Sveriges 25 landskap från norr till söder

I Sverige finns det 25 landskap. I mellanstadiet visste du kanske vad alla hette, men som äldre kan det vara svårt att ha kunskap om de landskap som finns. På grund av det har vi valt att lista alla Sveriges 25 landskap från norr till söder. Vi inkluderar många bilder för varje landskap tillsammans med kortfattade fakta om landskapet. 

Tips: Hoppa direkt ner till landskapen

Det finns 3 landsdelar

Sveriges landskap delas generellt in i tre landsdelar:

 • Norrland (längst norrut)
 • Svealand (finns i mellersta Sverige)
 • Götaland (finns i sydliga delen av Sverige)

Skillnaden på ett landskap och ett län

Den största skillnaden på ett landskap och ett län är att landskapen inte har någon politisk eller administrativ betydelse. Vilket landskap du bor i spelar alltså inte så stor roll, bortsett från att det är en bra idé att veta i vilket landskap man bor i.

Sveriges län har däremot mera gemensamt genom att de i regionerna har mycket gemensamt som sjukvård, viss kollektivtrafik med mera. Till regionerna är det val. Varje län har en länsstyrelse som har hand om olika frågor som rör länet.

Sveriges landskap förr i tiden

För länge sedan fungerade Sveriges landskap som självständiga enheter och de hade till och med egna lagar. Man kan säga att landskapen fungerade ungefär som de olika staterna i USA gör idag. 

Numera har landskapen ingen speciell funktion, men det är samtidigt kulturellt viktigt att veta vilka landskap vi har i Sverige. Alla olika landskap har olika vapen, dialekter, historia och kultur. Det är även många som identifierar sig med sitt landskap och till exempel säger: Jag är smålänning eller jag är värmlänning. 

Sveriges 25 landskap (+ snabblänkar)

 1. Lappland
 2. Norrbotten
 3. Västerbotten
 4. Jämtland
 5. Ångermanland
 6. Härjedalen
 7. Medelpad
 8. Hälsingland
 9. Gästrikland
 10. Dalarna
 11. Värmland
 12. Uppland (inkl. Stockholm)
 13. Västmanland
 14. Södermanland
 15. Närke
 16. Dalsland
 17. Bohuslän
 18. Västergötland (inkl. Göteborg)
 19. Östergötland
 20. Småland
 21. Gotland
 22. Öland
 23. Halland
 24. Blekinge
 25. Skåne

Nedan berättar vi om precis varje landskap lite mera i detalj.

1. Lappland

Allmänna fakta

Lappland som landskap bildades 1766, men landskapsvapnet kom till redan på 1500-talet. Lappland är vårt både nordligaste och vårt kallaste landskap.

Landskapet sammanfaller i stort sett med det vi kallar lappmarken, och samerna utgör invånarna i dessa trakter. Idag finns det mellan cirka 20 000 och 40 000 samer i Sverige. Men det är bara en liten del av dessa som bedriver renskötsel, knappt 5000 som äger minst en ren.

De flesta i Lappland ser sig mera tillhöra sitt län än sitt landskap. Lappland är ju inget län.

Karta och gränser

Lappland har gränser mot Norge i väster, mot Finland i nordost, i öster till Norrbotten, och när vi går söderut mot Västerbotten och Ångermanland. I väster ligger fjällkedjan Skanderna, och den högsta toppen i fjällkedjan har Kebnekaise som har en höjd på 2 111 meter över havet.

Län och areal

De som bor i Lappland bor i Norrbottens-, Västerbottens- eller Jämtlands län. Sammanlagt täcker Lappland ungefär en fjärdedel av Sverige, alltså 108 561 km². Lappland är därför Sveriges största landskap (1 av 25 i storlek).

Befolkning

I Lappland bor det ungefär 90 000 invånare. Landskapet ska även räknas som glesbefolkat då de har en låg befolkningstäthet på 0,8 inv./km². Det betyder att de hamnar på plats 24 av 25 i folktäthet.

Det bor inte heller så många människor i Lappland. Idag bor det cirka 90 000 invånare där, vilket medför att landskapet hamnar på plats 21 av 25 i folkmängd.

Betydelsefulla orter

Den största orten i Lappland är Kiruna, och övriga större orter är Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Kalix, Boden och Jokkmokk.

Bildkälla: Tamura

Sjöar och vattendrag

Några av de mest kända sjöarna i Lappland är Hornavan, Stora Lulevatten, Storuman och Torneträsk. Det finns även ett flertal vattendrag i form av Lule älv, Kalix älv, Pite älv, Skellefte älv, Torne älv, Ume älv, Ångermanälven och Vindelälven.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret för Lappland är fjällräven.

Bildkälla: Algkalv

Landskapsblomma

Landskapsblomman för Lappland är fjällsippan.

Bild: Siberian Jay

Näringsliv

Störst uppmärksamhet och betydelse har gruvnäringen som bedrivs i bland annat Kiruna och Gällivare. Aktuellt nu är hur hela Kirunas centrala delar flyttas för att gruvbolagen ska kunna utnyttja fyndigheter där.

Rennäringen tilldrar sig också stor uppmärksamhet. I elkrisens tider ska vi vara mycket glada över att vi har älvarna i norra Sverige där det finns mycket vattenkraft.

Klimat

Lappland har ett mycket kallt klimat. Exakt hur kallt det är varierar men längst i norr är det polarklimat med tundra. I genomsnitt är det under 10 minusgrader i januari.

Sommaren är kort men temperaturen kan vissa perioder vara lika hög som i södra Sverige.

Även nederbörden varierar kraftigt. I fjällen blir det mycket nederbörd genom de västliga vindarna medan det österut kommer mycket mindre nederbörd.

Natur och växtlighet

I nordväst är det fjällväxtlighet med låga träd, främst björk, men längst norrut växer det inga träd. Man talar därför om trädgränsen. Österut har vi mestadels barrträd.

Typiskt för Lappland är också myrarna med sina fina hjortron. Värt att veta är även att nästan halva Lappland ligger cirka 500 meter över havet.

Djurliv

Att fjällräven är landskapsdjur beror sannolikt på att den riskerar att dö ut. Rovdjur som älg, järv och lo finns också här. Givetvis finns här även mycket renar, men även älgar.

Fjällripor jagas också här precis som det fiskas röding och lax. Lämlar är även de typiska djur här liksom harar och mygg är en plåga på somrarna.

Sevärdheter

Populära sevärdheter i Lappland inkluderar Ishotellet i Jukkasjärvi, gruvorna, Sareks nationalpark, Abisko nationalpark, Kungsleden, Treriksröset, Abisko nationalpark och Inlandsbanan.

Eftersom en stor del av Lappland ligger norr om polcirkeln kan du även uppleva midnattssolen här.

Bildkälla: Helleborus

Läs mer: Alla Sveriges Nationalparker (fakta + bilder)

2. Norrbotten

Allmänt

Norrbotten blev ett landskap 1810 då det bröts loss från Västerbotten. Man talar egentligen sällan om landskapet Norrbotten utan man talar i regel om det större område som Norrbottens län utgör.

Staten tog över kontrollen över landskapet på 1500-talet. Så det var först på 1800-talet som man kan påstå att landskapet blivit bebott i större utsträckning.

Karta och gränser

Landskapet ligger i nordöstra Sverige och gränsar till Lappland i väster, till Finland i öster och i söder till Västerbotten. Gränsen mot Finland bestämdes 1809 i samband med kriget mot Ryssland.

Län och areal

Landskapet Norrbotten utgör bara den östra delen av Norrbottens län. Resten av länet tillhör Lappland. Landskapet har en areal på 26 671 kvkm, vilket gör att det är ett av de största landskapen i Sverige sett till ytan (5 av 25 i storlek).

Befolkning

I Norrbotten är det ganska glest mellan stugorna. Sammanlagt bor det cirka 196 000 invånare i landskapet (24 av 25 i folkmängd), medan folktätheten ligger på 7,3 inv. per km² (21 av 25 i folktäthet).

Betydelsefulla orter

Den största orten i Norrbotten är Luleå. Några av de andra mest betydelsefulla orterna är Boden, Piteå, Kalix och Haparanda.

Sjöar och vattendrag

Bland de större sjöarna hittar du Miekojärvi, Degervattnet. Lansjärv och Puustijärvi. Det finns även ett flertal viktiga vattendrag såsom Torne älv, Kalix älv, Lule älv och Pite älv.

Bildkälla: Mattias Ivermark

Landskapsdjur

Landskapsdjuret i Norrbotten är lavskrikan som är en utrotningshotad kronfågel. Det har uppstått stora diskussioner om fågeln inom skogsbruket då många avverkningar fått stoppas då det funnits lavskrika i området.

Landskapsblomma

Landskapsblomman för Norrbotten är åkerbäret.

Bildkälla: Zlaffanb

Näringsliv

Den klart mest kända industrin i området är SSAB som omvandlar malm till stål. Rent allmänt pågår planering för stora kommande industriprojekt i norra Sverige. och oftast har dessa etableringar en hållbarhetsprofil.

Skogen är också viktig då det bland annat möjliggör pappersmassatillverkning. Många teknikföretag har även etablerats i Norrbotten. Facebook har exempelvis en serverhall i Luleå.

Klimat

Landskapet har hårda och kalla vintrar och korta men solrika somrar. Våren är väldigt kort. Det händer ofta att våren kallas för vårvinter då snön ligger kvar länge, men solen värmer allt mer. I januari har Norrbotten en genomsnittlig dagstemperatur på -6 grader.

Natur och växtlighet

Hela Norrbotten ligger inom barrskogsregionen. Mest växer tallskog men det finns även gran på fuktigare marker. Jordbruksmark finns mest utefter kusten och utmed älvarna. I landskapet finns även en skärgård med många öar.

Djurliv

I landskapet finns ovanligt många arter eftersom det finns så många olika naturtyper där. Här finns vanliga djur som ren, räv, älg, hare och ekorre men även djur som är svårare att få syn på som björn, lo, järv, utter och mård. Vid kusten finns även säl och vikare.

Sevärdheter

En stor attraktion i landskapet är fisket av öring och lax. Men du kan även besöka Storforsen i Piteälven och bada i Pite Havsbad. Andra populära sevärdheter är Haparanda skärgårds nationalpark och Luleå skärgård med över 1 000 öar.

Västerbotten

Allmänt

Landskapet Västerbotten ligger namnet till trots längs Sveriges ostkust. Namnet har landskapet fått från att det låg väster om nuvarande finska Österbotten vid den tid då Finland tillhörde Sverige.

Landskapet Västerbotten utgör bara en mindre del av länet Västerbotten. Som västerbottningar verkar även de flesta känna sig som om de bor i landskapet Lappland, men i Västerbottens län.

Att tillhöra ett län gör ju att man har så mycket gemensamt, inte minst genom den gemensamma sjukvården och länsstyrelsen med mera.

Karta och gränser

Landskapet ligger i nordöstra Sverige. Det gränsar i norr till Norrbotten, i väster och norr till Lappland och i öster till Bottenviken och Kvarken. Högsta punkten i Västerbotten är Åmliden på 551 meter över havet.

Län och areal

Landskapet Västerbotten är bara en del av länet Västerbotten. Landskapet är även relativt stort sett till ytan (9 av 25 i storlek) med sin areal på 15 093 km².

Befolkning

I landskapet bor det 230 000 invånare (12 av 25 i folkmängd),  och folktätheten ligger på 17 inv./km² (17 av 25 i folktäthet). Speciellt Umeå har haft en stor befolkningsökning. Där fanns bara 5 000 invånare 1900 och i hela Västerbotten fanns då ungefär 100 000 invånare. Folk bor mest i kustområdena, men många nyetableringar av bostäder har även gjorts vid älvmynningarna.

Betydelsefulla orter

Umeå är den största orten i Västerbotten. Andra viktiga städer inkluderar Skellefteå, Boliden, Byske, Burträsk, Robertsfors, Vindeln och Vännäs.

Bildkälla: Jlundqvi

Sjöar och vattendrag

Några av landskapets mest kända sjöar inkluderar Bygdeträsket, Stocksjön, Norsjön, Bodträsket, Burträsket och Tavelsjön. Det finns även ett flertal vattendrag såsom Ume älv, Skellefte älv, Vindelälven, Malån, Bygdeälven och Sävarån.

Landskapsblomma

Landskapsblomman för Västerbotten är Kung Karls spira.

Bildkälla: Thomas Meyer

Landskapsdjur

Landskapsdjuret för Västerbotten är Storspov.

Näringslivet

Den offentliga sektorn är den största arbetsgivaren i Västerbotten. Men gruvnäringen är också viktig, inte minst kring Skellefteå. Det största gruvföretaget heter Boliden Mineral AB som främst utvinner bly, koppar, zink och guld.

Metallhanteringen i Rönnskärsverken och järngjuteri i Robertsfors ska också nämnas som viktiga arbetsplatser.

Skogen ger också många jobb, och bidrar till industrin genom tillverkning av bland annat pappersmassa, fiberskivor och träpellets. Volvo Lastvagnar har även en fabrik utanför Umeå.

Jordbruket sysselsätter bara 1 % av befolkningen men flera saker därifrån är ändå viktiga. Västerbottensost är exempelvis en storsäljare. Mandelpotatis, åkerbär, tunnbröd och lax associerar man oftast också med Västerbotten.

Universitetet i Umeå har även det haft en stor betydelse för landskapet.

Bildkälla: Mikael Lindmark

Klimat

Västerbotten ligger helt söder om polcirkeln men präglas ändå av ljusa somrar och mörka vintrar. Närheten till Bottenviken gör även att det inte blir så kallt.

I kustområdet är det snö ungefär 150 dygn per år, medan det i inlandet västerut rör sig om ytterligare 50 snödygn årligen. I landskapet brukar man ligga i topp vad gäller antalet soltimmar per år.

Natur och växtlighet

Lappland och Västerbotten ligger på samma breddgrader men ändå skiljer de sig mycket åt. Västerbotten ligger betydligt lägre och högsta nivåerna ligger bara på drygt 500 meter över havet.

