Sveriges alla 30 nationalparker

I Sverige finns det idag 30 nationalparker som alla har något unikt att erbjuda. Här berättar vi både var i Sverige nationalparkerna finns, och även vad det är som gör varje nationalpark unik.

Snabblänk: Direkt till listan.

Orsaken till att nationalparker bildades var att ge skydd åt värdefulla områden från att bli förstörda. På så sätt kan vår gemensamma natur vi ärvt skyddas.

Det finns många regler när man vistas i nationalparker. Det är bland annat förbjudet att skada marken, bryta kvistar, plocka växter, jaga och fiska.

Sverige var 1909 först i Europa att bilda nationalparker.

Använd gärna snabblänkarna nedan för att komma till den nationalpark du letar efter direkt.

Lista över Sveriges nationalparker

  1. Abisko
  2. Garphyttan
  3. Gotska Sandön
  4. Hamra
  5. Pieljekaise
  6. Sarek
  7. Stora Sjöfallet
  8. Sonfjället
  9. Ängsö
  10. Dalby Söderskog
  11. Vadvetjåkka
  12. Blå Jungfrun
  13. Norra Kvill
  14. Töfsingdalen
  15. Muddus
  16. Padjelanta
  17. Store Mosse
  18. Tiveden
  19. Skuleskogen
  20. Stenshuvud
  21. Björnlandet
  22. Djurö
  23. Tyresta
  24. Haparanda skärgård
  25. Tresticklan
  26. Färnebofjärden
  27. Söderåsen
  28. Fulufjället
  29. Kosterhavet
  30. Åsnen

Nedan berättar vi om alla de nationalparker vi listat mera detaljerat.

Upplysning: När vi pratar om nationalparkens yta använder vi begreppet hektar. 1 hektar motsvarar en yta på 100 x 100 meter.

1. Abisko nationalpark

Bild: Q8
  • Blev nationalpark: 1909
  • Yta i hektar: 7 700

Abisko nationalpark är en av de första nationalparkerna i Sverige och Europa. Målet med nationalparken är att man ska bevara ett betydelsefullt område med nordisk fjällmiljö, och för att främja vetenskaplig forskning.

2. Garphyttans nationalpark

Bild: Svenshyttan
  • Blev nationalpark: 1909
  • Yta i hektar: 111

Garphyttans nationalpark är en relativt liten park med naturskog och ett i stort sett oförändrat gammalt odlingslandskap. I och med det att nationalparken grundades har ängsmarken fått vara orörd, och inte heller skogen har fått avverkas sedan området blev en nationalpark.

3. Gotska Sandön

Bild: Tanya Hart
  • Blev nationalpark: 1909
  • Yta i hektar: 4 490

Gotska Sandön ligger strax norr om Gotland och Fårö. Sedan ön blev nationalpark har all natur fått vara helt orörd, och det har bland annat lett till att skogen blivit tät och vacker. Hela ön omges också av en stor strand som antingen är av sten eller sand (eller båda delarna).

Målet med parken är att man ska kunna bevara ön i dess naturliga tillstånd, och det har man lyckats bra med.

4. Hamra nationalpark

Bild: Erik Sund
  • Blev nationalpark: 1909
  • Yta i hektar: 1 383

Hamra tillhör landskapet Dalarna och grundades 1909 tillsammans med våra andra äldsta nationalparker. En stor satsning gjordes 2011 då fler vandringsleder och entréer lades till. Parken utvidgades då från 28 hektar till totalt 1 383 hektar.

Målet med parken är att bevara den lokala miljön med bland annat bergkullslätt och urskogsliknande skog. Det finns även flera unika våtmarker och vattendrag som kan bevaras tack vare att det finns en nationalpark här.

5. Pieljekaise nationalpark

Bild: Pavouk
  • Blev nationalpark: 1909
  • Yta i hektar: 15 340

Pieljekaise hittar du i Lappland. Här finns det unik fjällbjörkskog som påminner om urskog, och är i princip orörd i sitt naturliga tillstånd. Själva meningen med nationalparken är att man ska bevara fjällbjörkskogen, och den är verkligen värd att se.

Parken är också känd för att ha mycket fisk i de sjöar som finns i den södra delen av den. Det finns även en stuga i parken där man kan övernatta.

