Vad är och vad gör en joker inom poker?

Här lär du dig allt om vad en joker är och vad kortets funktion vanligtvis är inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är en joker?

En joker är ett kort som finns med i den fransk-engelska kortleken, alltså den kortlek vi använder i Sverige. Kortlekar du köper i butiker har tre jokrar, men det är inte vanligt att man använder jokrarna när man spelar poker. Texas Holdém och Omaha är två stora pokerspel som inte har jokrar.

Anledningen till att jokrar ens finns med i kortlekar är för att de behövdes i kortspelet Euchre vars regler uppkom 1844. Efter det fick jokrar plats i andra kortspel, däribland Mörkpoker.

Hur används jokrar inom poker?

Jokrar används som antingen "bug" eller "wild card".

Joker som wild card (vild joker)

Med wild card menas att jokrarna är vilda, och kan vara precis vilket kort som helst. Som du ser i exemplet nedan kan du använda en joker för att göra ett par till triss.

En vild joker kan också ge dig femtal. Fast generellt ses royal flush som den högsta pokerhanden, främst då få spel med jokrar är särskilt stora inom tävlingspoker.

Joker som bug

En bug är inte lika kraftfull som en vild joker. Vanligast är det att en bug-joker är ett ess eller det högsta kortet som fullbordar en kåk, stege eller en färg. Vi ska ge dig exempel nedan så du förstår vad vi menar.

Nedan är en bug-joker ett ess. Detta då det inte finns någon stege, färg eller kåk att fullborda. Som stege räknas också färgstege och royal flush.

Nedan hjälper bug-jokern dig att få färg. Bug-jokern är alltid det högsta kortet i färgen som i detta fall blir hjärter kung då du redan fått hjärter ess.

Men en bug-joker är lite anpassningsbar ändå. Har du en inside straight draw, alltså en stege med ett hål i mitten, blir din bug-joker samma som det mittenkort du saknar.

Men om det handlar om en open-ended straight, alltså en stege med ett hål både högt och lågt, blir bug-jokern det högsta kortet.

Tänk också på att bug-jokern har den färg som passar dig. Det kan inte komma någon och säga att din bug-joker är klöver ess i nedanstående situation.

Bug-jokern är och måste alltid vara det kort som ger dig den bästa handen, även om begränsningar finns för denna typ av joker som vi tidigare nämnt.

Läs mer: Pokerordlista: Alla viktiga termer inom poker

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är free ride (gratistur) inom poker?

Läs mer

Vad är key card (nyckelkort) inom poker?

Läs mer

Vad är connectors inom poker?

Läs mer

Blå bild: Ladda ner en blå bild gratis

Läs mer
cross-circle