Växelriktare för solceller: Vad är det + vilken ska du välja?

Här berättar vi allt du behöver veta om växelriktare för solceller.

Artikelns innehåll

  • Jämför solcellsofferter gratis
  • Smidig solcellskalkylator
  • Inga förpliktelser
  • Hjälp via telefon
Till Hemsol!

Vad är en växelriktare för solceller?

En växelriktare för solceller är en apparat som omvandlar likström från solcellerna till växelström som du kan använda i din villa eller mata ut på elnätet.

Växelriktaren optimerar också spänningen i solcellsanläggningen så den solel som tillverkas är säker att använda. Den ser även till att solelsproduktionen hålls på en optimal nivå.

Vad gör en växelriktare för solceller?

  • Omvandlar likström till växelström.
  • Optimerar elproduktionen i solcellsanläggningen.
  • Justerar elens spänningsnivå så den kan användas i t ex hushållet.
  • Säkerställer att solelen tillverkas på att säkert sätt.
  • Mäter den mängd solel som anläggningen producerar.

Fungerar alla växelriktare med solcellsbatterier?

Nej, alla växelriktare för solceller fungerar inte med solcellsbatterier. Ifall du inte tänkt att lagra solel i batterier fungerar inte en vanlig strängväxelriktare som solcellsanläggningar vanligtvis har. Antingen får man extrautrusta strängväxelriktaren eller skaffa en annan växelriktare.

Detta innebär att för många vanliga växelriktare (strängväxelriktare) är lagring av solel i ett solcellsbatteri inte möjlig utan kompletterande utrustning.

Vilka växelriktare fungerar med solcellsbatterier?

I sitt originalutförande är det bara hybridväxelriktare och växelriktare med inbyggt batteri som fungerar med solcellsbatterier. Vanliga strängväxelriktare fungerar med solcellsbatterier ifall de kompletteras med extra likriktare och laddningsregulator.

Vilka växelriktare finns för solceller?

Strängväxelriktare

Strängväxelriktare är anslutna mot solpanelerna i så kallade strängar. En sträng är i regel 6–20 solpaneler, och en normalstor solcellsanläggning på 10 kW har vanligtvis 5–9 strängar.

Hybridväxelriktare

En hybridväxelriktare är en växelriktare som fungerar tillsammans med solcellsbatterier. Detta är alltså en batteriförberedd växelriktare i ordets rätta bemärkelse.

Solcellsfirmor kan i undantag marknadsföra vanliga strängväxelriktare som "förberedda för solcellsbatterier". Men det är missvisande då det bara är hybridväxelriktaren som fungerar tillsammans med solcellsbatterier utan att behöva modifieras.

Mikroväxelriktare

En mikroväxelriktare är en växelriktare som omvandlar likström till växelström och optimerar solelsproduktionen för 1–4 solpaneler. Så länge alla solpaneler i solcellsanläggningen är uppkopplade mot en mikroväxelriktare behövs ingen strängväxelriktare.

Växelriktare med effektoptimerare

En växelriktare med effektoptimerare är en strängväxelriktare som bara sköter omvandlingen från likström till växelström. Den sköter inte effektoptimeringen, för det gör en effektoptimerare. I vissa fall fungerar

dessa växelriktare dåligt eller inte alls utan en effektoptimerare.

Central växelriktare

En central växelriktare är en växelriktare som har en särskilt hög effekt. Effekten är i regel mellan 150–2 500 kW, vilket är mycket med tanke på att en normal solcellsanläggning har en effekt på ca 10 kW. Centrala växelriktare används nästan bara i kommersiella anläggningar såsom solcellsparker.

Hur länge håller en växelriktare?

En växelriktare håller generellt mellan 10–20 år, men livslängden är oftast närmare 20 år än 10. Enligt en studie från Bern University of Applied Science (BUAS) håller omkring 67 % av alla växelriktare längre än 15 år.

Vilka garantier har en växelriktare?

Växelriktare har generellt en garantitid på mellan 5–15 år. Den genomsnittliga garantiperioden är 10 år. Vad som avgör garantiperioden är främst val av tillverkare. Välkända tillverkare såsom SolarEdge har normalt en garantiperiod på 12 år eller längre för sina växelriktare.

Bullrar det från växelriktare för solceller?