6. Sarek

Bild: Wikimedia
  • Blev nationalpark: 1909
  • Yta i hektar: 197 000

Sarek är en stor nationalpark som ligger i Lappland. Syftet med parken är främst att bevara den fjällskog som finns här.

Men det finns betydligt mer än fjällskog att upptäcka. I Sarek hittar du bland annat stora dalgångar och kalfjäll med unika växter såsom nordisk stormhatt och midsommarblomster.

För landskapet typiska djur finns det gott om såsom björn, järv, lo, ren och älg. Men du hittar även lite mer sällsynta rovfåglar här såsom kungsörn, fjällvråk och stenfalk.

7. Stora Sjöfallet

Bild: Zeike
  • Blev nationalpark: 1909
  • Yta i hektar: 127 800

Stora Sjöfallet hittar du i Gällivare och Jokkmokks kommuner i landskapet Lappland. På samiska betyder nationalparken "ett land mellan två sjöar", och det är alltså sjön Akkajaure man syftar på. Akkajaure är för övrigt en av Sveriges största sjöar med sin yta på 260 km².

Det huvudsakliga syftet med parken är att bevara det fjällandskap som finns här. Anledningen till att Stora Sjöfallet blev en nationalpark var främst det vattenfall som du ser en bild på ovan.

Men parkens status som just nationalpark har börjat ifrågasättas. Det finns många anledningar till det, men de viktigaste är att det finns:

  • en väg mitt i parken som fått smeknamnet "vägen västerut".
  • grusbankar och kraftledningar i parken.
  • ett vindkraftverk i parken, vid Suorvadammen.

8. Sonfjällets nationalpark

Bild: Arild Vågen
  • Blev nationalpark: 1909
  • Yta i hektar: 10 300

Sonfjället är en nationalpark som är ett stort fjällmassiv. Själva parken hittar du i Härjedalen, och den högsta toppen på berget är 1 278 meter över havet.

I Sverige finns det många fjäll som vill bli nationalparker. Men anledningen till att just Sonfjället blev en nationalpark är för att fjället hade mycket lav, och för att fjället inte var särskilt påverkad av betande renar.

1889 blev parken än större. Då gick den från att vara 27 km² till 104 km² (alltså 10 400 hektar).

9. Ängsö nationalpark

Bild: Johan Fredriksson
  • Blev nationalpark: 1909
  • Yta i hektar: 195

Ängsö ska med sina 195 hektar räknas som en liten nationalpark. Som namnet antyder är nationalparken en ö. Själva ön hittar du mellan Norrtälje och Stockholm i den norra delen av Stockholms skärgård.

För att komma till och från ön kan du på sommarhalvåret ta en båt som kommunen ansvarar för. Men om du har en egen båt går det också bra att använda den för att ta dig till ön.

Syftet med att göra Ängsö till en nationalpark var för att man ville bevara det unika odlingslandskapet i ett i stort oförändrat skick.

10. Dalby Söderskogs nationalpark

Bild: Bengt Oberger
  • Blev nationalpark: 1918
  • Yta i hektar: 36

Dalby Söderskog hittar du cirka en mil från Lund i Skåne. Detta är Sveriges minsta nationalpark, och syftet med parken är att bevara en bit av den typiskt sydsvenska lövskogen.

När parken öppnade trodde man att den lövskog som finns här är urskog. Men så är det inte. Tidigare har det varit ängsmark här, vilket också är en viktig anledning till att skogen kunnat växa sig så här pass tät och stark. I parken dominerar främst alm, ask och bok.

11. Vadvetjåkka nationalpark

Bild: Jesper Rönnholm
  • Blev nationalpark: 1920
  • Yta i hektar: 2 630

Vadvetjåkka nationalpark ligger i Lappland, precis mot riksgränsen mot Norge. Parkens landskap består främst av fjällbjörksskog, glaciärer, myrar, träsk och kalfjäll. Syftet med parken är att bevara en bit av Sveriges högnordiska fjällandskap i sott naturliga tillstånd.

12. Blå Jungfrun

Bild: Anchor 2009
  • Blev nationalpark: 1926
  • Yta i hektar: 198

Blå Jungfrun hittar du i norra Kalmarsund, ungefär mellan norra Öland och Oskarshamn. Ön tillhör faktiskt Småland även om den ligger närmare Öland än det svenska fastlandet.