Omkring 80% av Västerbotten är skog, och här växer främst tall och gran. Men andelen björk ökar dock, vilket passar bra med tanke på att Umeå kallas för “Björkarnas stad”. Även asp, rönn och sälg är vanligt i Västerbottens skogar.

En fridlyst status har växterna blåsippa och fjällbrud. Men i landskapet finns också blåbär, lingon, hjortron, åkerbär, kråkbär och tranbär.

Djurliv

Här finns de flesta av våra rovdjur såsom varg, lo, järv, björn och kungsörn. I landskapet finns också en hel del älg, men även lite mer ovanliga djur som exempel mink, bäver och säl. Flodpärlmusslan, som också finns här är så pass ovanlig att den är fridlyst

Sevärdheter

Den samiska kulturen finns att beskåda på många ställen.  Samerna kan du bland annat besöka för att se högklassiga hantverk. Flera utmärkta vandringsleder finns även såsom Isälvsleden och Åbyälvsleden.

I Västerbotten hittar du även utmärkta havsbad som Bovikens havsbad, Ljumvikens havsbad (utanför Umeå) och Killingsands havsbad (i Robertsfors kommun).

4. Jämtland

Allmänt

Jämtland Ligger i Norrlands inland, det vill säga i mellersta Sverige. Landskapet var under flera århundraden norskt, men sedan 1645 har det tillhört Sverige. Jämtland är även en del i det sydsamiska området.

År 1963 utropades “Republiken Jämtland” som var ett humoristiskt projekt som samtidigt hade allvarliga undertoner. Avsikten var delvis att sätta fokus på avfolkningen.

Karta och gränser

Jämtland ligger i södra Norrlands inland, och faktum är att Östersund ligger ganska mitt i Sverige. I öster gränsar landskapet till Norge.

Om man går åt nordost kommer man till Lappland, österut ligger Ångermanland och söderut gränsar Jämtland till Härjedalen och Medelpad.

Län och areal

De som bor i Jämtland tillhör antingen Jämtlands, Västernorrlands eller Västerbottens län. De flesta bor i Storsjöbygden.

Landskapet har en areal på 34 009 km², vilket medför att Jämtland är Sveriges näst största landskap (2 av 25 i storlek) efter Lappland.

Befolkning

Befolkningen i landskapet uppgår till 120 000 invånare (20 av 25 i folkmängd). Folktätheten är inte heller hög och ligger idag på 3,5 inv./km² (23 av 25 i folktäthet). Värt att veta är också att en ovanligt stor andel bor på landsbygden.

Betydelsefulla orter

Den största orten i Jämtland är Östersund. Andra betydelsefulla orter inkluderar Strömsund, Krokom, Åre, Ragunda, Bräcke och Berg.

Sjöar och vattendrag

8% av Jämtlands yta består av vatten så sjöar och vattendrag är ingen bristvara. Storsjön är den klart största sjön följt av Ströms vattudal, Kallsjön, Flåsjön. Viktiga vattendrag inkluderar Indalsälven, Ammerån och Åreälven.

Landskapsdjur

Jämtlands landskapsdjur är älgen som man helt enkelt ofta bara kallar för “djur”.

Landskapsblomma

Jämtlands landskapsblomma är brunkulla som är en orkidé.

Bildkälla: Klaus Hergert

Näringsliv

Industribranschen präglas av att det är mindre företag som dominerar. Ett problem för dessa småföretag är samtidigt att få tag på rätt arbetskraft.

Turismen är mycket betydelsefull med skidåkning i Åre och Östersund. Åre expanderar även allt mera som ett turistcentrum.

Östersund har mycket statliga myndigheter som sysselsätter mellan cirka 3 000 och 4 000 människor. Universitetet i Östersund ger också såväl arbetstillfällen som framtidstro.

Bildkälla: Matti Paavola

Klimat

Landskapet har ett nordligt tempererat klimat som påverkas mycket av norska havet och Atlanten. Västra delen får därför ganska milda och nederbördsrika vintrar.

Men i Storsjöbygden är årsnederbörden låg, ca 500 mm. Sommartemperaturerna är i sin tur högst i de lägre, östra delarna.

Natur och växtlighet

Hela Jämtland är mer eller mindre ett högfjällsområde. Högsta höjden ligger på 1743 meter, medan den lägsta punkten i öster ligger så lågt som 35 meter.

Det mesta av skogen i Jämtland består av barrskog i form av tall och gran. I Jämtland finns även otroligt många kärr som tillsammans utgör 55 000 hektar. Kärren är kalkrika vilket bland annat gynnar orkidéer. Hjortron, blåbär och lingon är också vanliga.

Djurliv

Älgen är väldigt vanlig, men även björn och lo finns det rikligt av liksom järven. Däremot finns det inte mycket varg, men kungsörnen hittar du i Jämtland. Landskapet är också rikt på öring som är Jämtlands landskapsfisk.

Sevärdheter

I Jämtland finns mycket goda möjligheter för vandring i fina leder längs med storslagen natur. Östersund är även Sveriges skidskyttemetropol med ett fint stadion.

Men många väljer även att åka utför, och det är inte konstigt då Åre har Sveriges bästa utförsåkning. Tack vare det byggs otaligt med stugor i området kring Åre.

Vattenfallet i Tännforsen är ett ytterligare utflyktsmål som är populärt, där faller vattnet hela 38 meter. Muséet Jamtli i Östersund är även välbesökt och har fina utställningar. Frösön ute i Storsjön är också värt ett besök.

Bildkälla: Andreaze

5. Ångermanland

Allmänt

Angående Ångermanland är det inte helt lätt att begripa vad som ingår. Det finns sex kommuner som ingår i Ångermanland, men sen ingår också delar av Strömsunds, Umeås och Doroteas kommuner. Sedan 1950-talet har landskapet hela tiden drabbats av utflyttning.

Karta och gränser

Ångermanland har gräns till Medelpad i söder, i väster till Jämtland, i norr till Lappland och Västerbotten och i öster till Bottenhavet.

Län och areal

Landskapet Ångermanland ingår i Västernorrlands län tillsammans med Medelpad och delar av Hälsingland och Jämtland.

Arealen i Ångermanland uppgår till 19 507 km². Det medför att Ångermanland är det sjätte största landskapet i Sverige (6 av 25 i storlek) sett till den totala ytan. 

Befolkning

I landskapet bor det 130 000 invånare (18 av 25 i folkmängd). Folktätheten är inte heller hög då den bara uppgår till 7 inv./km² (22 av 25 i folktäthet).

Betydelsefulla orter

Den största orten är Örnsköldsvik, men värt att veta är att Härnösand är residensstad i Västernorrlands län. Tre övriga orter som är populära inkluderar Härnösand, Kramfors och Sollefteå.

Bildkälla: Moralist

Sjöar och vattendrag

Tåsjön är landskapets största sjö, men det finns även andra populära sjöar såsom Anundsjön, Graningesjön och Kornsjön.

Exempel på vattendrag i landskapet inkluderar Ångermanälven, Faxälven, Moälven, Öreälven.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret för Ångermanland är bävern.

Landskapsblomma

Landskapsblomman för Ångermanland är styvmorsviol.

Bildkälla: Johan Spaedtke

Näringsliv

Numera är inte jordbruk och fiske av någon större betydelse, utan det är istället skogen som skapar många arbetstillfällen i landskapet. Pappersmassefabriker såsom Domsjö är även de stora arbetsgivare och inkomstkällor.

En hel del verkstäder såsom Hägglunds i Örnsköldsvik finns också här. Varvet i Docksta utanför Kramfors producerar i sin tur produkter för flottan och sjöpolisen.

Klimat

Den höga och bergiga kusten påverkar klimatet så att medeltemperaturen i juli inte överstiger 15 grader. I januari varierar temperaturen på mellan 3 minusgrader vid kusten och minus 10 grader i de kyligare dalgångarna i väster.

Nederbörden varierar mellan 500 mm längs med kustbandet till 800 mm på höjderna nära kusten.

Natur och växtlighet

I stort sett hela landskapet består av skog och det är bara i älvdalarna och längs kusten som marken är tillräckligt bördig för att bedriva jordbruk på.

Höga Kusten är området mellan Härnösand och Örnsköldsvik, och där finns en rest från fjällvärlden som går ända ut i havet.

Bildkälla: P. Lindgren

Djurliv

Det man framför allt stöter på i skogarna är hjort, rådjur och älg. Här finns också alla våra stora rovdjur såsom varg, björn, järv och lo. Älvarna erbjuder även rikligt med fisk i form av främst öring, abborre gädda, lax och sik.

Bildkälla: Johan Fredriksson

Sevärdheter

Höga Kusten mellan Härnösand och Örnsköldsvik är ett otroligt vackert område som finns på Unesco:s världsarvslista. Där finns höga berg, djupa dalar och en vacker skärgård.

För naturälskaren är Ångermanland ett paradis med vidsträckta skogar, älvar och tjärnar och så även ett rikt djurliv. Paradisbadet i Örnsköldsvik är också en populär sevärdhet som har Sveriges längsta vattenrutschbana.

Andra populära sevärdheter är Junsele djurpark, fiske av lax och öring i Ångermanälven, och en titt på surströmmingstillverkningen utmed Höga Kusten.

Det är även populärt med skidåkning både utför och på längden i speciellt Sollefteå. Många kommer också till landskapet tack vare ishockeyn, och då främst Modo i Örnsköldsvik som bland annat fostrat Foppa, Sedinarna och Marcus Näslund.

6. Härjedalen

Allmänt

Det ovanliga när vi talar om landskapet Härjedalen är att detta Härjedalen också är en kommun. Kommunen är dock större än landskapet. Härjedalen har sedan 1645 varit svenskt, och landskapet har sina rötter i Trøndelag i Norge.

Karta och gränser

Härjedalen ligger i Norrlands inland. Mot söder gränsar det till Dalarna, i väster mot Norge, i norr mot Jämtland och i öster gränsar landskapet mot Medelpad och Hälsingland.

Län och areal

Härjedalen är inget län. Härjedalingarna tillhör antingen Jämtlands eller Dalarnas län. Arealen för landskapet är 11 954 km² (12 av 25 i storlek).

Befolkning

Härjedalen har cirka 10 000 invånare och är därför det befolkningsfattigaste landskapet (25 av 25 i folkmängd). Härjedalen är även det mest befolkningsglesa landskapet med sina 0,8 invånare/km² (25 av 25 i folktäthet).

Befolkningen i Härjedalen har minskat hela tiden sedan 1950-talet, och invånarna bor främst i Ljusnans dalgångar.

Viktiga orter

Den största orten är Sveg med bara drygt 2 000 invånare. Övriga lite större orter inkluderar Funäsdalen, Hede, Vemdalen, Ulvkälla och Lillhärdal.

Bildkälla: Alexander Ek

Sjöar och vattendrag

Viktiga sjöar är Rogen, Grönsjöarna, Funäsdalssjön, Tänndalssjön och Svegsjön. Det finns även ett flertal vattendrag i form av bland annat Ljusnan, Ljungan och Klarälven.

Bildkälla: Wenkbrauwalbatros 

Landskapsdjur

Landskapsdjuret för Härjedalen är brunbjörnen.

Landskapsblomma

Landskapsblomman för Härjedalen är mosippan.

Bildkälla: Kerimajorna

Näringsliv

Härjedalen har blivit ett turistlandskap med populära fjällanläggningar i Funäsdalen, Vemdalen, Björnrike och Lofsdalen.

8% arbetar inom såväl jord- och skogsbruk som byggverksamhet. Nästan lika många invånare arbetar inom tillverkning.

Klimat

I Härjedalen är det typiskt inlandsklimat med kalla vintrar och förhållandevis varma somrar. Kring Funäsdalen är medeltemperaturen på vintern neråt 13 minusgrader.

På somrarna är temperaturen högst i de östra, lägre belägna delarna. Härjedalens skidanläggningar betraktas generellt som mycket snösäkra.

Natur och växtlighet

Härjedalen är mycket högt beläget. Fyra femtedelar ligger över 500 meter och i fjällområdena finns det toppar på över 1 700 meter. Helagsfjället är uppmätt till hela 1796 meter, och ingen plats ligger under 280 meter.

I landskapet finns det även mycket våtmarker, myrområden och vidsträckta skogar, liksom reservat och nationalparker. Sveriges högst belägna ort, Högvålen, ligger också här.

Djurliv

I Härjedalen finns det mycket vilda djur som till exempel älg, björn, hjortar och lo. Renar finns i sin naturliga miljö här, och tillgången på bäver är så stor att den kan jagas.

Sevärdheter

Fjällturismen är oerhört viktig med sina fina anläggningar. Under sommaren finns även vackra vandringsleder som lockar turister. En unik attraktion för just Härjedalen är den myskoxkoloni som vandrade in från Norge på 1970-talet.

Populära sevärdheter inkluderar även Sonfjällets nationalpark och centrum för myskoxar i Tännäs. Vägen över Flatruet är också värd ett besökt. Det är Sveriges högst belägna väg med en bedårande utsikt.

Renar finns även i sin naturliga miljö och du kan även åka gondol från Funäsdalen till Funäsdalsberget.

Bildkälla: Bering National Preserve

7. Medelpad

Namnet tolkas ofta som att landskapet ligger i mitten och “pad” ska då tolkas som väg eller stig. Och det stämmer. Det är alltså fastslaget att Sveriges geografiska mittpunkt finns i Medelpad, närmare bestämt i Alnön utanför Sundsvall. Men ibland anges berget Flataklocken på Brämön som mittpunkt.

Landskapet är också känt för lite tråkigare saker. Sundsvalls brand 1888 är nämligen Sveriges genom tiderna mest förödande brand, varefter Stenstaden byggdes.

Många hävdar även att industrialiseringen i Sverige startade i Medelpad genom de första ångsågarna i mitten på 1800-talet.

Karta och gränser

Medelpad ligger i Mellannorrland och gränsar i norr till Ångermanland, i öster till Bottenhavet, i söder till Hälsingland, i väster till Härjedalen och i nordväst till Jämtland.

Från norr till söder är det nio mil och från väst till öst är det 14 mil.

Län och areal

Hela Medelpad ligger i Västerbottens län, och landskapet har en areal på 7 058 km² (17 av 25 i storlek).