Vissa växelriktare är knäpptysta medan andra ibland har ett svagt "brummande" ljud medan de jobbar. Om växelriktaren låter eller inte beror på om det finns passiv kylning med naturlig konvektion eller aktiv kylning med fläkt.

Ju högre effekt växelriktaren har desto mer sannolikt är det att en eller flera kylfläktar behövs. En tumregel inom branschen säger att växelriktare med en lägre effekt än 20 kW har passiv kylning.

Vilken effekt ska växelriktaren ha?

Generellt är det bäst att underdimensionera växelriktarens effekt. Så har du en solcellsanläggning på 10 kW räcker det om växelriktaren har en effekt på 9 kW.

Då din solcellsanläggning nästan aldrig tillverkar mer än 90 % av totaleffekten, i detta fall 9 kW, är det sällan lönt att ha en högre effekt än så. Det bästa med att underdimensionera är att man kan ha en billigare växelriktare i systemet utan att få en nämnvärt sämre elproduktion.

Det enda fall det lönar sig att överdimensionera växelriktarens effekt är om du tänkt installera fler solpaneler vid ett senare tillfälle. Men att lägga till fler solpaneler efter att anläggningen är installerad är inte ekonomiskt hållbart då många installationsmoment måste göras en gång till. Så idealt ska du aldrig eftermontera fler solpaneler.

Hur tålig är en växelriktare?

Växelriktare för solceller är normalt dammtäta och har ett bra skydd mot vätska. Hur tålig växelriktaren är bestäms av dess IP-klassning.

IP-klassningen har två siffror; den första handlar om dammskydd och den andra handlar om skydd mot vätska. Växelriktare för solceller har normalt IP65 eller bättre.

Första siffran (skydd mot fasta föremål)

1:a siffranSkydd mot fasta föremål
0Skydd mot fasta föremål större än 50 mm.
1Skydd mot fasta föremål större än 12 mm.
2Skydd mo fasta föremål större än 2,5 mm.
4Skydd mot fasta föremål större än 1 mm.
5Dammskyddad.
6Dammtät.

De flesta växelriktare har en första siffra på 6 vilket betyder att den är dammtät.

Andra siffran (skydd mot vätska)

2:a siffranSkydd mot vätska
0Inget skydd.
1Skydd mot droppande vatten.
2Skydd mot droppande vatten. Maximal lutning är 60 grader.
3Skydd mot strilande vatten. Maximal lutning är 60 grader.
4Skydd mot strilande vatten från alla vinklar.
5Skydd mot spolande vatten från munstycke.
6Skydd mot kraftig överspolning av vatten.
7Skydd mot nedsänkning i vatten.
8Skydd mot långvarig nedsänkning i vatten.
9Skydd mot spolning med varmvatten med högt tryck.

Växelriktare brukar ha en andra siffra på 5 eller högre, vilket är tillräckligt för att klara kraftfulla ösregn.

Vanliga frågor

Måste min solcellsanläggning ha en växelriktare?

Ja, för att din solcellsanläggning ska kunna producera solel som kan användas i din villa eller matas ut på elnätet måste krävs en växelriktare. Detta beror på att transformation av likström till växelström är nödvändig för att strömmen ska gå att använda.

Vad kostar en växelriktare?

En växelriktare på 10 kW som passar ett normalstort solcellssystem kostar normalt mellan 20 000–35 000 kr. Faktorer som påverkar priset är främst effekten, men även märket och modellen har en inverkan på priset.

Vilken växelriktare är vanligast för solceller?

Strängväxelriktaren är vanligast då det normalt är det mest prisvärda valet. Hybridväxelriktare är vanligast vid batterilagring, och växelriktare med optimerare är vanligast ifall man har solceller som är skuggade.

Var i hemmet placeras växelriktaren?

Det är vanligast att ha växelriktaren inomhus, exempelvis i garaget eller källaren. Detta är för att den ska störa så lite som möjligt ifall den "brummar" ibland vid nedkylning. En placering så växelriktaren kan anslutas till internet är också att föredra.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är Googles inkognitoläge? (+ jämförelse med VPN)

Läs mer

Vad är bingo? (+ Så spelar du det)

Läs mer

Pokerspelaren Anton Wigg: Biografi och karriär

Läs mer

Pokerspelaren Martin de Knijff: Biografi och karriär

Läs mer
cross-circle