Ön ägdes ett tag av en privatperson vid namn Torsten Kreuger, men han gav bort ön till staten 1926. Samtidigt beslutade staten sig för att ön skulle bli en nationalpark.

Anledningen till att Blå Jungfrun blev en nationalpark var för att man ville bevara öns naturliga miljö. Den miljö man syftade på 1926 var bland annat öns röda granit, jättegrytor, grottor och ädellövskog.

En rolig detalj är att ön är mytomspunnen. På 1500-talet trodde i princip alla att häxor festade till det här på skärtorsdagen och då också träffade Satan. Sannolikt är det få som fortfarande tror på detta rent bokstavligt.

13. Norra Kvills nationalpark

Bild: Holger Elgaard
  • Blev nationalpark: 1927
  • Yta i hektar: 114

Norra Kvills nationalpark hittar du i Småland, ungefär 2 mil från Vimmerby. Parken bestod ursprungligen av 27 hektar, men är sedan utvidgningen 1994 uppe i 114 hektar.

Det som gör parken unik är att den består av riktig småländsk urskog. Den orörda barrskog som finns där har inte avverkats på över 150 år.

De största tallarna här är strax över 350 år, och har en omkrets på cirka 2,5 meter och en höjd på omkring 35 meter. Målet med parken är att bevara den urskog som finns där.

14. Töfsingdalens nationalpark

Bild: Länsstyrelsen Dalarna
  • Blev nationalpark: 1930
  • Yta i hektar: 1 615

Töfsingdalens nationalpark ligger i Dalarnas län, och ingår i Långfjällets naturreservat i Idre socken. Parken består främst av en vacker gammal tallskog.

Men då skogen är så pass tätvuxen att man i princip inte kan ta sig fram är Töfsingdalens nationalpark förmodligen Sveriges minst besökta nationalpark. Fast värt att veta är samtidigt att det finns en promenadled man kan gå på. Fast långt utanför den kan man inte ta sig.

Parkens tallskog är till stor del urskog med träd som är upp emot 500 år gamla. I den täta terrängen trivs också djur såsom björn, järv och varg.

15. Muddus nationalpark

  • Blev nationalpark: 1942
  • Yta i hektar: 49 340

Muddus är en nationalpark i Lappland. Rent geografiskt hittar du parken strax norr om Jokkmokk och strax sydväst om Gällivare. Muddus nationalpark är Sveriges största "skogsnationalpark" och räknas som ett världsarv av Laponia.

Viktiga sevärdheter i parken inkluderar urskogen med de stora tallarna, myrområdena, klippravinerna, Muddusjokks vattenfall och djurlivet i parken. Syftet med nationalparken är att behålla alla sevärdheter i sitt ursprungliga skick. Urskogen och myrområdena nämns som särskilt viktiga.

16. Padjelanta nationalpark

Bild: SiberianJay
  • Blev nationalpark: 1962
  • Yta i hektar: 198 400

Padjelanta är Sveriges största nationalpark. Parken ligger i Lappland och gränsar mot Norge. Det huvudsakliga syftet med parken är att man ska bevara det rika fjällandskapet som det alltid varit.

Att bevara djurlivet ingår också i uppdraget. Bland de djur som finns i nationalparken hittar du ren, fjällräv, lämmel, röding, fjälluggla, järv och kungsörn.

17. Store Mosse nationalpark

Bild: Peter Mattiasson
  • Blev nationalpark: 1982
  • Yta i hektar: 7 850

Stora Mosse är inte Sveriges största nationalpark, men däremot Sveriges största mosse. En mosse är alltså en våtmark vars vatten i princip bara kommer från nederbörd. Parken är främst känd för mossen, men även för Kävsjön och den vackra tallskogen.

Syftet med nationalparken är att hela myrområdet ska få förbli orört, och att de djur och växter som finns där ska få utvecklas fritt.

18. Tivedens nationalpark

Bild: Wiglaf
  • Blev nationalpark: 1983
  • Yta i hektar: 2 000

Tivedens nationalpark hittar du mellan Vänern och Vättern i skogsområdet Tiveden. I parken hittar du bland annat Trollkyrka, Stenkällas grotta, Vitsands badstrand, vandringsleder, sjöar, klippor och orörd skogsmark. Då parken har en näringsfattig berggrund växer det bara tall på hällmarkerna, och den växer långsamt.

