Vad är flush draw inom poker?

Här lär du dig allt om vad flush draw är inom poker.

Artikelns innehåll

Nedan svarar vi på alla frågor vi precis ställt.

Vad är flush draw?

En flush draw är när du har fyra kort av samma färg och hoppas på att få ett femte kort i samma färg. Flush draw är alltså "nästan färg".

Pokerhanden färg är stark och slår många enklare pokerhänder såsom stege och triss, men blir bland annat slagen av händer som kåk, färg och fyrtal.

Exempel på flush draw

Här nedan ser du ett exempel på en flush draw i hjärter. Ett hjärter till krävs alltså för att få färg.

Läs mer: Komplett pokerordlista med alla viktiga begrepp.

Vad är backdoor flush draw?

Backdoor flush draw är en sämre pokerhand än en vanlig flush draw. Här har du tre kort som krävs för färg vid floppen, och måste få två ytterligare kort för att få färg. Både turnen och rivern måste alltså ge kort i rätt färg, så denna hand är generellt ganska dålig.

Exempel på backdoor flush draw

Här nedan ser du ett exempel på backdoor flush draw.

Hur stark är pokerhanden flush draw?

Nedan berättar vi om faktorer som påverkar har bra din flush draw är.

Högsta och lägsta kort

Det högsta och lägsta kortet du har i din flush draw spelar stor roll när det kommer till att ranka hur bra handen är.

Tänk på att det aldrig är färgen som spelar roll, utan det högsta kortet som avgör om du vinner med din fullbordade färg eller inte. Om högsta kortet är samma avgör näst högsta kortet och så vidare.

Låga kort är dåligt

Denna flush draw-hand är svag då du sitter på låga hålkort som enkelt slås av motspelare som också får färg i ruter.

Höga kort är bra

Med de höga hålkort du har nedan är din flush draw mycket stark. Ingen kommer slå din färg om din flush draw går in. Med extrem tur kan du till och med få royal flush.

Håll utkik efter bättre händer

Det finns många händer som slår färg, så även om du har en stark flush draw kan du bli slagen av exempelvis fyrtal och kåk.

Starka kort för andra

Den flush draw du har nedan är ganska stark. Du har det högsta hålkortet i klöver, men samtidigt kan det sitta motspelare med en relativt bra chans till både fyrtal i ess och kåk med ess som högsta kort.

Nedanstående hand är lurig. Att satsa pengar på att gå med i en pott där du kanske vinner om du får de kort du vill ha är inte idealt.

Svaga kort för andra

Här nedan har du i stället en ganska stark flush draw med få möjligheter för hotande händer från dina motståndare.

Vad är oddsen för att lyckas med en flush draw?

Sannolikheten för att få färg med en flush draw på floppen är 35 %. Men läs gärna vidare för att få reda på hur vi kom fram till det.

Du kan räkna på hur stor möjlighet du har att lyckas med din flush draw genom att räkna antalet outs, alltså kort som ger dig den hand du vill ha.

Vi tar ett exempel. Du har 2 hålkort i klöver och det finns 2 gemensamma kort i klöver. I en kortlek finns det 13 klöver, och du har 4 av dem. Det finns i detta fall 9 outs, och det finns 47 kort som du inte har sett (52 kort – dina 5 kort).

Då blir det dags att räkna för att få fram sannolikheten att din flush draw går in.

Dina odds för att få färg på turnen är 19,1 %. Det får du fram genom att ta antalet outs, alltså 9, genom antalet kort du inte sett, alltså 47. 9/47 ger dig ett odds på 19 % (9/47=0,191) för att få färg vid turnen.

Dina odds för att få färg på rivern är 19,6 %. Det får du genom att ta antalet outs, alltså 9, genom antalet kort du inte sett, i detta fall 46. 9/46 ger dig ett odds på 19,6 % (9/46=0,1956) att få färg vid rivern om du inte fick färg vid turnen.

Dina odds för att få färg på antingen turnen eller rivern är 35 %.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är limp in och limper inom poker?

Läs mer

Vad är en knekt inom poker?

Läs mer

Vad är mittenposition inom poker?

Läs mer

Vad är en solpark (+ Lista med de största solcellsparkerna)

Läs mer
cross-circle