Befolkning

I Medelpad finns det 125 000 invånare, så detta är ett ganska litet landskap sett till invånarantalet (19 av 25 i folkmängd). Medelpad är även relativt glesbefolkat med sina 18 inv./km² (15 av 25 i folktäthet).

Befolkningen har i sin tur legat på en ganska jämn nivå sedan mitten av 1950-talet.

De viktigaste orterna

Den största orten är Sundsvall med sina 60 000 invånare. Värt att veta är även att Sundsvall är Norrlands tredje största stad i efter Umeå och Gävle. Andra större städer i Medelpad inkluderar Timrå och Ånge.

Bildkälla: Jango 17

Sjöar och vattendrag

Två viktiga sjöar är Holmsjön och Leringen, och två viktiga vattendrag är Ljungan och Indalsälven.

Landskapsdjur

Det är skogsharen som är Medelpads landskapsdjur.

Bildkälla: Alan Wolfe

Landskapsblomma

Landskapsblomman för Medelpad är granen.

Näringsliv

Pappersmassetillverkningen är viktig, och SCA har en stor industri i Timrå. Det finns även aluminiumtillverkning av bauxit i Medelpad, eller närmare bestämt Sundsvall. Landskapet har även en stark it-sektor. 

År 2024 kommer en djuphamn i Sundsvall med industrimark och ny järnvägsanslutning och logistikområden att tas i bruk. Den satsningen ska förbättra kommunens konkurrenskraft.

Bildkälla: Hans Lindqvist

Klimat

Eftersom landskapet sträcker sig så långt från kust till inland blir det stora klimatskillnader. Högsta punkten ligger på 577 meter.

I januari varierar temperaturen från -2 grader vid kusten till -7 grader i väster. På sommaren är det varmast vid kusten och i dalgångarna.

Årsnederbörden är omkring 500 mm vid kusten och cirka 700 mm på höjderna västerut.

Natur och växtlighet

Den större delen av landskapet består av skog. Dessutom finns bördiga dalar utmed älvarna där jordbruket har goda förutsättningar. I Medelpad finns även många sjöar och myrar, och det är stora höjdskillnader mellan kust och inland.

Djurliv

Här finns alla för naturtypen vanliga djur såsom björn, järv, varg, lodjur, skogsmård, älg, rådjur, räv, grävling, hare och bäver.

Bildkälla: H. Zell

Sevärdheter

En av de mest populära sevärdheterna är Stenstan i Sundsvall med sina stiliga och pampiga stenhus som ofta har tinnar och torn. Norra berget och Södra berget på varsina sidor om Sundsvalls stadskärna är även populära att besöka och bidrar till stadens rika friluftsliv.

Det finns även många fina vandringsleder i landskapet, och många uppskattar även kulturmagasinet i Sundsvall som är ett prisbelönt kulturcentrum.

Turister som gillar historia gör i sin tur rätt i att besöka Galtströms bruk utanför Lörudden, som är ett bevarat järnbruk från förr.

Det påhittade djuret skvadern, som är en blandning av tjäder och hare finns även att beskåda i Sundsvall. Ta gärna ett kort på den om du hittar livs levande skvader i det vilda.

Bildkälla: Henrik Sendelbach

8. Hälsingland

Hälsingland är ett landskap som gjort sig känt på många sätt, men det kanske inte så många vet är att det ligger i Gävleborgs län?

Landskapet är även bandyns Mecka, och så även ett eldorado för folkmusik. Värt att veta är även att Hälsingland är det landskap där Lill-Babs kom ifrån.

Karta och gränser

Hälsingland ligger i södra Norrland i mellersta Sverige. Landskapet gränsar i söder till Gästrikland, i väster går gränsen mot Dalarna och Härjedalen i norr mot Medelpad och i öster ligger Bottenhavet.

Län och areal

Hälsingland ingår tillsammans med Gästrikland i Gävleborgs län. Arealen för landskapet är 14 264 km², vilket medför att Hälsingland är Sveriges 10:e största landskap (10 av 25 i storlek). 

Befolkning

I Hälsingland finns det cirka 130 000 invånare (17 av 25 i folkmängd), och folktätheten ligger på omkring 9 inv./km² (20 av 25 i folktäthet).

Landskapet drabbas av avfolkning. Hälsingland har tappat cirka 30 000 invånare sedan mitten av 1900-talet.

Viktiga orter

Den största orten i Hälsingland är Hudiksvall. Andra större orter inkluderar Bollnäs, Edsbyn, Ljusdal, Söderhamn och Järvsö.

Bildkälla: Ankara

Sjöar och vattendrag

Viktiga sjöar i landskapet inkluderar Dellensjöarna, Orsjön, och Storsjön, och viktiga vattendrag i Hälsingland inkluderar Ljusnan och Voxnan.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret för Hälsingland är lodjuret.

Bildkälla: Johannes Jansson

Landskapsblomman

Landskapsblomman är lin.

Bildkälla: D. Gordon E. Robertson

Näringsliv

Skogen är viktig som råvara för framför allt pappersmassa, och största bruket är Iggesunds bruk utanför Hudiksvall. I älvarna finns även vattenkraftverk som producerar elektricitet.

Söderhamn är också en modern industristad, och Ljusdal (med Järvsö) är lite av landskapets turistcentrum.

Klimat

Hälsinglands stora nivåskillnader från kustlandskapet till inlandet ger stora temperaturskillnader. Medeltemperaturen i januari varierar från -2 grader vid kusten till -8 grader i nordvästs dalgångar.

Snittemperaturen i juli varierar från 13 till 16 grader och de högsta temperaturerna finns på de lägst belägna delarna av landskapet.

Nederbörden är minst i kustområdena och på vissa höjder får man den mesta nederbörden i hela östra Sverige.

Natur och vegetation

Hela 83 % av landskapet är täckt av skog, där tall och gran dominerar stort. I Hälsingland växter även lingon, blåbär, mjölke, skogsstjärna och ekbräken.

Jordbruk finns mest längs kusten och längs älvdalarna. Annars består Hälsingland till stor del av ett bergkullelandskap med en medelhöjd på strax över 100 meter över havet.

Bildkälla: Benutzer Griensteidl

Djurliv

I Hälsinglands skogar finns alla våra stora rovdjur såsom björn, lo och varg. För att rovdjuren ska kunna leva finns det också villebråd i form av hjortar, harar, älgar med mera.

Sevärdheter

Landskapets hälsingegårdar ingår i UNESCO:s världsarvslista. En annan populär plats är Avholmsbergets utsiktsplats, och fiskelägen finns också utmed kusten. Det är även populärt att vandra längs med kustleden.

Andra välbesökta sevärdheter är landskapets fäbodar, ett järvzoo med svenska djur och Lill-Babs-muséet. Det finns även ett flygmuseum i Söderhamn, och Enåsens nedlagda guldgruva är också en riktig turistmagnet.

För kulturintresserade är Glada Hudik-teatern en populär destination.

9. Gästrikland

Gästrikland är Norrlands sydligaste landskap. Det kallas därför lämpligt nog “Porten till Norrland”.

Karta och gräns

Gästrikland ligger i Mellansverige och gränsar i öster till Bottenhavet, i öster och söder mot Uppland, i söder mot Västmanland, i väster mot Dalarna och i norr mot Hälsingland.

Län och areal

Gästrikarna bor mestadels i Gävleborgs län, men en del av landskapet tillhör Uppsala län. Landskapet är även relativt litet till ytan (20 av 25 i storlek) med sin areal på 4 200 km².

Befolkning

I landskapet finns det 160 000 invånare (16 av 25 i folkmängd). Folktätheten för Gästrikland är i sin tur relativt hög med sina 37,6 inv./km² (11 av 25 i folktäthet).

Viktiga orter

Den största orten i Gästrikland är Gävle. Andra större orter inkluderar Sandviken, Hofors, Valbo och Ockelbo.

Bildkälla: Grön

Sjöar och vattendrag

Bland de mest ikoniska sjöarna inkluderas Storsjön, Ottnaren, Sälgsjön, Idsjön och Igelsjön. Det finns även ett flertal vattendrag, däribland Dalälven, Gavleån, Testeboån och Hamrångeån.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret för Gästrikland är tjädern.

Bildkälla: Farbror

Landskapsblomman

Landskapsblomman för Gästrikland är liljekonvaljen.

Bildkälla: Kpjas

Näringsliv

De största industrierna i landskapet är Ovako Steel AB i Hofors, Sandvik AB i Sandviken, Korsnäs massafabrik i Gävle och Stora Ensos massafabrik i Norrsundet.

Hamnen i Gävle är också betydelsefull, likaså Gevalias kafferosteri och Ahlgrens godisfabrik.

Bildkälla: Carl Larsson

Klimat

För att inte ligga längre norrut har ändå Gästrikland en tydlig norrländsk prägel. Medeltemperaturen i januari varierar från -1 grad vid Eggegrund till -5 grader längst i nordväst.

Medeltemperaturen i juli är i regel mellan 16 - 17 grader i hela landskapet med undantag för höjder över 300 meter där det är kallare.

Nederbörden ligger generellt på kring 550 - 650 mm förutom vid kustbandet där nederbörden är mindre. Men de högt belägna områdena i nordväst har däremot större nederbörd än det normala.

Natur och växtlighet

Gästrikland består mest av slättland. Jordbruksmark finns mest i söder och öster och utgör 6 % av den totala arealen för landskapet. Ockelboslätten och Storsjöområdet har även bördig lerjord.

I stort domineras annars landskapet av skog, framför allt i väster och norr.

Djurliv

I gästrikeskogarna kan man stöta på alla typer av rovdjur men också älgar, hjortar och rävar med mera.

Lyckas man inte träffa på ett rovdjur i det vilda kan man istället besöka Furuviks djurpark (kallas också Furuviksparken) och beskåda många slags djur. Furuvik jobbar med att bevara många hotade arter såsom flodpärlmussla och väddnätfjäril.

Bildkälla: Ulf Schröder

Sevärdheter

I landskapet finns som vi tidigare nämnts Furuviksparken, men även Boulognerskogen och Old Town i Gävle med sina historiska promenadområden.

Andra populära attraktioner är Sveriges Fängelsemuseum, Länsmuséet, Hemlingby friluftsområde och Gävle Konserthus.

Många uppskattar även att besöka Smedsgårdens Bruksmuseum i Sandviken eller flygmuseet i Söderhamn. Wij Trädgårdar i Ockelbo är också en populär destination.

För de som vill turista billigt finns även populära vandringsleder såsom Fäbodleden och Gästrikeleden.

Bildkälla: Inte en katt

10. Dalarna

Allmänt

Alla känner vi väl till dalahästar, Vasaloppet, Sälenfjällen, Falu rödfärg och Gunde Svan. Och känner du till det känner du även till en viktig del av Dalarna.

Dalarna är stort men ganska glest befolkat. Men det finns i alla fall närmare 300 000 masar och kullor i landskapet. Dalfolket är uppdelat i en väldig massa län, och Dalarnas län hette förr Kopparbergs län.

Karta och gränser

Dalarna ligger i nordvästra Svealand, alltså ganska mitt i Sverige. Landskapet har gräns mot Härjedalen, HälsinglandGästrikland, Västmanland och Värmland. Dessutom gränsar det i väster mot Norge.

Län och areal

Den allra största delen av landskapet ligger i Dalarnas län. Men små områden tillhör Gävleborgs län, Värmlands län, Västmanlands län och Örebro län.

Dalarna är även Sveriges fjärde största landskap till ytan (4 av 25 i storlek) med sina 29 086 km².

Befolkning

I Dalarna finns det 290 000 invånare (11 av 25 i folkmängd), och folktätheten ligger på 10 inv./km² (19 av 25 i folktäthet).

De viktigaste orterna

Den största orten är Borlänge, men det är samtidigt Falun som är residensstad (alltså den stad där landshövdingen bor). Övriga större orter i landskapet inkluderar Avesta, Ludvika, Säter, Hedemora, Insjön, Mora, Rättvik, Leksand, Orsa och Sälen.

Sjöar och vattendrag

Viktiga sjöar är Siljan, Runn, Amungen och Orsasjön. Men det finns även ett flertal vattendrag i landskapet såsom Fjätälven och Rotnen. Störst är Västerdalälven och Österdalälven som tillsammans flyter ihop till Dalälven.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret för Dalarna är berguven.

Bildkälla: Brocken Inaglory

Landskapsblomma

Landskapsblommor finns det två av, nämligen ängsklockan och blåklockan.

Bildkälla: Barca
Bildkälla: Judith Breitenbrunner

Näringsliv

Tjänstenäringen har liksom på de flesta håll brett ut sig på bekostnad av jordbruk och industri. Men skogen och dess sågverk och pappersmassefabriker är fortfarande viktiga. Skogsbolaget STORA har exempelvis sitt huvudkontor i Falun.

I Mora tillverkas knivar, i Avesta rostfritt stål, i Leksand knäckebröd och i Insjön har Clas Ohlson sitt urhem. SSAB i Borlänge är också en viktig industri. 

Dalarna är även ett typiskt turistlandskap med massor av tillfälliga besökare. På somrarna kan det vara fjällvandring, midsommarfirande och orörd vildmark som lockar, medan Sälenfjällen, Idrefjällen och Vasaloppet lockar på vintern.

Och avslutningsvis; vem har inte sett dalahästarna som i sin tur är tillverkade i Nusnäs?

Bildkälla: Anna Rydin

Klimat

Nederbörden i landskapet är stor och den är som störst i fjällen. Somrarna är relativt varma men den avtar med höjden, och vintrarna är kalla vilket förklaras av fjällkedjan som hindrar den varmare västvinden från att passera in.

I vissa dalgångar i fjällen kan det bli riktigt kallt. Så det kommer säkert inte som en chock för dig när vi säger att Dalarna har Svealands kallaste vintrar.

Natur och växtlighet

I norr har vi fjäll, och sydost om fjällkedjan finns låga tallhedar, stora skogsområden och vidsträckta myrar. Den högsta punkten i Dalarna är Storvätteshågna med sina 1 204 meter, medan den lägsta punkten har en höjd på 55 meter och finns vid Dalälven.

