Vad betyder check (passa) inom poker?

Här lär du dig allt viktigt om begreppet check (att passa) inom poker.

Artikelns innehåll

Nedan svarar vi på alla frågor vi precis tagit upp.

Vad betyder checka?

Att checka betyder att du avstår från att höja när det är din tur att agera vid pokerbordet. Men du kan inte alltid checka. Om någon har höjt måste du syna för att vara med i potten, men du kan också lägga dig eller höja. Passa är det svenska ordet för checka, och pass är samma sak som check.

När kan man checka?

Då kan du checka

Du kan checka när du agerar först vid pokerbordet och ingen spelare har lagt in mer pengar än någon annan. Du kan också checka när andra checkat före dig och ingen har höjt.

Då kan du inte checka

Du kan inte checka innan floppen om det inte är du som lagt in small blind eller big blind. När du spelar pokerspel som Texas Holdém eller Omaha Holdém måste du alltid syna big blind, höja eller lägga dig det första du gör.

När borde du checka?

När du har en dålig hand

Om du har dåliga eller mediokra kort på handen är det lika bra att checka. Ett exempel på när man har rätt dåliga kort är när man fått bottom pair, alltså det lägsta paret efter floppen.

Det bottom pair du fått i bilden nedan är svagt. Det bästa du kan göra är att passa för att få ett till gratiskort utan att behöva betala något. Men om någon höjer är det lika bra att lägga sig.

Om du fått passa med ditt bottom pair kan du till slut få en bra hand om du har tur.

Och varför inte dagdrömma lite. Din hand kan ju faktiskt sluta enligt nedan.

Om någon av dina motståndare sitter med A,A,2,2,2 kan du faktiskt vinna en riktigt stor summa pengar vid sista satsningsomgången.

När du vill sätta dit en bluffare

Det är också vanligt att man checkar när man har en riktigt bra hand. Då gör man det som kallas för en check-raise. Du checkar alltså först, sen väntar du på att en motspelare ska höja, och när höjningen kommer gör du en stor mothöjning för att få upp värdet på potten rejält.

Men tänk på att denna metod inte är helt vattentät. Det är inte säkert att dina motspelare höjer bara för att du vill att de ska höja, och då sitter du där med en pott som är precis lika stor som förut.

Om din fälla misslyckas kan det bli så att motspelarna är med längre i handen, och kanske får en bättre hand än din på turnen eller med riverkortet.

När du vill ha mer information

Du ska aldrig lägga dig om du inte måste. Så checka om du kan så får du med lite tur se vad nästa kort blir utan att behöva betala något för det.

När borde du inte checka?

När du har det bästa paret

När du har det högsta paret ska du inte vänta och se vad som händer med en check, utan höja för att maximera dina möjligheter att vinna potten.

Om du passar med högt par förlorar det höga paret mycket av sitt värde. Vid en check vid exempelvis floppen finns det en ganska stor risk att andra spelare vinner, i synnerhet om många stannar kvar i potten tills rivern delas ut.

I nedanstående exempel ser du hur ditt par i ess minskar i värde och sannolikt är en förlorande hand om många spelare är kvar när rivern delas ut.

När du har en bra hand

Om du inte försöker med en mer avancerad bluff säger tumregeln att du ska höja när du har bra kort, alltså inte bara passa och se vad som händer. När andra spelare får en massa gratiskort utan att behöva betala för det kan det bli som i exemplet under rubriken ovan denna.

När du börjat höja innan floppen

Om du börjat höja redan innan floppen är det lika bra att fortsätta höja vid floppen, turnen och rivern. När du exempelvis spelar Texas Holdém är det bäst att vara aggressiv från början till slut, för det brukar löna sig i längden.

Läs mer: Pokerlexikon med de viktigaste begreppen

Hur nöjd var du med innehållet?

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad kostar en VPN? (Jämför pris och välj VPN här)

Läs mer

Alla olika typer av solceller: Kiselsolceller, PERC-solceller mm.

Läs mer

Vad är onlinepoker (eller internetpoker)

Läs mer

Vad är semibluff inom poker?

Läs mer
cross-circle