Vad är call (syna) inom poker?

Här lär du dig allt du behöver veta om att syna i poker, såsom när du borde syna och inte.

OBS: Den engelska termen call är samma sak som syna. I denna artikel använder vi främst det svenska begreppet, alltså syna.

Artikelns innehåll

Nedan svarar vi på alla frågor vi precis tagit upp.

Vad är syna?

Att syna inom poker innebär att du matchar motspelarens höjning för att få fortsätta vara med i spelet.

Så om en motståndare höjer med 50 kr måste du antingen syna med 50 kr för att få vara med i potten, alternativt kan du mothöja (göra en re-raise) för att sätta extra press på motspelaren.

Du får inte ångra dig

Om du spelar poker vid ett fysiskt pokerbord måste du syna om du säger att du ska syna. Du kan inte säga "jag synar!" för att efter några sekunder ångra dig.

När du spelar poker på nätet kan du oftast boka i "syna" långt innan du måste ta beslutet om att syna. Men när du väl synat i onlinepoker kan du inte ångra dig.

Vad kan du göra i stället för att syna?

I stället för att syna kan du lägga dig (fold) eller höja (raise). När du lägger dig är du inte längre med i potten, och när du höjer har du tvingat andra att syna för att få vara med i potten.

När ska du syna?

Ingen vet exakt när man ska syna, men generellt ska du syna när du har en bra hand som samtidigt inte är så bra att du borde höja. Sen kan du bluffa också, och då höjer du ju trots att du inte har några superbra kort.

Ett annat tillfälle du borde syna är när du har en jättebra hand och vill ta det långsamt för att locka fram en tokhöjning från någon av motståndarna.

Om du har handen nedan är det bäst att låta motståndarna höja medan du synar. För om du höjer signalerar du att du har en bra hand. Det kan få folk att lägga sig, vilket är dåligt då du vill att så många spelare som möjligt är med i potten när du vinner med din monsterhand.

När ska du inte syna?

Att syna för ofta är inte bra, för då förlorar du marker på sikt genom att vara med i för många potter. Ta gärna del av de råd vi ger dig nedan för att få ett bättre grepp om när du inte ska syna.

Syna inte när du kan vinna mer marker

När du garanterat har den bästa handen är det en dålig idé att syna dina motståndare vid sista bettingrundan efter rivern. Den enda gången du inte kan höja är om motståndaren har gått all in, så då är en syning det enda alternativet.

Summa summarum; se till att "mjölka ur" dina motståndare med så mycket marker du kan när du vet att du har de bästa korten vid rivern. Att syna är rena välgörenheten mot dina motspelare, så gör inte det.

Höj i stället för att syna innan floppen

Ett annat tillfälle du generellt inte ska syna är innan floppen. Om du har early position innan floppen, alltså om du är bland de första att betta, ska du inte bara syna big blind. Om du i stället höjer kommer fler spelare att lägga sig, och då ökar dina möjligheter att vinna.

Om du exempelvis har par i ess och höjer kommer många spelare lägga sig. Ifall 5-6 spelare är med i potten är ett par i ess ingen självklar vinnarhand, men med bara ca. 2-3 spelare med i potten är dina vinstchanser mycket bättre.

Du ska förstås inte höja, utan lägga dig eller syna om du har för dåliga kort för att en höjning innan floppen ska vara värt det. Med undantag för om du vill bluffa förstås.

Maximera dina vinster

Om du är en van pokerspelare vet du säkert hur viktigt det är att maximera dina vinster. Att vinstmaximera är precis det du gör när du synar respektive inte synar vid rätt tillfällen, så tänk gärna på de råd du fått i artikeln och lycka till med pokerspelandet.

Läs mer: Pokerordlista med alla viktiga pokertermer.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är table cop (bordspolis) inom poker?

Läs mer

Test och recension av CyberGhost

Läs mer

Vad är hålkort (dolda kort) inom poker?

Läs mer

Pokerspelaren Chris Björin: Biografi och karriär

Läs mer
cross-circle