Vanliga djur du hittar i parken är räv, grävling, mård, ekorre och bäver. Det finns även älg och rådjur i mindre bestånd.

19. Skuleskogens nationalpark

Bild: Moralist
  • Blev nationalpark: 1984
  • Yta i hektar: 2 360

Skuleskogens nationalpark ligger i Ångermanland och genom parken går vandringsleden Höga Kusten-leden. Just skogen och vandringslederna är det som gör parken unik.

Skuleskogen är särskilt populär bland vandrare. Detta dels tack vare vandringsledernas totala längd på omkring 3 mil, och dels för att det finns övernattningsstugor här. Den vackra naturen spelar förstås också in.

Förr i tiden var Skuleskogen känt för att vara boplats för rövare och fredlösa. Dessutom ska det också ha funnits mycket troll och andra övernaturliga väsen i skogarna.

20. Stenshuvuds nationalpark

Bild: Jorchr
  • Blev nationalpark: 1986
  • Yta i hektar: 390

Till skillnad från många andra nationalparker på listan är Stenshuvud inte ett vidsträckt och öppet landskap. Denna park är faktiskt en kulle och utsiktspunkt som du hittar i östra Skåne.

Parken ska ha fått sitt namn efter en jätte som hette Sten. Han bodde i en grotta på nordsidan av berget, och enligt sägner i trakten ska han ha ställt till en del problem när han bodde här.

På berget hittar du främst lövskog, och toppen ligger 96 meter över havet. På bergets topp finns det rester av en fornborg, och på den södra sidan av parken hittar du öppen hedmark.

21. Björnlandets nationalpark

  • Blev nationalpark: 1991
  • Yta i hektar: 2 369

Björnlandet hittar du i sydöstra Lappland, i i Åsele kommun. Parken är främst känd för sin urskog som har träd med en ålder på upp emot 450 år. Tall är det i särklass vanligaste träder här.

Urskogen är märkt av en stor brand 1831. Idag finns förkolnade stubbar och brandljud kvar hos de levande tallar som drabbades av branden. Brandljud är en form av stamskada som träd som skadats av eld kan få.

I parken finns också ett flertal vandringsleder och en rastplats.

22. Djurö nationalpark

Bild: Thorbjörn Einarsson
  • Blev nationalpark: 1991
  • Yta i hektar: 2 400

Djurö nationalpark invigdes 1991 och är en del av Djurö skärgård som ligger i sjön Vänern. Av de 22 öar som är störst finns det stora skillnader, så inga av dem liknar egentligen varandra särskilt mycket.

Målet med nationalparken är att bevara en bit av Vänerns skärgårdslandskap i helt eller nästan helt oförändrat skick.

23. Tyresta nationalpark

Bild: Larske
  • Blev nationalpark: 1993
  • Yta i hektar: 1 964

Tyresta nationalpark har en spännande historia. Det var nämligen så att ett par bönder hade som plan att avverka skogen år 1910, men en av bönderna vägrade sälja så skogen fick stå kvar. Det var ett märkligt beslut av den envise bonden då i princip all skog vid Tyresö höggs hårt i början av 1900-talet.

Skogen köptes sedan av staten 1936. Den skog som "blev kvar" är nu en betydande del av Tyresta nationalpark. Skogen har under åren drabbats av flera exploateringsplaner, den sista ägde rum 1986. Men sedan nationalparken blev just en nationalpark är det säkert att skogen får stå kvar och vara ifred.

Målet med nationalparken är att bevara sprickdalslandskapet och dess urskog. Parken är också en betydelsefull turistdestination som många väljer att besöka.

24. Haparanda skärgårds nationalpark

Bild: Birgitta Olsson
  • Blev nationalpark: 1995
  • Yta i hektar: 6 000

Haparanda skärgård ligger i Haparanda kommun, strax sydöst om Kalix och strax sydväst om Haparanda.

Nationalparken består av många öar, varav Haparanda Sandskär är den största och utgör cirka 10 % av parken. Viktiga saker som nationalparken ska bevara är skärgårdens sandstränder, växtlighet och djurliv.

På sommaren kan man ta båten till parken, och till vintern kan man åka skoter till Haparanda skärgård. Om isen är tillräckligt tjock vill säga.

