Vad är river inom poker?

Här lär du dig allt om vad river, eller rivern, är inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är rivern inom poker?

Rivern är den femte och sista satsningsomgången i pokerspel med öppna kort såsom Omaha och Texas Holdém. Vid rivern delar dealern ut det femte och sista öppna kortet, därefter får alla spelare agera, alltså höja, syna, passa eller lägga sig.

Varför heter det river?

Det är ingen som vet det, allt som finns är rena gissningar. En gissning är att det har med amerikanska "riverboats" att göra, där man ofta spelar kort- och casinospel.

En annan gissning är att rivern anspelar på att du i den sista spelrundan hamnar i en sjö. Väl i sjön får du en sista möjlighet att antingen vinna eller förlora, eller som det heter på engelska; sink or swim.

Hur ska du agera på rivern?

Hur du ska agera på rivern beror främst på vilka kort du har, vad motspelarna har för spelstilar och vilken position du har vid bordet.

Har du bra kort ska du generellt höja och har du dåliga kort är det oftast bäst att passa, höja för att bluffa eller lägga dig ifall du känner du har oddsen mot dig för att vinna handen.

Positionsspel

Generellt är det bäst att vara i sen position vid rivern, det vill säga den spelare som agerar antingen sist eller bland de sista spelarna.

För ju senare du agerar, desto mer information hinner du få om andra spelares händer. Om en spelare gått med och fyra spelare synat vet du att en medioker hand sannolikt inte räcker, och att det förmodligen är bäst att lägga sig.

Med riktigt bra kort på handen gör det i och för sig inte mycket om du är i tidig position, men ifall du har en tidig position vid pokerbordet lönar det sig generellt att vara lite mer försiktig än du annars skulle vara.

Ska man höja på rivern?

Innan du tar det beslutet ska du tänka på tre saker:

  • Har du en så bra pokerhand att du förmodligen vinner potten vid en showdown?
  • Hur kommer motståndarna reagera om du höjer?
  • Hur mycket pengar finns det i potten? Det vill säga, hur mycket pengar går du miste om genom att inte spela offensivt.
Om du har en bra hand

Ifall du har en bra eller mycket bra hand ska du antingen höja själv eller återhöja på en motspelares höjning. Om du själv har bra kort på handen gäller det till att "mjölka ur" motståndarna så mycket du kan.

Om du har en dålig hand

Om du har en dålig hand vid rivern finns tre saker som är taktiskt rätt: att bluffa genom att höja, att passa eller att lägga dig om en höjning redan finns på bordet. Du ska aldrig lägga dig ifall du har möjlighet att passa, för om alla passar på rivern får du vara med i showdown utan att betala för det.

Om du ska försöka bluffa dig till potten beror främst på hur mycket pengar som finns i potten, hur många spelare som är kvar och vilka spelstilar de spelare som är kvar har.

Hur nöjd var du med innehållet?

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är isolering (isolation) inom poker?

Läs mer

Vad är videopoker? (+ så spelar du det)

Läs mer

7 tidiga tecken och symptom på demens

Läs mer

Installera solceller: Så går en solcellsinstallation till

Läs mer
cross-circle