Europas 8 högsta berg

Här ger vi dig fakta och bilder på de 8 högsta bergen i Europa. I denna lista räknar vi Kaukasus, Ryssland och Georgien som en del av Europa.

Genväg: Hoppa direkt till listan.

Möjligen kan du tycka att det här blir en enformig lista där alla bergen finns i bergskedjan Kaukasus, som ligger mellan Europa och Asien. Berget sträcker sig ända från Svarta i väst till Kaspiska havet i väst.

Samtidigt kan det kanske vara nyttigt att bli påmind om att Alperna, som vi tycker är så mäktiga, inte är det pampigaste vi har i Europa.

Högsta berget i Alperna ligger ändå inte långt efter åttan på den här listan. Berget som är högst i Alperna är Mont Blanc. Det står stadigt 4810 meter över havet och ligger på gränsen mellan Frankrike och Italien.

OBS: Nästan alla uppgifter om hur höga bergstopparna är kommer från gamla sovjetiska mätningar som generellt har en låg träffsäkerhet. När flera olika uppgifter om bergets höjd finns väljer vi alltid den högsta höjden. På så sätt hoppas vi kunna skapa en tillförlitlig lista över Europas högsta berg.

Lista på de 8 högsta bergen i Europa

Nedan berättar vi om de berg vi precis nämnt mera detaljerat.

8. Tetnuldi (4 858 m.ö.h.)

Bild: TravelGeorgia.nu
 • Land: Georgien
 • Bergskedja: Kaukasus

Tetnuldi hittar du i Georgien, mitt i bergskedjan Kaukasus. Från och med cirka 3 000 meters höjd och hela vägen upp till toppen är berget täckt av glaciärer. Den största glaciären är Adisji.

7. Kazbek (5 033 m.ö.h.)

Bild: Lidia Iona
 • Land: Georgien
 • Bergskedja: Kaukasus

Kazbek, även kallad "vita berget", är det tredje högsta berget i Georgien och det sjunde högsta berget i Europa. Berget har varit en aktiv vulkan men är det inte längre. Längs bergets klippväggar finns det ett forntida kloster som är beläget på en höjd av 4100 meter.

6. Dzjanga (5 051 m.ö.h.)

Masa Sakano
 • Land: Georgien/Ryssland
 • Bergskedja: Kaukasus

Dzjanga hittar du i de centrala delarna av bergssystemet Kaukasus. Bergets högsta topp har en höjd på 5 051 meter och berget är till stor del täckt av glaciärer.

Vill du läsa mer om berg?

Då rekommenderar vi våra artiklar om världens högsta berg och Sveriges högsta berg.

5. Pusjkin-toppen (5 100 m.ö.h.)

Bild: Oleksandr Lupul
 • Land: Georgien/Ryssland
 • Bergskedja: Kaukasus

Pusjkin-toppen hittar du på gränsen mellan Ryssland och Georgien. Berget har fått sitt namn från en rysk författare vid namn Alexander Sergeyevich Pusjkin. Pusjkin-toppen fick sitt nuvarande namn 1938, exakt 100 år efter författarens död.

4. Kosjtan-Tau (5 150 m.ö.h.)

Bild: Wikimedia
 • Land: Ryssland
 • Bergskedja: Kaukasus

Koshtan-Tau hittar du i Ryssland, precis vid gränsen mot Georgien. Bergets högsta punkt är 5 150 meter enligt Sovjets gamla (och ofta inte helt tillförlitliga) mätningar.

3. Sjchara (5 201 m.ö.h.)

Bild: Ilan Molcho
 • Land: Georgien
 • Bergskedja: Kaukasus

Sjchara är ett glaciärtäckt berg i Georgien med en höjd på 5 201 meter. Berget bestegs för första gången 1888 av en grupp klättrare från Storbritannien och Schweiz, och är än idag ett populärt resmål för klättrare.

Felmarginalen på toppens höjd är rekordhög här. Beroende på vilken källa man använder sig av är toppen mellan 5 001 och 5 201 meter över havet.

2. Dych-Tau (5 205 m.ö.h.)

Bild: Sharman
 • Land: Ryssland
 • Bergskedja: Kaukasus

Dych-Tau är Europas näst högsta berg med sin höjd på 5 205 meter. Här tvistas det inte så mycket om hur högt berget är. Nästan alla är överens om att berget har en höjd på mellan 5 202 och 5 205 meter.

1. Elbrus (5 642 m.ö.h.)

Bild: JukoFF
 • Land: Ryssland
 • Bergskedja: Kaukasus

Elbrus ligger i Ryssland och är med sin högsta topp på 5 642 meter över havet Europas högsta berg. Berget ligger på en utdöd vulkan och även om det ibland tränger upp lite svavelhaltiga gaser räknas vulkanen som död. vid bergets lägre delar finns en populär skidanläggning.

Elbrus är förhållandevis enkelt att bestiga och den första gången någon gjorde det var 1829.

Medelvärde: 4.5 Antal betyg: 2

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är kaninjakt (rabbit hunt) inom poker?

Läs mer

Vad är en pott inom poker?

Läs mer

Vad är inside straight draw inom poker?

Läs mer

Pokerspelaren William Thorson: Karriär och biografi

Läs mer
cross-circle