De 10 bästa starthänderna i Texas Holdém

Texas Holdém är en av de mest populära versionerna av poker. Här berättar vi om de 10 bästa starthänderna. Det vill säga de 10 bästa händerna i Texas Holdém pre-flop.

10 bästa starthänderna i Holdém

Nedan berättar vi om varje hand vi nämnt mera detaljerat.

Tips: Lär dig spela Texas Holdém

10. Ess och knekt i samma färg

Ess och knekt i samma färg är en stark starthand som i regel klarar sig bra efter floppen. Den här handen är betydligt sämre än de höga par vi berättar om längre ner.

Men samtidigt har du möjlighet att få en stark färg, och du har samtidigt en stark hand jämfört med motspelare med ett ess och ett lågt kort.

9. Par i nior

Även om par i nior är en bra starthand i Texas Holdém ska du tänka på att denna hand i regel blir fullkomligt krossad av händer som AA, KK, QQ, JJ. Så tänk på att inte spela för offensivt även om du förmodligen har en bättre hand än genomsnittet.

Blir många gemensamma kort låga är detta en riktigt bra hand. Men tänk på att många motspelare sitter med klädda kort, så om det blir många klädda kort på floppen och framåt gör du i regel bäst i att lägga dig.

8. Ess och dam i samma färg

Ess och dam i samma färg är en stark hand som du ska vara nöjd med. Men prickar du inte minst ett par på floppens tre kort bleknar handen ofta ganska fort jämfört med motspelare som sitter med klädda kort, och kanske till och med klädda par.

Preflop-händer som du ska se upp för särskilt mycket när du har denna hand är AA, KK, QQ och AK.

7. Ess och kung i olika färger

Ess och kung i olika färger är stark mot alla starthänder med ess och ett lägre kort än kung. Men någon vidare chans mot starkare händer som AA, KK och QQ har den inte.

Handen ska dock ha ett plus för att man kan få en hög stege, men samtidigt går det inte att få färgstege eller royal flush.

6. Par i tior

Par i tior är en i många fall underskattad hand som är ungefär lika bra som AK i olika färger, men sämre än AA, KK, QQ och JJ.

Om du får en till tia på floppen är denna hand riktigt bra, men om det blir många klädda gemensamma kort gör du oftast rätt i att lägga dig.

5. Ess och kung i samma färg

Med ess och kung i samma färg har du en särskilt bra chans att få royal flush, en hög färg eller en hög stege.

Men om det mest blir låga kort som inte hör till den färg du vill ha vid floppen gör du oftast rätt i att lägga dig. Då blir händer såsom AA, KK, QQ, JJ lite väl övermäktiga.

4. Par i knektar

Par i knektar ger dig ett procentuellt övertag mot alla klädda händer som inte är par i damer, kungar eller ess. Mot ess och kung i samma färg är dina möjligheter att vinna strax över 50 %.

Om du träffar med en till knekt på floppen kan du vara glad, men visar dealern upp högre klädda kort som dam, kung och ess ska du fundera på att lägga dig. Du rår alltså inte på de höga paren med denna starthand.

3. Par i damer

Par i damer är en av de bästa starthänderna i Texas Holdém som procentuellt sett ska slå alla starthänder förutom AA och KK.

Fast även om denna hand är superbra ska du tänka dig för innan du går med i stora potter med öppna kort som kung och ess med.

De par som är högre är fortfarande farliga, och din eventuella QQQ-hand slås lätt av KKK och AAA om bara en kung eller ett ess kommer som öppet kort till en motståndare med ett högre par på handen.

2. Par i kungar

Par i kungar är den näst starkaste starthanden i poker. Så om någon höjer pre-flop borde du gå med i vilket fall då denna hand är ett riktigt monster mot nästan alla andra starthänder.

Det tråkigaste som kan hända med denna starthand är om ett eller flera ess kommer på floppen. Med bara ett ess som öppet kort får denna hand stryk av annars svagare händer som A-2 och A-10. För att inte tala om AA.

1. Par i ess

Par i ess är den bästa starthanden i poker. En av de största fördelarna med att ha par i ess pre-flop är att du slår alla lägre par. Så om det blir K-A-3 på floppen kan din motståndare med par i kungar sitta där med sin triss i kungar när du själv sitter med triss i ess.

Men skulle de öppna korten vara en bra öppning för andra spelare, med chans för exempelvis stege eller färg, gör du oftast bäst i att lägga dig. Du ska inte vara rädd för att lägga dig med par i ess för det händer ofta att man blir slagen även om man har den bästa starthanden i Texas Holdém.

Tips: Läs vår pokerordlista för att lära dig mer om poker och kortspel.

Tips: En annan intressant artikel handlar om hur du bluffar i poker.

Tabell över dina vinstchanser

Nedan ser du en tabell över de vinstmöjligheter du har beroende på vilken av de bästa starthänderna du fått.

Raden "vinstprocent" ger dig ett procentuellt värde på hur sannolikt det är att din hand slår en slumpmässigt utvald starthand.

Förklaring: SF betyder samma färg och OF betyder olika färger. Par har alltid olika färger.

HandrankingHandVinstprocent
1AA85,2 %
2KK82,4 %
3QQ79,9 %
4JJ77,5 %
5AK (SF)75 %
610-1067 %
7AK (OF)66,2 %
8AQ (SF)65,4 %
99-965,3 %
10AJ (SF)63,4 %
Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är ett ringspel inom poker?

Läs mer

Vad är string bet inom poker?

Läs mer

Ortenslang: 60+ uttryck från förorten

Läs mer

De 10 största städerna i Norge

Läs mer
cross-circle