Just älvarna rinner genom hela landskapet och där hittar du mycket lövskog, där björk är det vanligaste trädslaget. Mitt i Dalarna ligger Siljan som också har mycket lövskog.

Djurliv

I Dalarna finns mycket varg, men du hittar även björn, lo och järv här.

Sevärdheter

I detta landskap finns det mycket att göra. Du kan bland annat besöka Carl Larssongården i Sundborn och se hur man tillverkar de klassiska dalahästarna i Nusnäs utanför Mora.

Falu Koppargruva är också en populär sevärdhet tillsammans med Orsa Grönklitt (med björnpark), Zorngården i Mora och Dalhalla där det finns utmärkta utomhuskonserter.

I landskapet finns det även många populära vandringsleder, och i fjällen är det populärt att åka skidor såväl utför som på längden.

Bildkälla: Arlid Vågen

11. Värmland

Allmänt

Värmland är bland annat känt för de stora författare som levt här såsom Selma Lagerlöf, Gustav Fröding och Nils Ferlin som inspirerats av landskapets vackra natur.

“Skiner som sola i Karlstad” kommer från en servitris som alltid var så glad att hon kallades så. Närheten till Norge gör också att många värmlänningar väljer att arbeta i Norge.

Karta och gränser

Värmland ligger i västra Sverige, norr om Vänern. Landskapet gränsar söderut till Västergötland och Dalsland, i väster till Norge, i öster till Västmanland och Närke och i nordost till Dalarna.

Län och areal

Värmlänningar kan bo i Värmlands, Örebros eller Västra Götalands län. Den totala arealen för landskapet ligger på 18 204 km².

Befolkning

I Värmland finns det 320 000 invånare, och befolkningstätheten ligger på 17,7 inv./km².

Viktiga orter

Den största orten i Värmland är Karlstad, och andra större orter är Kristinehamn, Filipstad, Arvika, Hagfors, Karlskoga, Skoghall, Degerfors och Säffle.

Bildkälla: Visit Karlstad

Sjöar och vattendrag

Bland de mest viktiga sjöarna hittar du Vänern, Glafsfjorden, Frykensjöarna och Värmeln. Det finns även ett flertal vattendrag i landskapet såsom Gullspångsälven, Moälven och Alsterälven.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret för Värmland är vargen.

Bildkälla: Gary Kramer

Landskapsblomma

Landskapsblomman för Värmland är skogsstjärnan.

Bildkälla: Käyttäjä:kompak

Näringsliv

Skogen är med sina sågverk och pappersbruk mycket viktig för landskapets näringsliv.

Men verkstadsindustrin finns fortfarande kvar. Störst bland den industrin är bland annat Bofors i Karlskoga som tillverkar vapen, Löfberg Lilas kafferosteri i Karlstad, Wasabröd som tillverkar knäckebröd och chipstillverkaren OLW i Filipstad.

Klimat

Januaritemperaturen varierar kraftigt från 0 grader på öarna i Vänern till -8 grader i Klarälvsdalen. I juli är medeltemperaturen 17 grader vid Vänern och 13 grader på höjderna längst i norr.

Skillnaderna i höjd gör att snötäcket ligger kvar väldigt olika länge, alltså från tre till sex månader.

Natur och växtlighet

Värmlands natur präglas av skogar, berg och sjöar. Här finns dock även jordbruksbygder, älvar, stora myrar och skärgård.

Terrängen är mestadels kuperad men här finns även slättbygder.

Djurliv

Av vilda djur bör nämnas lo, varg, järv och kungsörn. Däremot finns väldigt lite björn. Vargar finns det däremot över hundra av.

Bildkälla: Jarkko Järvinen

Sevärdheter

Bland de mest populära sevärdheterna i Värmland inkluderas exempelvis Mårbacka herrgård och Lerinmuséet.

Andra populära sevärdheter är Mariebergsskogen, Säffle kanal, Torsby camping, Sunne äventyrsbad, Arvika museum, Sveriges längsta stenbro i Karlstad, Picassostatyn i Kristinehamn, Rottneros Park och skidanläggningarna i Torsby och Branäs.

Bildkälla: UlfZ

12. Uppland

OBS: I Uppland väljer vi att inkludera Stockholm. Så efter presentationen av Uppland följer en separat genomgång av Stockholm.

Allmänt

I vilket landskap ligger Stockholm? Svaret är att Sveriges största stad ligger i två landskap, nämligen Uppland och Södermanland. Så i slutet av denna presentation av Uppland kommer en separat genomgång om Stockholm, som vi därmed inte tar upp när vi berättar om landskapet Södermanland.

Men nu fortsätter vi med presentationen av Uppland som ofta kallas för slottens, herresätenas, runstenarnas och fornlämningarnas landskap. Uppland är även Sveriges folkrikaste landskap.

Karta och gräns

Landskapet ligger i Östra Svealand. Det gränsar i norr och öster till Ålands hav, i nordväst mot Gästrikland, i väster Västmanland och i söder Mälaren och Södermanland.

Län och areal

Uppland är uppdelat på Uppsala län, Stockholms län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Arean för detta landskap ligger på 12 813 km², vilket gör att Uppland är Sveriges 11:e största landskap (av 25).

Befolkning

Uppland är med sina 1 750 000 invånare Sveriges mest folkrika landskap (1 av 25), men värt att veta är även att Uppland är det näst folktätaste landskapet (2 av 25 i folktäthet) med sin folktäthet på 135 inv./km².

De viktigaste orterna

Den största orten i landskapet är (beroende på synsätt) Stockholm, men den största staden som ligger helt i Uppland är Uppsala.

Andra större städer i Uppland är Norrtälje, Vaxholm, Älvkarleby, Enköping och Sigtuna.

Sjöar och vattendrag

Bland de mest ikoniska sjöarna inkluderas Mälaren, Tännaren, Funbosjön. Men det finns även ett flertal vattendrag i form av bland annat Olandsån och Skeboån.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret för Uppland är havsörnen.

Landskapsblomma

Landskapsblomman för Uppland är kungsängsliljan.

Bildkälla: Holger.Ellgaard

Näringsliv

I landskapet finns flera världsledande företag inom IT, energi och miljö. Eftersom Uppland det är en expanderande region så ökar främst tjänste- och handelssektorn mycket.

Det klart största företaget i landskapet (förutom stockholmsdelen) är Cytiva Sweden som tillverkar kemiska produkter.

Klimat

Förutom Öland och Gotland är Uppland landskapet med lägst höjdskillnad. Temperaturen påverkas därför mest av avståndet till havet i öster eller till Mälaren.

Temperaturen i januari varierar bara två grader från -3 grader till -5 grader. Ultuna utanför Uppsala har för övrigt det svenska värmerekordet från 1933 med 38 grader.

På sommaren är medeltemperaturen 16 grader, och det är lite svalare på öarna utanför kusten i nordost. Nederbörden är i sin tur ganska liten och varierar på mellan 450 och 650 mm.

Natur och växtlighet

Uppland är ett typiskt platt och lågt beläget landskap. 70 % av ytan ligger lägre än 35 meter över havet.

Här finns såväl bördig jordbruksmark på Upplandsslätten som stora skogsområden med mest gran och tall. Vid gränsen mot dessa skogar dominerar lövträden med mycket björk, al och asp.

Uppland är ett typiskt landskap där bebyggelsen har trängt ut stora delar av den ursprungliga naturen.

Djurliv

I detta landskap finns det cirka 7 000 älgar, 20 000 vildsvin och 10 vargar. Men här finns även ett stort bestånd av lo.

Bildkälla: Dave Pape

Sevärdheter

Några av de mest populära sevärdheterna inkluderar Drottningholms slott, Uppsala domkyrka, Uppsalas studentbyggnader, vikingabyn i Norrtälje, Pythagoras industrimuseum och Wenngarns slott.

Men du kan även välja att besöka Törnskogens naturreservat, Noors slott, Gustavsberg på Värmdö och Forsmarks bruk som även de är välbesökta och populära.

Bildkälla: Kateryna Baiduzha

Stockholms kommun (stad)

Allmänt

Stockholm är Sveriges huvudstad och utgör centrum för kultur, politik, ekonomi och massmedier. Staden ligger på gränsen mellan Uppland och Södermanland.

När vi talar om Stockholm kan det betyda tre olika saker.

Stockholms kommun

För det första kan det handla om kommunen eller som det oftast sägs Stockholms stad. Här bor strax under 1 miljon invånare.

Kommunen är indelad i 13 stadsdelsområden. Dessa är Södermalm, Enskede, Hägersten-Liljeholmen, Norrmalm, Bromma, Hässelby-Vällingby, Östermalm, Kungsholmen, Farsta, Rinkeby-Kista, Skarpnäck, Spånga-Tensta, Skärholmen och Älvsjö.

Bildkälla: Astrid Vågen
Stockholms tätort

För det andra talar vi om Stockholms tätort där det finns omkring 1,6 miljoner invånare.

Här ingår förutom Stockholms kommun även delar av 11 andra kommuner. Dessa kommuner utgörs av Järfälla, Huddinge, Botkyrka, Haninge, Tyresö, Danderyd, Sollentuna, Nacka, Sundbyberg, Solna och Täby.

Bildkälla: Holger Elgaard
Stockholms län

Slutligen talar vi om Stockholms län eller Stor-Stockholm med 2,4 miljoner invånare. Här ingår inte mindre än 26 kommuner som tillsammans utgör en fjärdedel av Sveriges befolkning.

Area och folkmängd

Stockholm stads area ligger på 215 km², och invånarantalet är 990 000.

Historia

Staden bildades på 1200-talet av Birger Jarl. 1634 blev Stockholm Sveriges huvudstad och riksdag, regering och kungahus blev då bofasta här.

Bildkälla: Olof Senestam
Näringsliv

Näringslivet domineras av tjänste- och servicesektorn. Många stora företag har sina huvudkontor här. It-sektorn är mycket stor, och turismen ökar stadigt i Stockholm.

Här finns även flera universitet av högsta internationella klass såsom Karolinska Institutet, Handelshögskolan och Kungliga Tekniska Högskolan.

Bildkälla: L99perna
Sevärdheter

Bland otaliga sevärdheter i Stockholm kan nämnas Vasamuséet, Kungliga slottet, Skansen, ABBA The Museum, Fotografiska muséet, Nationalmuseum, Kungsträdgården och Gröna Lund.

Bildkälla: Larske

Det är även många som väljer att besöka Medeltidsmuséet, Stockholms stadshus, Naturhistoriska muséet, Drottningholms slott och Stockholms stadsbibliotek.

Bildkälla: Arild Vågen

13. Västmanland

Allmänt

Västmanland kallas ofta för “västmännens land” och har fått sitt namn när man utgått från och jämfört sig geografiskt med Uppland.

Karta och gräns

Västmanland är ett landskap i inlandet i Svealand. I söder gränsar landskapet till Mälaren, Hjälmaren, Södermanland och Närke, i väster till Värmland, i norr till Dalarna och Gästrikland och i öster till Uppland.

Län och areal

Västmanlänningarna bor i Västmanlands län, Örebro län och Dalarnas län.

Arealen för landskapet uppgår till 8 363 km², vilket gör att Västmanland är Sveriges femtonde (15 av 25 i storlek) största landskap.

Befolkning

Västmanland har totalt 320 000 invånare (9 av 25 i folkmängd), medan folktätheten uppgår till 38 inv./km² (10 av 25 i folktäthet).

De viktigaste orterna

Den största orten i Västmanland är Västerås, och övriga större städer i landskapet inkluderar Arboga, Sala, Lindesberg, Nora, Hallstahammar, Köping och Fagersta.

Bildkälla: Brorson

Sjöar och vattendrag

Viktiga sjöar i Västmanland är Mälaren, Hjälmaren, Åmänningen, Torrvarpen, Grecken och Väringen. Det finns även en hel del vattendrag i form av Svartälven, Arbogaån, Hedströmmen, Kolbäcksån, Svartån och Sagån.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret för Västmanland är ett rådjur.

Bildkälla: Bengt Nyman

Landskapsblomma

Landskapsblomman för Västmanland är en mistel.

Näringsliv

I Västmanland finns det många storföretag. I Västerås finns bland annat ABB, Westinghouse och Bombardier. I Arboga finns bland annat Saab AB Saab Aerotech och i Köping finns bland annat Volvo, Sandvik och Yara.

Klimat

Klimatet varierar i Västmanland på grund av främst Mälaren och alla skogklädda höjder. Vid Mälaren är det -2 grader i januari och 18 grader i juli, medan det på höjderna är -4 grader i januari och 15 grader i juli.

Nederbörden är minst vid Mälaren med 500 mm och rikligast på höjderna med 800–900 mm.

Natur och växtlighet

I sydost finns ett bördig slättland, och i nord-sydlig riktning går rullstensåsar. I nordväst är det högre över havet och det är där mera skogsbygd och sjöar.

På gränsen till Dalarna ligger Fjällberget som är 466 meter högt. I skogsområdena dominerar barrskogar medan björk och gråal är de vanligaste lövträden. I sydost finns mycket ek.

Djurliv

Typiska djur för landskapet är i norr järpen, dalripa och sparv- och pärluggla. Rådjur finns det rikligt av i mälarbygderna liksom fåglar såsom brun kärrhök, sothöna och skäggdopping.

Bildkälla: Richard Barz

Sevärdheter

Några av de mest populära sevärdheterna i Västmanland är Gamla Sala silvergruva, Västmanlands museum, Västerås domkyrka, Strömsholms slott, Tidö slott och Skultuna bruk.

Det finns även vandringsleder såsom Bruksleden som är 25 mil lång, och fornlämningar såsom Anundshög. En annan populär destination för turister är Västerås Flygmuseum.

Bildkälla: Arlid Vågen

14. Södermanland

Allmänt

Om du ska komma till Sveriges huvudstad ska du åka till Södermanland. Men Stockholm ligger i sanningens namn även i Uppland. Detta då gränsen mellan Södermanland och Uppland går rakt genom Stockholm vid Slussen.

Namnet Södermanland kommer av att landskapet ligger söder om Mälaren. Stockholm presenteras separat i slutet av genomgången av Uppland (hoppa till informationen om Stockholm).

