Vad är en sidopott inom poker?

Här lär du dig allt om vad en sidopott är inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är en sidopott inom poker?

När en spelare går all in och andra spelare vill satsa mer pengar skapas en huvudpott och en sidopott. Spelaren som gått all in kan bara vinna pengarna i huvudpotten, medan spelare som lägger in mer pengar i potten kan vinna både huvudpotten och sidopotten.

Ifall flera spelare går all in med olika summor kan flera sidopotter behöva skapas. När man spelar onlinepoker sköter pokerklienten alla krångliga uträkningar med potter, men ifall man spelar livepoker kan det bli svårt att hålla koll på hur det fungerar med sido- och huvudpotter.

Exempel på spel med sidopott

Hasse, Masse och Lasse spelar Texas Holdém.

  • Hasse har 100 kr att spela för.
  • Masse har 500 kr att spela för.
  • Lasse har 700 kr att spela för.

Hasse får bra kort och går all in vid floppen med sina 100 kr. Masse har också bra kort och höjer med 200 kr och Lasse synar. Nu har det skapats två potter.

Huvudpotten

I huvudpotten finns Hasse, Masse och Lasse, och där har alla lagt in 100 kr var, vilket betyder att potten är värd 300 kr. Hasse som gått all in kan aldrig vinna mer än huvudpotten, det skulle bli orättvist då han bara lagt in 100 kr.

Sidopotten

I sidopotten har Masse lagt in 200 kr och Lasse har synat med 200 kr. Potten är värd 400 kr, och det är bara Masse eller Lasse som kan vinna pengarna i denna pott.

Om Hasse vinner

Om Hasse vinner får han huvudpotten som är värd 300 kr. Efter att Hasse fått huvudpotten jämför Masse och Lasse sina händer, och den som har bäst hand vinner sidopotten som är värd 400 kr.

Om Masse eller Lasse vinner

Om Masse vinner får han både huvudpotten värd 400 kr och sidopotten värd 300 kr. Samma regler gäller för Lasse.

Läs mer: Pokerordlista: Alla viktiga termer inom poker

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är husets fördel? (Förklaring och Exempel)

Läs mer

Solcellstak: Vad är det + Är det värt pengarna?

Läs mer

Vad är buy-in inom poker?

Läs mer

Finlands 10 största städer

Läs mer
cross-circle