsett vad du eller någon annan har som öppna kort.

Du har bäst hand med de öppna korten så du börjar agera. Du höjer med 10 och Basse synar. Potten är nu 11 euro.

Fjärde satsningsrundan (femte gatan)

Femte gatan, eller fjärde satsningsrundan är den sista omgången i Femstöt. Nu får både du och Basse era femte och sista kort.

Basse får en dam och har då minst par i damer. Han har däremot omöjligt stege, vilket han kunde fått om han hade fått en knekt som sitt sista öppna kort.

Du får en tvåa. Det är ett helt värdelöst kort för dig, men ett tvåpar är ändå en stark hand. I synnerhet när du bara har en motståndare att spela mot.

Basse har den bästa handen med sina öppna kort och börjar därför agera. Den högsta satsningsbegränsningen gäller, alltså 10 euro. Basse höjer med 10 euro, du mothöjer med 10 euro till och Basse höjer med 10 euro till. Med dessa 30 euro ligger det 42 euro i potten.

Max tre höjningar per satsningsomgång gäller, så du måste nu syna Basse.

Showdown

Då blir det showdown. Vad kan han ha den rackaren?

Basse hade en knekt som dolt kort, så du vinner potten på 42 euro med ditt tvåpar. Det var en himla tur att Basse inte fick en tia som sitt sista öppna kort.

Läs mer: Pokerordlista med alla viktiga begrepp.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Betsson compliance

Läs mer

Black Friday-erbjudande från OVPN

Läs mer

10 spartips för en bättre ekonomi

Läs mer

Vad är railbird inom poker och casino?

Läs mer
cross-circle