10 spartips för en bättre ekonomi

Ordet ekonomi betyder ju "hushålla" och här ska vi ge 10 enkla och effektiva tips på hur du kan hushålla med dina pengar. Det är inte säkert att alla tips passar för just dig, men du hittar förmodligen många bra tips nedan oavsett vad du har för ekonomiska förutsättningar idag.

10 sätt att spara pengar

  1. Samla dyra lån och krediter
  2. Föra över pengar till sparkontot automatiskt
  3. Planera inför matinköpen
  4. Minska på antalet restaurangbesök
  5. Se över dina abonnemang
  6. Jämför priser innan du handlar på nätet
  7. Skaffa inte krediter om du har dålig ekonomi
  8. Gör inga onödiga impulsköp
  9. Spara pengar på din elräkning
  10. Skapa en budget

Nedan berättar vi om de tips vi precis nämnt mera detaljerat.

1. Samla lån och krediter

Om du har många lån, i synnerhet dyra sms-lån, är det en bra idé att baka samman dem i ett så kallat samlingslån. Räntan för ett snabbt lån kan ligga på 39 % medan räntan för att samlingslån är cirka 9 %. Så om du har många dyra lån finns det pengar att tjäna på detta.

En annan bra sak med samlingslån är att din kreditvärdighet förbättras, vilket gör att du får lättare att ta lån i framtiden. Banker ser nämligen många mindre lån som en varningssignal om att ekonomin inte är välskött medan ett samlingslån ser mera prydligt och städat ut.

2. Gör automatiska överföringar till sparkontot

Oavsett vilken bank du har kan du enkelt skaffa ett sparkonto. Det sparkontot ska du förslagsvis sätta över en viss summa på varje månad och glömma att du har dem. Att exempelvis föra över 2 000 kr från lönekontot till sparkontot varje månad ger dig ett sparkapital på 24 000 per år.

Det bästa är att låta banken göra automatiska överföringar från ditt lönekonto till ditt sparkonto. Att schemalägga automatiska överföringar mellan egna konton på samma bank är enkelt och tar som mest några minuter.

Samtidigt är det viktigt att du glömmer bort att du har dina sparpengar på sparkontot så du inte tar av pengarna i onödan. Ett stabilt sparande är viktigt för att bland annat kunna betala kontantinsatsen för sin bostad utan att att behöva ta ett dyrt kontantinsatslån.

3. Planera innan du handlar livsmedel

Att gå till mataffären och bara handla de saker man känner för är sällan en bra idé. Dels handlar man sannolikt en massa onyttiga saker, och dels handlar man förmodligen för mer än vad man tänkt.

Så skriv en lista på mobilen innan du åker till affären och håll dig till den listan. Tänk också på att avstå onödiga impulsköp vid kassan såsom chips eller godis.

En annan bra idé är att skaffa ett kreditkort för mat såsom ICA:s kreditkort eller Coops kreditkort. Då får du nämligen en bra rabatt när du handlar på matvarukedjan som utfärdat kortet samtidigt som du får en kostnadsfri reseförsäkring.

Men skaffa inte ett kreditkort för att betala av på det du handlar. Det förlorar du pengar på då räntan som kortutfärdarna tar ut är hög.

4. Undvik att äta på restaurang för ofta

Generellt är det betydligt dyrare att äta på restaurang än att laga sin egen mat. Men samtidigt måste man ju få unna sig något extra gott ibland.

Det viktigaste här är inte att låta bli att äta på restaurang, utan att inte äta på restaurang alltför ofta. När du väl äter på restaurang är det också en bra idé att avstå de dyraste drinkarna och snapsarna som i många fall kan kosta mer än maten.

5. Se över de abonnemang du har

Precis som många andra har du säkert abonnemang för saker som telefon, streaming, tv och försäkringar. Det är inget fel med det, men du ska samtidigt veta att det är enkelt att sänka sina samlade abonnemangskostnader.