Karta och gräns

Sörmland ligger i Östra Svealand och gränsar i söder till Östergötland, i väster till Närke, i nordväst till Västmanland, i nordost till Uppland och i ost och sydost till Östersjön.

Län och areal

Sörmlänningar kan bo i Södermanlands, Stockholms, Västmanlands och Östergötlands län.

Landskapet är förhållandevis litet och har en areal på 8 388 km² (16 av 25 i storlek).

Befolkning

Södermanland är Sveriges tredje största landskap (3 av 25 i folkmängd) med sina 1,4 miljoner invånare. Värt att veta är även att landskapet är folktätast (1 av 25 i folktäthet) med sina  166 inv/km² i folktäthet.

Viktiga orter

Om vi bortser från Stockholm är Södertälje den största staden i Södermanland.

Övriga större orter i landskapet inkluderar Eskilstuna, Flen, Gnesta, Katrineholm, Nyköping, Oxelösund, Strängnäs och Trosa.

Förtydligande: Södertälje centralort har större folkmängd än Eskilstuna, men Eskilstuna har fler invånare i kommunen.

Bildkälla: Holger Elgaard

Sjöar och vattendrag

Viktiga sjöar i landskapet inkluderar Mälaren, Hjälmaren, Båven, Yngaren, Långhalsen, Tisnaren, Öljaren och Viren. Men det finns även större vattendrag såsom Eskilstunaån och Nyköpingsån.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret i Södermanland är fiskgjusen.

Bildkälla: Bengt Nyman

Landskapsblomma

Landskapsblomman i Södermanland är den vita näckrosen.

Bildkälla: Larske

Näringsliv

Tjänstesektorn i Södermanland ökar medan varuproduktionen minskar. Det görs även en större satsning på turism och besöksnäring i landskapet.

I Eskilstuna finns det många större och betydande industrier såsom bland annat Volvo Construction Equipment och Assa Abloy.

I Nyköping finns i sin tur Skavsta flygplats, och i Katrineholm hittar du SKF. SSAB i Oxelösund är också betydelsefulla, och detsamma gäller för Astra och Scania som finns belägna i Södertälje.

Klimat

Klimatet bestäms främst av avståndet till hav och stora sjöar. Höjden över havet varierar inte i någon större utsträckning i landskapet.

Medeltemperaturen i januari varierar från -2 längst ut i havsbandet till -5 i de innersta delarna. Nederbörden är minst nära havet och högst i trakterna kring Kolmården.

Natur och växtlighet

I stort sett hela landskapet är lågland med lätt kuperad terräng. Detta beror på att landskapet ligger på ett spricklandskap som bildades för cirka 25 miljoner år sedan.

Höjder med skog finns och avlöses av sänkor som består av bland annat sjöar och lerslätter.

Antalet sjöar är stort. Södermanland har även en stor skärgård som utgör av en del av Stockholms skärgård. Det finns även en stor skärgård strax utanför Södermanlands övriga kust.

Djurliv

Rovdjur som lo, varg, björn och järv hittar du sällan i Södermanland. Här hittar du främst olika typer av hardjur, hjortdjur, mårddjur för att inte tala om alla gnagare.

Sevärdheter

Sörmland är Sveriges slottscentrum med 400 slott, varav Gripsholms slott är det mest kända.

I landskapet finns även Nyköpingshus, Nynäs slott, Klosters kyrka, Tullgarns slott, Strängnäs domkyrka, Munktellarenan i Eskilstuna och Tom Tits i Södertälje.

Bildkälla: Sniper Zeta

15. Närke

Allmänt

Närke är det enda landskap som gett sitt län namnet efter den dominerande orten, i detta fall Örebro.

Att en person kommer från Närke kan observeras på långt håll om personen i fråga uttalar ett ord som innehåller ett vasst i, typ Viby. Något annat som örebroarna beskylls för är att vara centrum för det dialektala gnällbältet.

Värt att veta är även att Närke förr stavades Nerike, som i Nerikes Allehanda

Karta och gränser

Närke är Sveriges minsta landskap och ligger mellan tre sjöar. Själva landskapet ligger i södra Svealands inland.

I sydväst går gränsen mot Västergötland, i nordväst mot Värmland, i norr till Västmanland, i öster till Södermanland och i sydost till Östergötland.

Närke i mörkrött

Län och areal

De delar av Närke som inte finns i Örebro län ligger i Västmanlands, Södermanlands och Östergötlands län.

Närke ska även räknas som ett litet landskap (21 av 25 i storlek) med sin totala area på 4 126 km².

Befolkning

Befolkningen uppgår till 225 000 invånare (13 av 25 i folkmängd), så trots att Närke är litet är det relativt många som bor där. Det märks förstås på folktätheten som uppgår till 54 inv./km², som medför att Närke är det åttonde mest folktäta landskapet (8 av 25 i folktäthet).

Viktiga orter

Den största orten är Örebro, och övriga större orter är Kumla och Askersund.

Bildkälla: Astrid Vågen

Sjöar och vattendrag

Viktiga sjöar i Närke är bland annat Vättern, Hjälmaren och Skagern. Men så även Sottern, som är den största sjön som är helt inne i Närke.

Det finns även ett flertal vattendrag inom Närke såsom Svartån, Letälven, Arbogaån och Kvismare kanal.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret i Närke är en hasselmus.

Landskapsblomma

Landskapsblomman i Närke är en gullviva.

Bildkälla: Holger Elgaard

Näringsliv

I landskapet finns såväl tung industri som Burbage Maskin AB i Askersund och Noxor AB i Örebro som högteknologisk forskning och avancerad tjänsteproduktion.

Genom sitt läge har Örebro blivit en viktig plats inom transport och lager. I Örebro finns även en stor fraktflygplats.

Intressant med Närkes jordbruk är att landskapet är etta när det gäller andelen spannmål som odlas på åkermarken, 54 %, tack vare Närkeslätten.

Klimat

Trots att det finns skillnader mellan slättbygderna och höjderna med Kilsbergen i väst skiljer det bara en grad i medeltemperatur på såväl sommar som vinter. I januari är medeltemperaturen kring -2 till -3 grader och i juli är den 17 grader i Örebro och 16 grader på höjderna .

Nederbörden ligger i sin tur på 600 mm i kring Hjälmaren och 700 mm i skogs- och bergstrakterna.

Natur och växtlighet

De inre delarna av landskapet utgörs av den bördiga Närkeslätten, och i norra landskapet ligger Käglans höjdplatå på 111 meter över havet.

I väster finns bergshöjden Kilsbergen med 298 meter över havet, och söder om Kilsbergen ligger Tivedens skogar. I söder ligger Askersund som i sin tur gränsar mot Vättern.

Djurliv

Bland rovdjuren finns det varg och lodjur och även några par av kungsörn. Det finns även björn och järv i landskapet, men inte stadigvarande.

I skogstrakterna finns rikligt med älg, rådjur, tjäder och orre. Bävern har också återkommit starkt efter att ha varit utrotad. Du hittar även flodpärlmussla och öring i Närke.

Bildkälla: Mr Kim

Sevärdheter

Bland de mest populära sevärdheterna i landskapet hittar du Wadköpings friluftsmuseum i Örebro, Tivedens och Garphyttans nationalpark, Örebro slott, Boo slott och Brevens bruk. En annan ikonisk byggnad i Örebro är Vattentornet “Svampen”.

I landskapet hittar du även den pittoreska staden Nora, och den likaså vackra staden Askersund med Stjernsunds slott och hamnen.

Bildkälla: Dadla Cuda

16. Dalsland

Allmänt

Dalsland kallas ibland för ett Sverige i miniatyr och “det glömda landskapet”.

Den enda lite större orten är Åmål med sina drygt 10 000 invånare i centralorten. Talesättet “Alltid något som han sa som kom till Åmål” är inte taget ur luften.

Karta och gränser

Dalsland ligger väster om Vänern i sydvästra Sverige. Övriga gränser utgörs av Värmland i norr, i nordväst Norge, i väster Bohuslän och i söder Västergötland.

Landskapet är tio mil från norr till söder och sex mil från öster till väster.

Län och areal

Dalslänningarna hör antingen till Västra Götalands län eller Värmlands län. Som vi tidigare sagt ska Dalsland också räknas som ett litet landskap (22 av 25 i storlek) med sina blygsamma 3 708 km² i areal.

Befolkning

I Dalsland bor det cirka 50 000 invånare (23 av 25 i folkmängd), och folktätheten ligger på 13 invånare/km² (18 av 25 i folktäthet).

Viktiga orter

Den största orten i Dalsland är Åmål, och övriga större städer inkluderar Mellerud, Bengtsfors, Ed och Färgelanda.

Sjöar och vattendrag

Viktiga sjöar i landskapet inkluderar Vänern, Råvcarpen, Laxsjön, Lelång, Stora Le, Foxen och Västra Silen. Men det finns även vattendrag såsom Dalslands kanal, Krokån, Dalbergsån, Holmsån och Upperudsälven.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret för Dalsland är korpen.

Landskapsblomma

Landskapsblomman för Dalsland är förgätmigej.

Bildkälla: DaRy

Näringsliv

Åmål har ett varierat näringsliv med såväl industri och handel som service. Inom landskapet finns allt ifrån tillverkning av sågblad till innovationer inom högteknologi.

I Bengtsfors hittar du även papperstillverkning, och besöksnäringen är på tillväxt på många håll i Dalsland.

Klimat

Temperaturen i januari varierar mellan nollgradigt vid Vänern till 3 minusgrader vid Värmlandsgränsen. Detta är den kallaste medeltemperaturen i Götaland. I juli har i stort sett hela landskapet en medeltemperatur på 16–17 grader.

Nederbörden varierar från 700 mm vid Vänern till 1 000 mm i sydväst. Det är väldigt mycket nederbörd med svenska mått mätt.

Natur och växtlighet

Trots sin litenhet har Dalsland en uppsjö av olika växter, träd och naturtyper.

Landskapet myllrar av sjöar i nord-sydlig riktning. Här finns även skogar, och på gränsen till Värmland hittar du ett flertal höjdplatåer. I Dalsland kan du även uppleva blommande orkidéer, martallar och hällmarker klädda av lava.

Bildkälla: Arild Vågen

Djurliv

På gränsen mot Norge finns det varg, men det finns också björn här. Älg, lo och bäver har här varit hotade men har faktiskt kommit tillbaka riktigt bra.

Sevärdheter

I landskapet finns allt från fjäll till skärgårdsnatur, från djupa skogar till vita stränder.

En populär plats är Dalslands kanal som är 25 mil lång, varav bara en mil är grävd. Den är öppen för trafik mellan juni och augusti varje år. Kanalens största attraktion är akvedukten i Håverud.

I Håverud finns också Dalslands glasblåseri, laxrökeri och kanalbåtar. Uppfinnaren Nils Ericson lät bygga passagen uppe på en hylla på berget.

Det finns även många populära paddlingsleder i Dalsland, och det är inte konstigt då 25 % av Dalslands yta består av just vatten.

Ett stort antal populära vandringsleder finns även vid naturreservaten kring Vänern, och värt att veta är även att Dalsland har över 5 000 fornlämningar.

17. Bohuslän

Allmänt

Bohuslän har varit svenskt sedan 1658, och har sitt ursprung i Danmark och Norge. Det har medfört att elaka tungor kallat bohuslänningarna för baggar.

Men ska man kalla Göteborg för Bohusläns största stad eftersom större delen av Hisingen ligger i landskapet? Vi väljer bort det och behandlar Göteborg för sig självt.

Karta och gränser

Bohuslän är det västligaste landskapet i landet, och det ligger vid Skagerrak och Kattegatt. Det gränsar i norr och nordost till Norge, och i öster till Dalsland och Västergötland. I söder gränsar Bohuslän mot Hisingen i Västergötland.

Län och areal

Bohuslänningarna tillhör Västra Götalands län, och landskapet är ganska litet (19 av 25 i storlek). Landskapets area är blygsamma 4 473 km².

Befolkning

I Bohuslän bor det 312 000 invånare, vilket innebär att det är det tionde största landskapet (10 av 25 i folkmängd). Folktätheten för landskapet ligger i sin tur på 70 inv./km², och det medför att Bohuslän är det sjätte folktätaste landskapet (6 av 25 i folktäthet) i Sverige.

Viktiga orter

Den största orten i Bohuslän är Uddevalla, och andra större orter inkluderar Strömstad, Lysekil, Marstrand och Kungälv.

Bildkälla: Johan Jönsson

Sjöar och vattendrag

Den största sjön i landskapet är Södra Bullaresjön, och andra viktiga sjöar inkluderar Öresjö, Kornsjöarna, Kärnsjön och Stora Hällungen.

De vattendrag du hittar i landskapet inkluderar bland annat Göta älv, Örekilsälven, Enningdalsälven och Kynne älv.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret för Bohuslän är knubbsälen.

Bildkälla: Marcel Burkhard

Landskapsblomma

Landskapsblomman för Bohuslän är vildkaprifol.

Bildkälla: Green Yoshi

Näringsliv

För att ta Uddevalla som exempel tillhör 60 % av företagen tjänstesektorn. Där jobbar bara 14 % inom industrin.

Turismen med segling, sol och bad är även det en viktig näringsgren, men oljeindustrin med huvudkontor i Stenungssund och Lysekil är också viktig. Stora företag inom datateknik finns även, och Hogia är ett av dessa.

I landskapet finns även fisket med tillhörande industrier såsom rökerier och konservering.

Klimat

I januari är medeltemperaturen i de högre belägna delarna i öst -3,5 grader och i havsbandet -0,5 grader. I juli är medeltemperaturen 16 grader i hela landskapet.

I havsbandet är årsnederbörden 600 mm medan den på vissa höjder uppgår till närmare 1000 mm, vilket är mycket för att vara i Sverige.

Natur och växtlighet

När man tänker på Bohuslän så fokuserar man på den unika naturen med kala granitklippor, storslagen skärgård och små kustsamhällen.

Samtidigt får man inte glömma att det är ett landskap med höga berg och djupa dalar. Här finns även skog både i dalar och sluttningar.

