Så spelar du Mörkpoker (5 card stud)

Här lär du dig spela Mörkpoker, som även kallas för 5 card stud och femkortspoker. Guiden tar bara några minuter att läsa och det finns många förklarande bilder att titta på.

Lär dig Mörkpoker i 4 steg

 1. Lär dig vad händerna är värda
 2. Lär dig reglerna
 3. Lär dig spela en provomgång
 4. Lär dig spela på rätt sätt

1. Lär dig vad händerna är värda

Så här mycket är händerna värda i Mörkpoker. Vi förutsätter att det finns en joker med i spelet som är värd vad som helst, och att du därför kan få femtal. Numren finns bara för att visa att vissa händer är värd mer än andra.

Händernas värde (lägst till högst)

Händernas värde i bilder

2. Lär dig reglerna

Grundläggande regler

I detta spel finns det inga dolda kort som det gör i pokerspel som Texas Holdém och Omaha. Här får alla 5 kort på handen, och alla får göra ett byte var innan den sista satsningsrundan. Den spelare med bäst kort efter sista satsningsrundan vinner omgången.

Satsningsregler

Den första satsningen går till via ante. Det betyder att alla lägger en insats i istället för att bara två spelare satsar i form av stora och lilla mörken.

Tack vare att man använder ante blir det bättre tempo och mer spännande händer då ingen kan "fega ur" lika lätt för att spara pengar. Det kan hända att systemet med stor och liten mörker används, men det är ovanligt att det händer.

Det finns tre sätt att satsa i Mörkpoker:

 • No limit: Alla får satsa så mycket de vill.
 • Limit: Man bestämmer vad de högsta och lägsta insatserna får vara för varje runda och håller sig till det.
 • Pot limit: Ingen får betta mer än vad som redan finns i potten.

Så går en runda till

En spelrunda går till så här:

 1. Alla får 5 kort av dealern
 2. Första satsningsrundan
 3. De som är med får byta kort
 4. Andra satsningsrundan
 5. Alla spelare som är kvar visar sina kort, och spelaren med bäst kort vinner potten

Längre ner går vi igenom varje steg för sig i låtsasomgången.

Läs mer: Lär dig mer om poker i vår pokerordlista.

3. Lär dig spela en provomgång

Nu spelar vi en provomgång tillsammans. Det sitter fyra spelare vid bordet så du har totalt 3 motståndare att bekymra dig över.

Alla får 5 kort av dealern

Dealern delar ut 5 kort åt alla spelare.

Första satsningsrundan

Alla lägger in en första satsning på 10 kr som är obligatorisk och kallas ante. Du har tur och får tvåpar. Du höjer med 10 och alla synar dig.

De som är med får byta kort

Då alla spelare är med får alla byta kort.

 • Frasse byter 2 kort
 • Hasse vill inte byta något kort
 • Basse byter 4 kort
 • Du byter 1 kort

Andra satsningsrundan

Då har fått kåk (4,4,4,K,K) och har en riktig guldhand.

Frasse passar, Hasse höjer med 20 och Basse lägger sig. Du synar Hasses insats på 20 och höjer med 100 kr. Frasse lägger sig.

Nu är det bara Hasse och du kvar. Hasse måste syna med 80 kr för att du ska behöva visa upp dina kort, men han kan också höja för att tvinga dig lägga in mer pengar för att syna.

Hasse synar din höjning på 80.

Alla spelare som är kvar visar sina kort

Du måste nu via upp dina kort. I Mörkpoker är det den som gjort det sista draget som visar upp korten först. Det sista draget har Hasse gjort som synat dig, så han börjar med att visa upp sina kort.

Hasse har bluffat och har därmed en riktig skräphand att visa upp. Du vinner överlägset med din kåk.

Varför Hasse bluffade från första början förstår man. Han ville vinna lite lätta pengar och få alla att tro att han hade bra kort då han inte ville byta några kort.

Fast att syna var osmart av Hasse då han inte hade några bra kort alls. Om Hasse hade lagt sig vid sista rundan hade du vunnit alla pengar i potten utan att behöva visa upp dina kort. Detta då det bara var du kvar.

4. Lär dig spela på rätt sätt

Vi avslutar med att ge dig några tips på hur du borde spela och hur du borde bete dig när du spelar Mörkpoker.

Visa inte dina kort

Oavsett om du vunnit eller lagt dig ska du aldrig visa vad du hade för hand. Dels för att motspelarna då kan kartlägga hur du spelar, och dels då motståndarna blir arga då du bryter mot en etikettsregel.

Ha ett bra pokerfejs

Att ha ett bra pokerfejs är lättare sagt än gjort, men generellt kan du träna dig till ett skapligt bra pokerfejs. Se till att hålla dig lugn och att inte prata mer eller mindre än vanligt när du fått något riktigt bra. Om du lyder de råden har du lagt en bra grund för att få ett helt okej pokerfejs.

Var oberäknelig

Försök att inte alltid lägga dig med dåliga kort och höja med bra kort. Bluffa ibland för att bli mer svårläst så kommer du sannolikt vinna fler händer i längden.

En annan sak att tänka på är hur du byter dina kort. När du byter ett kort tror dina motståndare att du försöker få något bra som en stege eller färg. Likaså tror de oftast att du har något bra om du inte vill byta några kort.

Så tänk på att också vara oberäknelig när du byter kort. Ta ett nytt kort även om du har fyrtal, och ta ibland två kort istället för tre när du har ett par. På så sätt är det svårare för motspelarna att förstå hur du spelar och vad du har för hand.

Var inte dryg

Det är skillnad på att vara oberäknelig och ha ett bra pokerfejs och att vara dryg mot sina motståndare.

Så slösa inte på folks tid genom att ta en tankepaus på mer än 30 sekunder när du satsar, och säg inte en massa konstiga saker med mål att framstå som mer oberäknelig.

Var artig, snäll och betta så fort du kan. Då blir spelet roligare för alla.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är ett värdebet inom poker?

Läs mer

Vad är spelkortet kung? (historik + användning)

Läs mer

Vad är spelkortet dam? (+ vad är det värt)

Läs mer

Matchfixning: Vad det är och hur det funkar

Läs mer
cross-circle