En rolig detalj med denna nationalpark är att 2021 års säsong av dokusåpan Robinson spelades in här. TV4 valde nämligen att flytta inspelningsplatsen hit, sannolikt från någon tropisk medelhavsö, på grund av coronapandemin.

25. Tresticklans nationalpark

Bild: Frank Baldus
  • Blev nationalpark: 1996
  • Yta i hektar: 2 897

Tresticklans nationalpark består av naturskog som fått växa relativt opåverkat. Här finns det främst tall och djur som trivs bra i barrskog såsom tjäder, orre och järpe.

Det mest unika med parken är hällmarkstallskogen, och det var främst tack vare den man valde att öppna en nationalpark här.

26. Färnebofjärdens nationalpark

Bild: Joakim Hansen
  • Blev nationalpark: 1998
  • Yta i hektar: 10 100

Färnebofjärdens nationalpark hittar du vid Dalälven, ungefär mellan Västerås och Gävle.

En unik sak som hör till geografin är att gränsen för fyra olika län möts på den lilla ön Tjuvholmen. De län som möts är Uppsala län, Gävleborgs län, Dalarnas län och Västmanlands län. Att fyra län möts på detta sätt händer ingen annanstans i Sverige.

Parkens syfte är främst att bevara fågellivet och alla de speciella miljöer såsom älvängar, översvämningsmark, forsar och gammelskog. Värt att veta är också att det finns mycket mygg här sommartid.

27. Söderåsens nationalpark

  • Blev nationalpark: 2001
  • Yta i hektar: 1 625

Söderåsens nationalpark ligger i nordvästra Skåne, mellan Helsingborg och Höör. Söderåsen har som namnet antyder en ås. Den sträcker sig från sydliga Röstånga till nordliga Åstorp.

Unika saker med denna park är bland annat dess kanjonliknande dalgångar, djupa sluttningar, träsk, kärr, mossmarker och betesmark med torrängar och ljunghedar.

28. Fulufjällets nationalpark

Bild: Bysmon
  • Blev nationalpark: 2002
  • Yta i hektar: 38 500

Fulufjällets nationalpark ligger i nordvästra Dalarna, och gränsar mot Norge och Trysils kommun. Till Mora är det cirka 15 mil, och till Idre är det cirka 6 mil.

Syftet med parken är att bevara ett sydligt fjällområde med speciell växtlighet och djurliv i ett i princip orört skick.

Den mest intressanta saken med parken är att du här hittar världens äldsta träd. Här finns nämligen en kloning av en gran som växt på samma ställe i parken i 9 550 år. Alltså ungefär sedan den senaste istiden tog slut.

Granen växlar i grönska allt eftersom men då den hela tiden slår nya rötter dör den aldrig helt. Under kallare perioder ser trädet ut mer som en buske, men lever gör den. Nedan ser du en bild på granen som heter "Old Tjikko".

Bild: Karl Brodowsky

29. Kosterhavets nationalpark

Bild: Bengt Nyman
  • Blev nationalpark: 2009
  • Yta i hektar: 38 878

Kosterhavets nationalpark är en marin park som ligger utanför Bohusläns kust, alltså på svenska västkusten. Den närmaste större orten är Strömstad med sina cirka 13 000 invånare.

Nationalparken är unik på många sätt. Här möts bräckt vatten från Östersjön med saltvatten från Atlanten, vilket har lett till att naturen är unik och att många sällsynta djurarter bor här.

I parken hittar du bland annat sälar, sjöfåglar och även ett av Sveriges två korallrev.

30. Åsnens nationalpark

Bild: Jacek Lesniowski
  • Blev nationalpark: 2018
  • Yta i hektar: 1 873

Åsnens Nationalpark hittar du i Kronobergs län, strax söder om Växjö. Skyddet som naturen och djurlivet får tack vare att detta omfattar inte hela Åsnen.

Men även om det bara är en del som skyddas ska det räcka för att man ska kunna bevara det skogs- och sjölandskap som finns här i ett i princip orört skick.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 3

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Europas 8 högsta berg

Läs mer

Vad är lowball inom poker?

Läs mer

Vad är SCOOP? (Spring Championship of Online Poker)

Läs mer

De 5 bästa torrentsidorna som fortfarande fungerar

Läs mer
cross-circle