Djurliv

Talar man om djurlivet i Bohuslän bör det bli olika fiskar som får nämnas. Rödspätta, torsk, makrill, vitling, sej, fjärsing, skrubba och havskatt är exempel på fiskar som det finns gott om här. Men på land hittar du även älg, räv, rådjur och annat vilt i skogsområdena.

Bildkälla: Hans Hilwaert

Sevärdheter

Bohuslän är bland annat känt för fiske, salta bad och soliga klippor. Det är även vanligt att turister kommer för att fiska tack vare de fina fiskelägena på Orust.

Havsöringsfisket är särskilt stort. Du som gillar att fiska uppskattar säkert också ett besök på Kosterhavet, som är Sveriges enda marina nationalpark. Att bada utmed klipporna är också populärt.

Andra populära sevärdheter inkluderar Akvarellmuseet i Skärhamn, Klädesholmen, Djurparken Nordens ark och Pilane gravfält.

Men det finns även många vandringsleder i landskapet, varav lederna kring Bohusleden ska räknas som särskilt populära.

Bildkälla: Sinika Halme

18. Västergötland

Allmänt

Västergötland är vårt näst folkrikaste landskap. Ingen mindre än vår tronföljare kronprinsessan Viktoria är hertiginna av Västergötland. Hertig är i sin tur prins Daniel.

Göteborg ingår delvis i Västergötland, men för att göra det mera begripligt får Göteborg en egen presentation. Det är därför vi här säger att Borås är den största orten i landskapet.

Karta och gränser

Västergötland ligger i sydvästra Götaland. I sydväst går gränsen mot Halland, i väster till Kattegatt och Bohuslän, i norr till Dalsland, Vänern och Värmland, i öster till Närke och Vättern och i sydost till Småland.

Län och areal

Västgötarna finns i fyra olika län: Västra Götalands län, Jönköpings län, Hallands län och Örebro län.

Arealen uppgår till 16 694 km², vilket medför att landskapet är det åttonde största (8 av 25 i storlek) i Sverige.

Befolkning

Västergötland är som sagt ett stort landskap. Här bor det 1,4 miljoner människor, vilket innebär att landskapet är det fjärde största (4 av 25 i folkmängd) i Sverige.

Folktätheten ligger i sin tur på 85 inv./km² (4 av 25 i folktäthet), så Västergötland ska även räknas som folktätt.

Viktiga orter

Den största orten är Borås (om man räknar bort Göteborg). Övriga större orter inkluderar Trollhättan, Skövde, Vänersborg, Lidköping, Alingsås, Falköping, Hjo, Mariestad, Skara och Tidaholm.

Bildkälla: Amjad Sheikh

Sjöar och vattendrag

Landskapet gränsar till både Vänern och Vättern. Andra viktiga sjöar inkluderar Mjörn, Säven, Åsunden, Fegen, Hornborgasjön, Viken och Skagern.

Men det finns även ett flertal vattendrag såsom Göta älv, Nossan, Lidan och Tidan.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret för Västergötland är tranan.

Landskapsblomma

Landskapsblomman för Västergötland är ljung.

Bildkälla: Bengt Nyman

Näringsliv

Mejerinäringen är viktig. Så även textilnäringen där många större Boråsföretag inkluderas, däribland Ellos.

Exempel på industrier är UVA Lidköping som tillverkar slipmaskiner, GKN Aerospace i Trollhättan som arbetar med flyg- och rymdindustrin, och VBG Group AB i Vänersborg som är världsledande inom tillverkning av kopplingssystem.

Klimat

Västergötlands klimat påverkas av att stora delar av landskapet gränsar till stora insjöar och en mindre havsgräns. Likaså påverkar närheten till Sydsvenska höglandet klimatet, och detta så att sydvästra Västergötland får mycket nederbörd, ungefär 1 000 mm.

På vintern är det varmast vid Vinga och kallast i Tiveden i nordost. Julitemperaturen skiljer sig inte mer än en grad. Höjderna sydväst om Vättern är nämligen lite svalare än övriga delar av landskapet.

Natur och växtlighet

Ett stort område mellan Vänern och Vättern utgör Västgötaslätten. Den var havsbotten efter senaste istiden och när landet höjde sig blev slätten till utmärkt jordbruksmark.

Det finns 13 platåberg med Halleberg och Hunneberg längst i väster, Billingen och Mösseberg kring Skövde och Falköping samt Kinnekulle vid Vänern. Vid kustområdena hittar du även kala granitklippor.

Södra delen, det vill säga Sjuhäradsbygden, innehåller kuperade områden med mycket skog.

I sydost gränsar Västergötland till Sydsvenska höglandet, och utanför Ulricehamn finns Galtåsen som ligger på 362 meter över havet.

Bildkälla: Broetvedt

Djurliv

Inget landskap har så mycket mjölkkor som Västergötland. Här finns även de allra flesta vilda djuren som älg, rådjur och vildsvin. Men här hittar du även djur som inte är så vanliga såsom vattensalamander och havsområden med blåmusslor.

Nummer ett i landskapet är väl annars landskapsdjuret tranan som varje år dansar vid Hornborgasjön.

Sevärdheter

I Västergötland finns det många sevärdheter, däribland Kinnekulle med sina otroliga vyer. Men det finns även fina vandringsleder såsom Pilgrimsleden, Gotaleden och Sjuhäradsleden. Trandansen vid Hornborgasjön är också en populär sevärdhet.

Andra sevärdheter som många uppskattar inkluderar Läckö slott, kryssningar utmed Göta kanal, Rörstrands museum i Lidköping, Karlsborgs fästning och Varnhems klosterkyrka.

Bildkälla: Trustomparn

Göteborg

För att vara tydlig måste det först klargöras vad det är för skillnad mellan Göteborgs kommun (eller stad som kanske de flesta säger) och Storgöteborg. Följande presentation handlar om kommunen Göteborg förutom en kort inledande beskrivning av vad Storgöteborg är.

Storgöteborg

Storgöteborg har närmare 1,1 miljoner invånare, men ordet Storgöteborg har ingen praktisk betydelse utan det är egentligen bara ett begrepp.

Till denna region hör 13 kommuner inklusive Göteborg, Kungsbacka, Mölndal, Kungälv, Lerum, Alingsås, Partille, Härryda, Ale, Stenungssund, Tjörn, Lilla Edet och Öckerö.

Bildkälla: Stefan Lila

Göteborgs kommun (stad)

Län och landskap

Göteborg är en kommun i Västra Götalands län. I detta län är Göteborg centralort. Staden ligger i de båda landskapen Västergötland och Bohuslän.

Areal

Arealen är ungefär 1 000 km² och bortåt 60% utgörs av vatten.

Folkmängd

Folkmängden i Göteborg är 600 000 invånare, och kommunen har en mycket stark folkökning.

Stadsdelar

Kommunen är sedan 2010 indelad i tio stadsdelar. Dessa är Angered, Askim-Frölunda-Högsbo, Centrum, Lundby, Majorna-Linné, Norra Hisingen, Västra Hisingen, Västra Göteborg, Örgryte-Härlanda och Östra Göteborg.

Bildkälla: Astrid Vågen
Näringsliv

Göteborg är en stor industristad och av alla arbetstillfällen svarar industrin för 13%. Volvokoncernen och SKF är stora arbetsgivare inom industrin.

Staden är också en typisk handel- och sjöfartsstad. Handel och transport svarar i sin tur för 18 % av andelen sysselsatta i Göteborg. Hamnverksamheten och rederinäringen sysselsätter också många.

Göteborg har genom framför allt Universitetet och Chalmers tekniska högskola en betydande forskning och många studenter.

De flesta är, som överallt annars, sysselsatta inom tjänstesektorn.

Sevärdheter

Som populära sevärdheter inkluderas bland annat Lisebergs Nöjespark, Hagas promenadområden, Trädgårdsföreningens park (en stadspark), Southern Gothenburg Archipelago (en skärgård), Botaniska trädgården, Universeums vetenskapsmuséer (ett vetenskapscenter) och Göteborgs konstmuseum.

Många gillar även att besöka Volvo Museum, Skansen Kronans utsiktsställe och den stora försvarsanläggningen.

Bildkälla: Bolstermage

19. Östergötland

Allmänt

Ofta talar man om Östergötland och Västergötland i samma andetag. Det som skiljer dem åt är Vättern. Många tänker nog på Kolmårdens djurpark, Saab och Norrköpings stolta fotbollslag när landskapet kommer på tal.

Kanske hör man på ö-et om någon är östgöte när de ska uttala sina två största orter, det vill säga Linköping och Norrköping.

Bildkälla: Zoostar

Karta och gränser

Östergötland ligger i sydöstra Sverige. I söder går gränsen mot Småland, i väster till Västergötland via Vättern, i norr till Närke och Södermanland och i öster till Östersjön.

Län och areal

Alla östgötar bor i Östergötlands län. Arealen är i sin tur 9 979 km², vilket gör att detta landskap ska räknas som medelstort (14 av 25 i storlek).

Befolkning

I Östergötland bor det 470 000 invånare (6 av 25 i folkmängd), och folktätheten uppgår till 45 inv./km² (9 av 25 i folktäthet).

Viktiga orter

Den största orten är Linköping. Norrköping är också mycket stort och övriga större orter inkluderar Boxholm, Finspång, Mjölby, Motala, och Söderköping.

Sjöar och vattendrag

Några av de största sjöarna inkluderar Vättern, Roxen och Glan. Men det finns även ett flertal vattendrag i landskapet såsom Motala ström, Stångån och Svartån.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret för Östergötland är knölsvan.

Bildkälla: Termos

Landskapsblomma

Landskapsblomman för Östergötland är blåklinten.

Bildkälla: Dagial

Näringsliv

I Östergötland finns goda förutsättningar för jordbruk. Här finns 8 % av landets åkermark. Mest odlas spannmål och oljeväxter.

I Norrköping finns idag fem statliga verk: Luftfartsverket, Migrationsverket, Sjöfartsverket, Kriminalvården och SMHI.

Saab i Linköping är ett stort företag inom flygsektorn med många anställda. Likaså är Toyota Industries Europe AB i Mjölby en stor arbetsgivare som arbetar med trucktillbehör och däcktillbehör.

Linköping är även en stor universitetsstad tack vare Linköpings universitet.

Klimat

Medeltemperaturen varierar i januari från -2 till -4 grader. Det är kallast i de sydvästra delarna och varmast mot Östersjön. I juli är det i stort sett samma temperatur i hela landskapet med 16 grader.

Klimatet överlag påverkas dels av området mellan Östersjön och Vättern och dels av att det finns högre områden klädda med skog i norr och söder.

Årsnederbörden varierar mellan 500 och 700 mm med mest nederbörd i Tylöskog i nordväst.

Natur och klimat

Östergötland har en mycket varierande natur med djupa barrskogar, skärgård, sjöar av olika storlek, berg, bördiga slätter, ljusa lövskogar, ängs-och betesmarker, mossar och våtmarker.

Djurliv

Av de stora rovdjuren finns i Östergötland kungsörn, lodjur och enstaka vargar. Värt att veta är också att inget landskap har så mycket värphöns som just Östergötland.

Sevärdheter

Bland de mest populära sevärdheterna inkluderas Flygvapenmuseet i Linköping, Kolmårdens djurpark, Gamla Linköping (ett friluftsmuseum), det vackra gamla industrilandskapet i Norrköping och Linköpings domkyrka.

Bland andra populära sevärdheter hittar du Trädgårdsföreningen i Linköping, Vadstena Klosterkyrka, Bergs slussar, Naturum Tåkern (ett friluftsområde) och Omberg som främst är känt för sina vackra vandringsleder.

Bildkälla: Kattlinke

20. Småland

Allmänt

Småland är Sveriges tredje största landskap. Ibland kan man fråga sig om man anser att landskapstillhörigheten eller länstillhörigheten är som viktigast för smålänningarna. En jönköpingsbo och en kalmarbo kanske inte tycker att de har så mycket gemensamt.

Karta och gränser

Småland ligger i södra Sverige. Det är ett vidsträckt landskap som gränsar till Östergötland i norr, i söder till Skåne och Blekinge i väster till Halland och Västergötland och i öster till Östersjön.

Län och areal

Landskapet består mestadels av de tre länen Jönköpings län, Kronobergs län och Kalmar län. Små delar av landskapet tillhör även Hallands län och Östergötlands län.

Som vi tidigare sagt är Smålands Sveriges till ytan tredje största landskap (3 av 25 i storlek), och detta med sin totala yta på 29 400 km².

Befolkning

Befolkningen i Småland uppgår till 780 000 invånare, vilket gör att Småland är Sveriges femte största (5 av 25 i folkmängd) landskap sett till befolkningsstorleken.

Landskapet ska även räknas som att ha en medelstor folktäthet (12 av 25 i folktäthet) med sina 27 inv./km².

Viktiga orter

Den största orten i Småland är Jönköping. Växjö och Kalmar är också stora. Andra större orter inkluderar Eksjö, Gränna, Huskvarna, Ljungby, Nybro, Nässjö, Oskarshamn, Sävsjö, Tranås, Vetlanda, Vimmerby, Värnamo och Västervik.

Bildkälla: Vindgård Arkitektkontor

Sjöar och vattendrag

Bland de största sjöarna hittar du Vättern, Bolmen, Helgasjön, Möckeln, Rusken, Sommen, Vidöstern, Vättern och Åsnen.

Men det finns även större vattendrag i landskapet såsom Emån, Helge å, Lagan, Mörrumsån, Nissan, Ronnebyån och Silverån.

Bildkälla: Bernt Fransson

Landskapsdjur

Landskapsdjuret för Småland är uttern.

Landskapsblomma

Landskapsblomman för Småland är linnea.

BIldkälla: Walter Sigmund

Näringsliv

I Småland finns en lång rad industrier och företag såsom Husqvarna, IKEA i Älmhult och ett flertal husfabriker. Skogen är också en viktig resurs som gjort att det finns många sågverk i landskapet.

Numera har tjänstesektorn växt på industrins bekostnad. Värt att veta är även att turismen spelar en stor roll i orter som Eksjö, Vimmerby, Kalmar och Västervik.

Klimat

Stora temperaturskillnader existerar eftersom det finns så många olika naturtyper som kustområden, inlandsområden och höjder i norr.

