Vad är att lägga sig: Och när ska du göra det?

Vad betyder att lägga sig när du spelar poker? Hur går det till, och när är det en bra idé att lägga sig? Dessa frågor och fler får du svar på i denna artikel.

OBS: Att lägga sig kallas också för drop, laydown och fold. I denna artikel använder vi bara det svenska begreppet att lägga sig.

I artikeln

Nedan svarar vi på alla frågor vi precis räknat upp.

Vad innebär det att lägga sig?

Att lägga sig innebär att du slutar spela den pokerhand du är inblandad i. Du går alltså från att vara en aktiv spelare till en spelare som tittar på. När du lägger dig behöver du inte matcha den höjning som finns, men du har inte längre någon möjlighet att vinna handen.

Att veta när du ska lägga dig är bland det viktigaste som skiljer bra och dåliga pokerspelare. Du sparar mycket pengar när du spelar poker om du vet hur du lägger dig vid rätt tillfällen. Det, och mer, ska vi försöka lära dig i denna artikel.

Hur ofta borde du lägga dig?

Generellt är reglerna enkla. Du borde lägga dig när du har dåliga pokerhänder, och du borde stanna kvar i omgången när du har bra pokerhänder. Likaså är det bättre att lägga sig när du är först att agera, alltså i early position, och sämre att lägga sig när du agerar sist och är i late position.

Men i verkligheten runt pokerbordet är det inte så enkelt. Även om du har oddsen på din sida kan du mycket väl förlora hela omgången, och i värsta fall alla dina marker.

Du borde lägga dig tillräckligt ofta för att inte förlora för mycket pengar på att gå med i potter du inte vinner. Men du ska inte heller lägga dig för ofta, för då är risken stor att du blir lätt att läsa.

Varför är det dåligt att lägga sig för ofta?

Här kommer de tre största nackdelarna med att lägga sig för ofta.

Det blir dyrt i längden

När du lägger dig kan du inte förlora mer pengar än vad du lagt in, men du kan samtidigt inte vinna några pengar när du lagt dig. Du ger alltså upp potentiella pottvinster när du lägger dig. Det blir mycket pengar i det långa loppet om du är en tight spelare som oftast lägger dig.

Du blir lättläst

När du spelar defensivt och lägger dig för mycket finns det en stor risk för att dina motspelare läser sönder dig. Den risken är särskilt stor om du är nybörjare och du spelar mot vana pokerspelare.

Det som förmodligen kommer hända är detta. Du lägger dig för ofta, dina motspelare vet att du bara spelar på bra händer och skrämmer upp dig med höjningar så du lägger dig och de får "gratis pengar" av dig.

Så sätt dig inte vid pokerbordet och vänta tålmodigt på en riktigt bra hand. Den kanske aldrig kommer. Du kanske får dåliga kort nästan hela tiden, och då måste du kunna bluffa och spela på ett sätt som gör att du blir oberäknelig, och den spelstilen får man inte av att lägga sig för mycket.

Motspelarna får momentum över dig

Om du lägger dig för ofta, alltså förlorar för ofta, kommer motståndarna in i en "bra trend" som gör att de får självförtroende medan du förmodligen börjar tvivla på din egen förmåga. Spelare som vinner och har bra självförtroende vinner ofta igen, och det momentumet får du inte om du lägger dig för ofta.

När borde du lägga dig?

Under denna rubrik ger vi dig generella råd om när du ska lägga dig och inte.

Innan floppen

Innan floppen har du bara två personliga kort i Texas Holdém. Vid ett pokerbord med 9 spelare ska du enligt statistiken lägga dig 65–85 % av gångerna och passa, syna eller höja 15–35 % av gångerna.

När det är du som agerar först ska du lägga dig närmare 85 % av gångerna, men om du agerar sist ska du generellt bara lägga dig ungefär 65 % av gångerna.

Efter floppen

När floppens tre öppna kort lagts ut ska du generellt lägga dig när du inte har bra kort och något av nedanstående stämmer:

 • En spelare som ofta lägger sig höjer stort.
 • En spelare höjer stort och minst två till spelare följer med.
 • När en nybörjare höjer lite väl mycket än vad som är motiverat.

Generellt ska du lägga dig:

 • När du har ett par på dina dolda kort, och en eller flera överkort delas ut.
 • När du har ett bottenpar (bottom pair), och en eller flera spelare höjer stort.
 • När du kan få något bra, som en stege, men du har för höga odds för att det ska vara värt att fortsätta.
 • När du fått en hand som helt enkelt är riktigt dålig.

Ska du lägga dig när du har högsta paret?

Ibland är det värt att lägga dig när du har det högsta paret. Om du ser på exemplet nedan har du det högsta paret, alltså par i kungar. Men det är inte särskilt starkt med tanke på att det kan finnas motspelare med chans på stege, eller kanske en fullbordad stege redan nu.

Men att träffa det högsta paret är ofta riktigt bra. Se bara på handen nedan där floppens två kort förutom kungen inte borde skrämma dig. Med handen nedan har du också en bra möjlighet (50 %) att få färg med högsta kortet.

Om klöver ess kommer blir det "allas" klöver ess, och då sitter du fortfarande med den högsta kickern, alltså klöver kung.

Läs mer: Pokerordlista med alla viktiga begrepp inom poker.

När borde du inte lägga dig?

Här berättar vi när du generellt inte borde lägga dig.

Innan floppen

Innan floppen, alltså med två personliga kort, borde du stanna kvar i handen om:

 • Du har ett högt par såsom AA, KK, QQ eller JJ.
 • Du har ett ess och ett annat kort i samma färg.
 • Du har ett ess och ett klätt kort.

Du kan också stanna kvar, men det är samtidigt inte lika bra att stanna kvar om:

 • Du har ett par i 55, 66, 77 eller 88.
 • Du har två låga kort i samma färg som följer varandra, t ex 2 och 3 i hjärter.

Tänk också på att din plats runt bordet spelar roll. Om du sitter strax till vänster om dealern och måste agera först eller nästan först ska du lägga dig oftare än om du har en late position.

Efter floppen

När de öppna korten kommit ska du generellt höja eller passa om du har någon av de nedanstående händerna.

 • Triss
 • Stege
 • Färg
 • Kåk

Men tänk på att bedöma varje situation för sig. Om du har nedanstående kåk är det oftast inte läge att höja eller följa med i potten.

Det kan lika gärna sitta en motspelare med kåk i kungar som huvudkort, som i sin tur slår din hand. Sannolikheten att du förlorar är stor, i synnerhet om pokerbordet är fullsatt.

Händer du nästan alltid borde höja eller syna med är:

 • Fyrtal
 • Färgstege och
 • Royal flush

Fast även här ska du se till att tänka på sannolikheten att du vinner. För att nämna ett exempel finns det fyrtal som är svaga.

Men det finns även fyrtal som är hur starka som helst, som det fyrtal vi visar nedan.

Vi hoppas du blir bättre på att lägga dig vid rätt tillfälle efter du läst denna guide. Läs gärna fler av våra artiklar inom kortspel och poker om du vill lära dig fler kortspel och ha fler tips.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Pokerspelaren Jason Koon: Karriär och biografi

Läs mer

Sveriges alla 30 nationalparker

Läs mer

Världens 10 största länder

Läs mer

Vad är cash in inom poker?

Läs mer
cross-circle