Vad är en stege inom poker? (+ Så rankas denna pokerhand)

Här lär du dig allt du behöver veta om pokerhanden stege.

Artikelns innehåll

Nedan svarar vi på alla frågor vi precis tagit upp.

Vad är ett stege?

Stege är en pokerhand med kort i fem sammanhängande valörer såsom 10, J, Q, K, A eller 3,4,5,6,7. För att din stege ska vara just en stege krävs det att de sammanhängande korten inte har samma färg. Har korten i stegen samma färg har du färgstege eller royal flush som är ännu bättre händer.

Exempel på stege

Vad händer om fler har stege?

Om fler spelare får stege vinner den spelare som har den högsta stegen. Om två eller fler spelare har exakt samma valörer på sin stege delas potten. Vem som har vilken färg i sin stege spelar ingen roll, varken när du har vanlig stege, färgstege eller royal flush.

Exempel

Hur rankas pokerhanden stege?

Pokerhanden stege slår:

Men blir besegrad av:

Bildexempel

Vad är oddset för att få stege?

  • Sannolikheten att få stege som pokerhand med 7 utdelade kort är ca 4,5 %.
  • Sannolikheten att få stege eller bättre med 7 utdelade kort är ca 10 %.
  • Sannolikheten att få stege som pokerhand med 5 utdelade kort är ca 0,39 %.
  • Sannolikheten att få stege eller bättre med 5 utdelade kort är ca 0,76 %.
  • Det finns 10 sätt att få stege om du inte räknar med att kort har olika färger.
  • Det finns 10 200 sätt att få stege om du räknar med att kort har olika färger.

Hur ska du spela med stege?

Pokerhanden stege är generellt bra, men det finns samtidigt svagheter med handen. Vi förutsätter i nedanstående exempel att du spelar Texas Holdém.

En stark och en svag stege

En stark stege är en stege som är bra dold, som till exempel enligt nedan.

När du får stege med hjälp av båda dina hålkort är det dels svårt förutse att du har en stege, och dels är din stege stark då inga andra får använda dina hålkort för att skapa en egen pokerhand.

Nu blandar vi om handen lite och ser till att dina hålkort inte gör något. Om din hand ser ut enligt nedan har alla stege, och då har du helt plötsligt en dålig stege som inte är unik för just dig.

Det är olika lätt att få stege

När du spelar poker kan du få två typer av stegar. Stängda stegar med en öppning, till exempel A,2,3,4. Här måste du ha en femma för att få stege, och chansen för att få det är inte så hög.

Men om du i stället haft 5,6,7,8 hade du kunnat få stege med både 9 och 4. Dina möjligheter att få stege är alltså fördubblad om du har två öppningar istället för en.

Det är därför ofta bättre att följa med i pottar där du har två kort som ger dig stege jämfört med om du bara har ett kort som ger dig stege.

Förtydligande: Om vi ska vara helt korrekta med bildtexterna ovan är de händer du har inte stegar då du bara har 4 kort i följd. Att ha fyra kort i följd kallas för att ha en straight draw, men genom att säga stege anser vi att vi får fram budskapet tydligare.

Se upp för kåk och färg

Kåk och färg är de farligaste händerna för stegar. Fyrtal, färgstege och royal flush slår också stege men de kommer så sällan.

Om de öppna korten har många kort av samma färg, såsom fyra hjärter eller fyra ruter är din stege nästan värdelös. Sannolikt sitter det då någon med färg som slår din stege.

Likaså ska du se upp för potentiella kåkar som kan slå din stege. Det gemensamma tvåparet i handen nedan, som sannolikt ger någon annan spelare kåk är livsfarlig för din stege.

Läs mer: Pokerordlista med alla vanliga begrepp inom poker och kortspel.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Betsafe Poker: Test och recension (+ Hämta bonus)

Läs mer

Storbritanniens 10 största städer

Läs mer

Vad är bingo? (+ Så spelar du det)

Läs mer

5 intressanta fakta om stödstrumpor

Läs mer
cross-circle