Sydsvenska höglandet är nederbördsrikt men stoppar samtidigt upp mycket nederbörd österut. Där blir luften då varmare och torrare.

Det skiljer tre grader i januari mellan södra Kalmarsund och den kallare Tomtabacken som är den högsta punkten i Småland. Där är sommartemperaturen 14 grader, alltså lika mycket som Jokkmokk vid samma tid. Kustområdena i Småland är i sin tur varmare än snittemperaturen.

Nederbörden varierar mellan 500 mm i kalmartrakten och 1 000 mm vid gränsen mot Halland.

Natur och växtlighet

Småland är ett mycket sjörikt landskap. Kring Kalmar finns även ett bördigt slättlandskap som är lämpligt för jordbruk.

I de inre delarna dominerar moränmark som till stor del består av skog. Drygt 70 % av landskapet är skog. Myrar och mossar gjordes förr till jordbruksmark men det mesta av det är idag nedlagt.

Norr om Kalmarsund finns även vackra skärgårdar utmed kusten. Norra halvan av höglandet domineras av Sydsvenska höglandet.

Djurliv

Av alla Sveriges rovdjur är kungsörn och lodjur mest etablerade i landskapet. Björn kan emellanåt ses i Jönköpings län. Två ensamma vargar ses även som stationära i två områden.

Eftersom Småland är så skogrikt är även älg, räv och rådjur mycket vanliga. Vildsvin har det dessutom blivit mycket fler av. Landskapsdjuret uttern har också återetablerat sig starkt och ökar i antal.

Sevärdheter

Det finns många sevärdheter i Småland, däribland Eksjö med sina gamla hus, Gränna med sin polkagristillverkning och utsikten från Gyllene Uttern är också lite av en turistmagnet.

Bildkälla: Lomita

Bland andra populära sevärdheter inkluderas färjan till Visingsö, slottsruinen Brahehus, Jönköping med sitt fina läge vid Vättern, Kalmar slott, Ölandsbron och Store Mosse nationalpark.

Många uppskattar även att besöka Växjö domkyrka, Kronobergs slottsruin, Skurugata (ett naturreservat utanför Eksjö), Astrid Lindgrens värld i Vimmerby och skärgården kring Västervik.

Bildkälla: Martin Grädler

21. Gotland

Allmänt

Gotland är ensamt om att samma område är såväl landskap och län som kommun.

Landskapet har många gånger kommit i fokus på grund av sitt säkerhetspolitiska läge i Östersjön. Vissa känner rädsla för grannen i öster, alltså Ryssland. Upprustningen på Gotland har därför ökat.

Karta och gränser

Gotland är Sveriges största ö, och är belägen i Östersjön.

Län och areal

Länet har samma område som landskapet, och Gotland ska räknas som litet (23 av 25 i storlek) med sin totala area på 3 140 km².

Befolkning

Gotland är ett litet landskap sett till sin befolkningsmängd (22 av 25 i folkmängd), men det är samtidigt relativt folktätt (13 av 25 i folktäthet) med sina 19 invånare/km².

Viktiga orter

Den största orten på Gotland är Visby, och andra större orter inkluderar Vibble, Hemse, Klintehamn, Roma, Slite, Tofta och Fårösund.

Bildkälla: Babos Albaros

Sjöar och vattendrag

Exempel på stora sjöar inkluderar Bästeträsk, Hau träsk, Ajkesträsk och Mjölhatteträsk. Det finns även ett större antal vattendrag på Gotland såsom Gothemsån, Svaideån, Bångån, Halsegåndaån, Vikeån och Levidebäcken.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret för Gotland är igelkotten.

Landskapsblomma

Landskapsblomman för Gotland är murgrönan.

Bildkälla: Wikimedia

Näringsliv

Inom jordbruket är vallen den största grödan men även spannmål och oljeväxter odlas i landskapet. Export av jordbruksprodukter som morötter är även det betydande, och livsmedelsindustrin är stor.

Kalkstensbrytningen bidrar också till många jobb och är en viktig men omdiskuterad verksamhet. Besöksnäringen, det vill säga turismen, är även den betydelsefull för ön. Med turismen följer även rederinäringen.

Klimat

Stora klimatskillnader finns mellan kust och inland. Den kallaste månaden i februari varierar mellan på -1 grad vid kusten och -2,5 grader i mitten av ön.

I juli är skillnaderna små och då har hela ön en medeltemperatur på 16 grader. Hela ön har i stort sett lika mycket nederbörd, alltså ungefär 500 - 600 mm.

Natur och växtlighet

Det finns en mycket varierande natur på Gotland med branta klintkanter, karga alvarmarker, lågväxande tallskogar, fågelrika våtmarker och klapperstens- och sandstränder.

På alvaren växer mycket slån, rönn, en och oxel. Nästan halva Gotland är skogsmark.

Djurliv

Ön har i vissa delar inte så rik fauna och här finns inte älg och grävling. Rådjur finns dock och är inplanterade. Kaniner finns det även gott om för att inte förglömma landskapsdjuret igelkotten.

Vildsvin finns inte heller liksom varg och björn, men havsöringen finns utmed hela kusten.

Sevärdheter

Gotland är en typisk semesterö med väldigt mycket att beskåda och uppleva såsom Visby Ringmur, Gotlands museum, Botaniska trädgården i Visby, Langhammars raukar och Sankta Maria Domkyrka.

Många uppskattar även att besöka Fårö, Sankta Karin kyrkoruin i Visby, Lummelundagrottan och Blå Lagunen. Du kan även gå på rundturer i Visby, och besöka ön Stora Karlsö och Högklint naturreservat.

Bildkälla: Artifex

22. Öland

Allmänt

Öland är en av Sveriges största öar, närmare bestämt den näst största. Det är också landets till ytan minsta landskap. Förbindelsen med fastlandet skapades 1972 genom Ölandsbron, som är Sveriges längsta bro.

Karta/Gränser

Öland ligger ute i Östersjön vid Kalmarsund. Från norr till söder är det 14 mil. Ön kan ju sägas ha förbindelse med Småland genom brons tillkomst. Brons längd är sex kilometer.

Bildkälla: Proton

Län och areal

Öland tillhör Kalmar län, och med sin areal på 1 342 km² är Öland Sveriges minsta landskap (25 av 25 i storlek).

Befolkning

Öland har en befolkning på 25 000 invånare, vilket gör att detta är Sveriges näst minsta landskap sett till dess folkmängd (24 av 25 i folkmängd).

Folktätheten är i sin tur relativt hög. Med sina 20 invånare/km² är Öland det 14 mest folktäta landskapet (14 av 25 i folktäthet) i Sverige.

Viktiga orter

Den största orten är Färjestaden, sannolikt tack vare sin närhet till Kalmar via bron. Men den viktigaste orten för turismen är Borgholm.

Övriga större orter inkluderar Böda, Löttorp, Mörbylånga, Kastlösa, Algutsrum, Köpingsvik och Degerhamn.

Sjöar och vattendrag

Hornsjön ses av många som enda sjön som är värd att kallas sjö. Vattendrag som finns på Öland inkluderar Bröttorpsbäcken, Frösslundabäcken, Hornsbäcken, Långlötskanal, Pelnabrobäcken, Penåsabäcken, Strömmen och Åbybäcken.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret för Öland är näktergalen.

Landskapsblomma

Landskapsblomman för Öland är ölandssolvändan.

Bildkälla: Hareferi

Näringsliv

Turismen är väldigt viktig för Öland. På sommaren myllrar det nämligen med turister, och detta ger mycket jobb. Lantbruket är också betydande, speciellt på södra Öland.

Det finns däremot inga industrier som är speciellt stora. Byggjobb finns det samtidigt mycket av tack vare allt fritidshusbyggande.

Klimat

Det är inga stora variationer i klimat eftersom avståndet till havet överallt är mindre än en mil och ingenstans finns några höjder att tala om. Under väldigt varma sommardagar kan det dock vara mycket svalare längs med kusterna.

I februari är medeltemperaturen mellan en och två minusgrader, och i juli varierar temperaturen på mellan 16 och 17 grader.

Värt att veta är även att Öland är det torraste landskapet i Sverige med 500 mm i årsnederbörd.

Natur och växtlighet

Den största delen av öns berggrund består av kalksten. Detta har gynnat växtligheten med bland annat mängder av orkidéer som följd.

Alvarmarkerna har även bidragit till att göra Öland känt och är med på Unescos världsarvslista. I ett stort område från norr till Stora Alvaret i söder finns även Mittlandsskogen där du hittar mycket ädellövskog.

I norr finns också ett stort område med barrskog i bland annat Böda Kronopark. På östra sidan av Öland finns i sin tur strandängar med mycket fågelliv.

Bildkälla: Bernt Fransson

Djurliv

Fåglar stannar ofta till på Öland för vidare färd söderut. Här finns också fiskgjuse, bivråk, ugglor, hackspettar och tärnor i stor omfattning.

Rådjur och harar är det också gott om, liksom vildsvin. Ett par hundra älgar finns också.

Sevärdheter

Bra sevärdheter är ingen bristvara på Öland. På ön hittar du bland annat Borgholms slottsruin, Trollskogen (i norr), Eketorps fornborg, Långe Jan och Ottenby fågelstation (i söder) och Långe Erik (i norr).

Bildkälla: Wikimedia

Utöver de sevärdheterna hittar du även detta på Öland: Sollidens slott (hovets turistparadis i Borgholm), Byrums raukar, Kustvägen Byrum -Äleklinta, ett stort antal väderkvarnar och Neptuni Åkrar (ett strand- och vildmarksområde).

Många väljer även att besöka Blå Jungfrun (nationalpark), Himmelsberga-konstmuseum och Stora Alvaret.

Bildkälla: Damnap

23. Halland

Allmänt

Vad är det som gör Halland så fantastiskt? På frågan om du skulle vilja rekommendera andra att flytta till ditt landskap var det landskap som låg högst just Halland.

Var lever kvinnor längst? Svar: Halland.

Var lever män längst? Just det: Halland.

Halland är helt enkelt ett riktigt bra landskap om man ska tro på de undersökningar som utförts.

Karta och gräns

Halland ligger i sydvästra Sverige. Gränsen i söder går mot Skåne, i öster till Småland, i öster och norr till Västergötland och mot Kattegatt i väster.

Län och areal

Hallänningar finns förutom i Hallands län även i Västra Götalands län och Skåne län.

Halland ska även räknas som ett ganska litet län till ytan (18 av 25 i storlek) med sina 4 786 km².

Befolkning

I Halland bor det 350 000 invånare, vilket gör att detta landskap är det sjunde största (7 av 25 i folkmängd) sett till folkmängden. Halland är också ovanligt folktätt (5 av 25 i folktäthet) med sina 73 invånare/km².

Viktiga orter

Den största orten är Halmstad, och övriga större orter inkluderar Varberg, Falkenberg och Kungsbacka.

Bildkälla: Boberger

Sjöar och vattendrag

Bland de sjöar som finns i Halland inkluderas Lygnern, Hjörneredssjöarna, Fegen, Tjärnesjön, Skärsjön, Stora Neten och Stora Hornsjön.

Det finns även ett stort antal vattendrag i form av Viskan, Ätran, Nissan, Lagan, Kungsbackaån och Fylleån.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret i Halland är laxen.

Landskapsblomma

Landskapsblomman i Halland är hårginsten.

Bildkälla: Christian Fisher

Näringsliv

Sektorer som ökar i Halland är IT, bygg, utbildning och energi medan det som minskar främst är metall-, livsmedels-, trävaru- och textilindustri.

De största företagen i Halland när det gäller anställda är Ringhals i Varbergs kommun och Gekås i Ullared. Det privata företag som är störst i Halmstad är Martin & Servera som är grossist för restauranger och storkök.

Klimat

Landskapet har ett milt klimat kring kusterna, och närheten till Sydsvenska höglandet ger även en hög nederbörd.

Det är små skillnader i klimat i nord-sydlig riktning men desto större variation i öst-västlig riktning, och detta på grund av höjden över havet. Skillnaden i temperatur mellan kust och inland är en grad.

Vid kusten är nederbörden 700 mm och i inlandet 1 100 mm, och det är flest soltimmar vid kusterna.

Natur och växtlighet

I Halland finns allt utom berg. Här finner du bland annat barrskog, lövskog, blandskog, jordbruk, slätter, skärgård, kullar och stränder.

Djurliv

De enda fasta stammarna av rovdjur är lo och kungsörn. Björn kan även dyka upp tillfälligt.

Om något ska nämnas om djurlivet i Halland är det också fiskarna. I åarna finns främst lax och havsöring, och fisket är omfattande både till havs och i insjöar.

Sevärdheter

Populära sevärdheter i Halland inkluderar Gekås i Ullared för den köpsugne, men även Tylösand Strand, Varbergs fästning, Danska Fall (ett vattenfall), Naturum Getterön och Skrea strand.

Bildkälla: Katti98

24. Blekinge

Allmänt

Detta är det landskap man ofta kallar för “Sveriges trädgård”. För Blekinge gäller även något så ovanligt som att län och landskap är exakt samma område.

Karta och gränser

Blekinge ligger i sydöstra Sverige. Landskapet är 12 mil långt och 4 mil brett. I väster gränsar Blekinge till Skåne, i norr till Småland och i öster och söder till Östersjön.

Till landskapet hör också en omfattande skärgård. Det är även Sveriges minsta landskap på fastlandet och så även Sveriges mest sjötäta landskap.

Län och areal

Landskapet Blekinge ligger på samma yta som Blekinge län, och landskapet har en areal på 3 039 km². Det innebär att Blekinge är Sveriges näst minsta landskap (24 av 25 i storlek) med sjöarna inräknade.

Befolkning

I Blekinge bor det 160 000 invånare, vilket medför att landskapet är Sveriges 15 största (15 av 25 i folkmängd) sett till dess folkmängd.

Landskapet ska även räknas som tätbefolkat (7 av 25 i folktäthet) med sina 55 inv./km².

Viktiga orter

Den största orten i Blekinge är Karlskrona. Övriga större orter inkluderar Karlshamn, Ronneby, Sölvesborg, Olofström, Kallinge och Mörrum.

