5 steg för att skaffa solceller i trädgården

Villataket är det ställe där man oftast brukar ha sina solceller. Men ibland har man inte de förutsättningar som krävs för att producera el på sitt villatak.

Då går det i stället att producera solel på trädgården, alltså på marken. Här berättar vi hur det går till genom att ge dig en lista på de steg som krävs för att du ska komma i gång med solelsproduktion på marken.

Så skaffar du solceller i trädgården

  1. Kontrollera om du kan sätta upp dina solceller på taket
  2. Kontrollera om bygglov krävs
  3. Jämför solcellsofferter på nätet
  4. Låt solcellsföretaget genomföra installationen
  5. Betala för din solcellsinstallation
  6. Få gratis solcellsofferter

Nedan berättar vi om de steg vi precis nämnt i mer detalj.

1. Kontrollera om du kan sätta upp solcellerna på taket

Att få sina solceller installerade på taket är att föredra. Du kan producera mer solel för pengarna om du installerar solcellerna på taket, vilket gör att återbetalningstiden blir kortare än om du har solcellerna på marken.

Den största faktorn som gör att solceller i trädgården är dyrare än solceller på taket är främst att montagesystemet för markmonterade solceller är dyrt. När man installerar solceller på ett villatak behövs i regel inga avancerade montagesystem, men det behöver du alltid ha om du vill ha dina solceller i trädgården.

En annan nackdel med solceller i trädgården är att de blir tillgängliga för både tjuvar och personer som bara vill förstöra. Solcellspaneler är stöldbegärliga och relativt lätta för tjuvar att ta om de är monterade på en markställning. Solceller i trädgården har också en ökad risk att drabbas av skadegörelse av till exempel barn som kastar sten eller berusade personer på väg hem från krogen.

Att skaffa solceller i din trädgård är fortfarande en bra och lönsam idé, men att sätta upp solcellerna på taket ska alltid vara förstavalet.

2. Kontrollera om bygglov krävs för markinstallation av solcellerna

Tumregeln säger att solcellssystem inte kräver bygglov oavsett om de är monterade på marken eller på taket. Det kan exempelvis finnas lokala bestämmelser såsom en detaljplan som säger att bygglov krävs. Skyddsobjekt i närheten kan också omöjliggöra din solcellsinstallation, men det är ovanligt.

Innan du går vidare till nästa steg är det bra att kontrollera om bygglov krävs för solcellsinstallationen. Det gör du hos din kommuns byggnadsnämnd som svarar på dina frågor utan att ta betalt för det.

3. Jämför solcellsofferter på internet

När du bestämt dig för att skaffa solceller i din trädgård är det viktigt att du jämför solcellsofferter mot varandra på nätet. Då får du gratis offerter från vanligtvis 3 till 4 solcellsföretag som alla tävlar om att få dig som kund.

Den webbsida som förmedlar solcellsofferterna får pengar av solcellsföretagen för att de får skicka offerter till dig. Det är så de tjänar pengar för således kunna erbjuda tjänsten gratis till dig som kund.

När du fått offerterna ska du jämföra bland annat totalpriset för att få solpanelerna på huset, verkningsgraden på solcellerna, och återbetalningstiden och leveranstiden för solcellerna.

Vanligtvis svarar den webbsida som hjälper dig jämföra solcellsofferter på allt du undrar om ifall kontaktar dem via deras webbsida.

Läs mer: Så fungerar solcellsbatterier

4. Låt solcellsföretaget genomföra installationen

Du får inte vara delaktig i någon av de delar av installationen som rör elektricitet. Elektriker med rätt licens måste sköta exempelvis monteringen av kablar och driftsättningen av solcellssystemet.

Personer som försöker installera solceller själv själv riskerar att få böter, främst då brandrisken ökar om lekmän installerar elektiska komponenter i systemet.

Du får däremot hjälpa till med vissa moment i installationsarbetet. Exempelvis får du gräva ett dike för kablarna och bygga egna monteringsställningar för solcellspanelerna.

Läs mer: Solceller och solfångare: Vad är skillnaden?

5. Betala för din solcellsinstallation

Om du har en bra ekonomi och fast anställning kan du oftast ta ett solcellslån som vanligtvis har en ränta på omkring 6 %.

Andra alternativ för att finansiera solcellsinstallationen är att höja ditt bolån eller att ta ett privatlån. Att höja bolånet är oftast den bästa vägen att gå för då får du i regel den lägsta räntan.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 3

Få gratis solcellsofferter

jämför
4
offerter
jämför
3
offerter
Gratis solcellsofferter
Personlig hjälp via telefon
Offerter för privatpersoner
Offerter för BRF
Offerter för företag
Solcellskalkylator

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Världens 10 smartaste djur

Läs mer

Så spelar du Sjustöt (Seven Card Stud)

Läs mer

Bankroll Management: Så spelar du säkrare och smartare

Läs mer

Loggfri VPN: De bästa VPN-tjänsterna som inte sparar loggar

Läs mer
cross-circle