Det är en bra idé att bland annat:

  • Säga upp abonnemang du inte absolut behöver, till exempel Netflix eller HBO.
  • Ringa upp olika företag för att pruta på din abonnemangsavgift.
  • Slå samman liknande abonnemang. Ibland kan du spara pengar på att samla t ex streamingtjänster och telefonabonnemang hos samma företag.

6. Jämför priset på varor du köper på nätet

Du sparar mycket pengar på att jämföra det pris som gäller för de produkter du tänkt handla på nätet. På bara några minuters jobb kan du spara flera hundra, ibland flera tusen kronor.

Så jämför du priset på produkter på nätet

  • Besök antingen prisjakt.se eller pricerunner.se.
  • Sök eller tryck på den produkt du vill jämföra priset på. Därefter trycker du på den återförsäljare du litar på som också erbjuder produkten till det lägsta priset.

Pricerunner fungerar på samma sätt som Prisjakt, och vi får inte betalt av varken Prisjakt eller Pricerunner för att vi tipsar om dem.

7. Skaffa inte krediter om du har dålig ekonomi

Om du vet att du har en dålig ekonomi ska du inte delfinansiera en massa saker. Snabba lån kan ha en ränta på 39 %, och det är i princip bara personer med dålig ekonomi som tar sådana lån. Likaså ska du inte skaffa något kreditkort om du vet att du har en dålig ekonomi. Där ligger räntan ofta på omkring 20 %.

Det finns många bra anledningar att skaffa kreditkort. Det finns till och med ett fåtal bra anledningar till att ta ett sms-lån. Men om du vet att din ekonomi är rörig ska du avstå krediter över huvud taget för risken att hamna i en dyr skuldfälla är särskilt stor då.

8. Undvik impulsköp

Impulsköp såsom dyrt godis på bensinmacken eller kaffe på fiket på väg till jobbet kostar mycket pengar i det långa loppet. Större impulsköp är förstås också kostsamma såsom köp av nya elektronikprodukter du inte behöver eller smink som du bara är lite nyfiken på men inte behöver.

För att undvika mindre impulsköp är det viktigt att sammanställa alla de inköp man gör över en månad och ta reda på vilka inköp som är onödiga. En bra ekonomisk sammanställning får du om du skaffar ett kreditkort. Läs gärna vår guide om fördelar och nackdelar med kreditkort för att lära dig mer om det.

För att undvika större impulsköp är det en bra idé att vänta 5 minuter innan du handlar det du är på väg att handla. Under de 5 minuterna ska du tänka efter om du verkligen har nytta av produkten. Är svaret nej ska du låta bli att köpa produkten.

9. Spara pengar på elräkningen

El är dyrt, så bara små förändringar i din elanvändning medför ofta en stor besparing i det långa loppet. Några bra tips för att spara pengar på elräkningen är att tilläggsisolera huset, skaffa solceller på marken eller taket, skaffa värmepump, skaffa tätare fönster och byta ut dina vanliga glödlampor mot energisnåla alternativ såsom LED-lampor.

10. Skapa en budget

Att skapa en budget är en bra idé för alla som vill ha bättre koll på sin ekonomi. När du har en tydlig budget blir det enklare att hålla nere på onödiga utgifter samtidigt som du får reda på var dina pengar tar vägen.

Det är också viktigt att sätta upp mål i sin budget och se till att följa dem. Två vanliga mål i en budget är att hålla impulsinköp och utgifter för nöje på en rimlig nivå. Att uppdatera och se över sin budget för att till exempel justera olika spenderingsmål är även det viktigt.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 5

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Att installera solceller själv: Får man göra det?

Läs mer

NordicBet Poker: Test och recension (+ Hämta bonus)

Läs mer

Vad är en sidopott inom poker?

Läs mer

Frankrikes 10 största städer efter folkmängd

Läs mer
cross-circle