Bildkälla: TolkenDolken

Sjöar och vattendrag

De sjöar som finns i Blekinge inkluderar Halen, Orlunden, Mossjön, Skäravattnet och Hultasjön. Det finns även ett stort antal vattendrag i landskapet inklusive Mörrumsån, Mieån, Bräkneån och Lyckebyån.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret i Blekinge är ekoxen.

Bildkälla: Didler Deskonens

Landskapsblomma

Landskapsblomman i Blekinge är eken.

Näringsliv

Sett till näringslivet är både jordbruk och fruktodling viktigt. Stora arbetsgivare är även Volvo Personvagnar i Olofström, Blekinge tekniska högskola, F 17 i Ronneby, Carlshamns mejeri och Karlshamns hamn.

Som överallt annars ökar tjänstesektorn med IT och handel på industrins bekostnad.

Klimat

Genom sitt läge vid havet är Blekinge utsatt för mycket oväder. Temperaturen i januari varierar mellan -2 och 0 grader, och det är som svalast vid kusten. I juli är det 16 grader över hela Blekinge.

Nederbörden varierar mellan på mellan 500 och 700 mm, och minst nederbörd är det ute på öarna.

Natur och vegetation

Området i norr mot småländska höglandet består av granskogar. Söderut mot kusten finns lövskogar, ängar, ekbackar, hagar och bokskogar.

Kustlandskapet vid Östersjön innehåller även goda jordbruksmarker. Så det är inte konstigt att landskapet, med Ronneby som hjärtat, kallas för “Sveriges trädgård” med sina trollska skogar, fina havsvyer och fina parker.

Djurliv

Av de rovdjur som finns i Sverige hittar du lodjuret i Blekinge. Över hela landskapet finns det även älg, räv, grävling, skogsmård, ormvråk, sparvhök, skogsödla och åkergroda.

Sen finns det också mycket att fiska som havsöring, lax, abborre, gädda, öring och gös.

Sevärdheter

Karlskrona är upptagen som världsarv hos Unesco. Bland annat tack vare dess marinmuseum, The Kungsholm Fortress med sina militärbaser och så även Amiralitetskyrkan.

Andra populära sevärdheter inkluderar bland annat Drottningskärs kastell på ön Aspö, ön Utklippan, Tjärö naturreservat och Karlshamns museum.

25. Skåne

Allmänt

Skåne är porten till kontinenten, inte minst tack vare Öresundsbrons tillkomst år 2000. Närheten till Danmark är viktig för Skåne, och man talar ju faktiskt om Öresundsregionen.

Karta och gräns

Skåne är Sveriges sydligaste landskap. I norr går gränsen mot Halland och Småland, i öster mot Blekinge och Östersjön, i söder till Östersjön och i väster av Öresund, som skiljer Danmark och Skåne, plus Kattegatt, en del av Nordsjön.

Skåne i mörkrött

Län och areal

Hela landskapet ligger i Skåne län. Länet är dock lite större genom att en del av Halland ingår.

Skåne ska räknas som ett till ytan medelstort landskap (13 av 25 i storlek) med sin areal på 11 303 km².

Befolkning

Skåne är folkrikt och folktätt. Befolkningen i Skåne uppgår nämligen till 1,4 miljoner (2 av 25 i folkmängd), medan folktätheten uppgår till 128 invånare/km² (3 av 25 i folktäthet).

Viktiga orter

Det är Malmö som är den största orten i Skåne. Övriga större orter i landskapet inkluderar Helsingborg, Lund, Kristianstad, Landskrona, Trelleborg, Ängelholm, Ystad, Eslöv, Staffanstorp, Höganäs, Höllviken, Bunkeflostrand och Lomma.

Sjöar och vattendrag

Viktiga sjöar i landskapet inkluderar Ivösjön, Immeln, Råbelövssjön, Halen och Kroksjön. Det finns även ett flertal vattendrag såsom Helge å, Rönne å, Vramsån och Holjeån.

Landskapsdjur

Landskapsdjuret i Skåne är kronhjorten.

Landskapsblomma

Landskapsblomman i Skåne är prästkragen.

Bildkälla: Laaseedvik

Näringsliv

Jordbruket är fortfarande viktigt i centrala och östra Skåne. Där odlar man främst raps, rotfrukter, bär, grönsaker, äpplen, potatis, ärtor och morötter.

Bland de industrier som finns i Skåne hittar du Höganäs Sweden (tillverkar metallpulver), Trelleborg gummi och plast, Stora Enso (skogsindustri), Duni (tillverkar servetter och dukar mm), Modify Energy (energibesparing), Boozt (kläder), Akzo Nobel (färgtillverkning) och Gambro (medicin).

Kring Malmö finns det många högteknologiska företag, och turismen är betydande tack vare alla lättillgängliga besöksmål. Lund är också en mycket stor lärdomsstad.

Klimat

Det öppna landskapet orsakar hårda vindar. Medeltemperaturen i januari varierar från -2 grader vid smålandsgränsen till nollgradigt vid Falsterbonäset. I juli skiljer det från 15 grader i norra Skåne till 17 grader i Skåne.

Årsnederbörden varierar på mellan 500 mm vid Falsterbonäset till 1 000 mm mot Hallandsåsen.

Natur och vegetation

Större delen av den norra delen av Skåne är täckt av skog. I väst och öst runt Kristianstad finns det även vidsträckta slätter som består av mycket fina lerjordar.

Risbygden har löv- och granplanteringar och där finns det sandjord eller morän och sämre jordbruksmark. Risbygden ligger mellan skogs-och slättbygderna.

Granskog växer inte naturligt i landskapet, utan det vanligaste trädet är bok. Dessutom växer bland annat ek, ask, al och lite tall på mager jord.

Skåne är annars det landskap i Sverige som är mest uppodlat. Här odlas potatis, raps, sockerbetor, råg och vete med mera.

Djurliv

Bland vilda djur finns nu lo, varg och kungsörn. Kronhjorten är typisk här och också landskapsdjur. Ett djur som skapar stora problem är gässen som i november och december landar i Skåne och äter upp sig och förstör åkrar. Till havs syns även mängder med sälar.

Sevärdheter

Sevärdheter finns det gott om i Skåne. I västra hamnen hittar du Turning Torso i Malmö, och Malmöhus slott. Skanör och Falsterbo är även en sevärdhet.

Många väljer även att besöka borgen Glimmingehus, fornlämningen Ales stenar, det kuperade reservatet Kullaberg, Sofiero slott i Helsingborg.

Bildkälla: Beckstett

Kulturen i Lund är även den något som lockar många turister, och detsamma gäller för Pildammsparken i Malmö, Skånes djurpark i Höör, stränderna vid Åhus och Svaneholms slott.

Andra populära ställen att besöka är Öresundsbron, småbåtshamnen i Simrishamn och något av alla vandringstråk i Österlen.

Svar på vanligt ställda frågor

Hur många landskap finns det i sverige?

I Sverige finns det 25 landskap, vilket du kan läsa om här.

Vilka landskap har kust mot Vättern?

Det är totalt fyra landskap som har kust mot Vättern: Småland, Östergötland, Västergötland och Närke. Vättern är en av Sveriges största sjöar, och så även väldigt avlång. Så det är inte konstigt att Vättern har kust hela fyra landskap.

Vilka landskap gränsar till Vänern?

Landskap gränsar till Vänern är Dalsland (i riktning väst), Värmland (i riktning norr) och Västergötland (i riktning söder).

Vilket landskap har ingen stad?

Härjedalen är det landskap i Sverige där det aldrig funnits någon stad. Det finns däremot tätorter i landskapet såsom Hede, Funäsdalen, Lillhärdal och Norr-Hede, men någon regelrätt stad har det aldrig funnits där.

I vilket landskap föddes Charlotte Perrelli?

Charlotte Perrelli föddes i Hovmantorp, som ligger i landskapet Småland.

Bild: Hjärt- och lungfonden

Vilket är Sveriges minsta landskap till ytan?

Med sin yta på 4 183 km² är Närke det minsta landskapet i Sverige.

Vilket är Sveriges största landskap till ytan?

Sveriges största landskap till ytan är Småland som har en yta på 30 000 km².

Vilket är Sveriges minsta landskap sett till antalet invånare?

Sett till befolkningsmängden är Härjedalen Sveriges minsta landskap. Den största staden i landskapet är Sveg med sina cirka 2 500 invånare.

Vilket är Sveriges största landskap sett till antalet invånare?

Uppland är Sveriges största landskap sett till befolkningsmängden. I Uppland bor det drygt 1,3 miljoner personer. Det andra och tredje största landskapen sett till invånarantalet är Västergötland och Skåne som båda har ungefär strax under 1,2 miljoner invånare.

I vilket landskap föddes Gustav Vasa?

Gustav Vasa föddes i landskapet Uppland i slutet av 1400-talet.

Bildkälla: David Fremere

Hur många landskap finns det i Svealand?

Svealand är den mellersta av de tre landsdelarna i Sverige. Och i Svealand finns det 6 landskap: Dalarna, Närke, Södermanland, Uppland, Värmland och Västmanland.

Vilket landskap kopplas misteln till?

Misteln kopplas till landskapet Västmanland, och detta då misteln är Västmanlands landskapsblomma.

Vilket landskap är prinsessan Sofia hertiginna av?

Prinsessan Sofia är hertiginna av landskapet Värmland.

Vilka svenska landskap har tillhört Danmark?

Tre svenska landskap har tillhört Danmark, och dessa är Blekinge, Halland och Skåne. De landskapen fick Sverige tillbaka vid fredsavtalet i Roskilde 1658.

Vilket landskap har ljung som landskapsblomma?

Det är Västergötland som har ljung som landskapsblomma.

Vad heter Sveriges nordligaste landskap?

Lappland är Sveriges nordligaste landskap.

I vilket landskap är hårginst landskapsblomma?

Håringsten är landskapsblomma i Halland.

I vilket landskap ligger Stockholm i?

Stockholm ligger i två landskap; Södermanland och Uppland. Den södra delen av Stockholm ligger i Södermanland och den norra delen av Stockholm ligger i Uppland. Landskapsgränsen mellan Södermanland och Uppland går längsmed slussen i Stockholm.

I vilket landskap bor en bodensare?

En bodensare bor i Boden, som är en stad som ligger i landskapet Norrbotten.

I vilket landskap ligger Uddevalla?

Uddevalla ligger i Bohuslän, och är faktiskt den största orten i det landskapet.

Vilket landskap ligger Degerfors i?

Degerfors kommun ligger i landskapen Värmland och Närke.

I vilket landskap ligger Katrineholm?

Katrineholm ligger i Södermanland.

I vilket landskap ligger Ulricehamn?

Ulricehamn ligger i Västergötland.

I vilket landskap ligger Mellerud?

Mellerud ligger i Dalsland.

I vilket landskap ligger Kiruna?

Kiruna ligger i landskapet Lappland.

I vilket landskap ligger Branäs?

Branäs ligger i landskapet Värmland.

I vilket landskap ligger Härnösand?

Härnösand tillhör landskapet Ångermanland.

I vilket landskap ligger Vetlanda?

Vetlanda ligger i landskapet Småland.

Bild: i99Pema

I vilket landskap ligger Österlen?

Österlen ligger i sydöstra Skåne.

I vilket landskap ligger Hjo?

Hjo ligger i Västergötland, strax intill Vättern.

I vilket landskap ligger Mjölby?

Mjölby ligger i landskapet Östergötland.

I vilket landskap ligger Västerås?

Tätorten Västerås ligger i landskapet Västmanland.

I vilket landskap ligger Mariestad?

Mariestad ligger i landskapet Västergötland?

Vilket landskap ligger Uddevalla i?

Uddevalla ligger i Bohuslän.

I vilket landskap ligger Malmö?

Malmö ligger i landskapet Skåne.

I vilket landskap ligger Vemdalen?

Skidturistorten Vemdalen ligger i Härjedalen.

I vilket landskap ligger Idre fjäll?

Idre fjäll ligger i landskapet Dalarna.

I vilket landskap ligger Vemdalen?

Vemdalen ligger i landskapet Härjedalen.

Vilket landskap ligger Uppsala i?

Uppsala ligger i landskapet Uppland.

I vilket landskap ligger Hovmantorp?

Hovmantorp är en mindre ort som ligger i landskapet Småland.

Vilket landskap ligger skara i?

Skara ligger i landskapet Västergötland.

I vilket landskap ligger Sundsvall?

Centrala Sundsvall ligger i Medelpad, men en mindre del av Sundsvalls kommun ligger i Hälsingland.

I vilket landskap ligger Lofsdalen?

Den lilla fjällbyn Lofsdalen ligger i Härjedalen.

I vilket landskap ligger Karlskoga i?

Karlskoga hittar du i landskapet Värmland.

I vilket landskap ligger Borås?

Borås ligger i landskapet Västergötland.

I vilket landskap ligger Gränna?

Gränna ligger i landskapet Småland.

I vilket landskap ligger Säfsen?

Turistorten Säfsen ligger i landskapet Dalarna.

Vilken landskap ligger Göteborg i?

Nästan hela Hisingen ligger i Bohuslän, medan större delen av Göteborg och en liten del av Hisingen ligger i Västergötland.

Vilket landskap ligger Örebro i?

Örebro ligger i landskapet Närke.

Vilket landskap ligger Gävle i?

Gävle hittar du i landskapet Gästrikland.

I vilket landskap ligger Hornborgasjön?

Insjön Hornborgasjön ligger i landskapet Västergötland. Det är en sjö med många fåglar och är särskilt känd för alla tranor som väljer att dansa loss där varje år. Hela området kring Hornborgasjön är ett naturreservat.

Bild: X928
Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Ingemar Fransson

Ingemar är en pensionerad lärare inom samhällsorienterade ämnen. Han har ett särskilt stort intresse inom områdena idrott, politik och geografi.

Du kanske också gillar detta

Världens 20 rikaste länder

Läs mer

Cyberghost eller ExpressVPN: Vilken VPN är bäst?

Läs mer

Casinon med låg insättning: Guide och Exempel

Läs mer

Vad är royal flush inom poker? (+ Handranking och tips)

Läs mer
cross-circle