De 10 högsta bergen i Sverige

I Sverige finns det 8 fjällmassiv med toppar på en höjd på över 2 000 m. Här berättar vi om de 10 högsta fjälltopparna i Sverige och vi visar dig också bilder på dem.

En sak som gör denna lista särskilt träffsäker är att vi använder oss av Lantmäteriets tjänst Min Karta. I den tjänsten har Lantmäteriet samlat alla höjder på svenska berg och bergstoppar med hjälp av en mätmetod med laserskanning.

Lantmäteriets senaste mätning av de svenska fjälltopparna var 2016, och det är dessa siffror vi gått efter på denna lista. Om Lantmäteriet eller någon likvärdigt trovärdig källa publicerar nya uppgifter uppdaterar vi artikeln utefter dem.

Genväg: Hoppa direkt till Sveriges högsta bergstopp.

Genväg: Hoppa direkt till en sammanfattning över Sveriges högsta bergstoppar.

Lista över de högsta bergen i Sverige

Nedan berättar vi om de bergstoppar vi precis nämnt i mer detalj.

10. Akka stortopp (2 011 m.ö.h)

Bild: Wikimedia

Akka är ett fjäll som finns i Stora Sjöfallets nationalpark i nordvästra Sverige, ganska nära den Norska gränsen.

Tänk gärna på att Akka stortopp inte längre räknas ha en höjd på 2 015 m.ö.h, utan i stället 2 011 m.ö.h. Det är Lantmäteriets nya laserskanningsteknik som skalat av fyra meter på höjden.

Den bergstopp du ser till väster om Akka stortopp är Borgtoppen. Den har "bara" en höjd på 1 961 m så den får inte vara med på vår lista.

9. Palkattjåkkå (2 016 m.ö.h)

Bildkälla: Wikimedia

Palkattjåkkå ligger i Sarek. Det är inte bara svårt att uttala Palkattjåkkå. Det är också svårt att mäta toppen på berget. Enligt Lantmäteriets nya mätningar har toppen av Palkattjåkkå en höjd på 2 016 m. Det var 14 m mer än vad man tidigare trott.

Läs mer: Lista över världens högsta berg.

8. Sarektjåhkkå sydtopp (2 025 m.ö.h)

Sarektjåhkkå är ett fjällmassiv som du hittar i en av Sveriges alla nationalparker, närmare bestämt Sarek. Massivet har fyra toppar över 2 000 m, och den lägsta av dessa är Sydtoppen med sina 2 025 m.ö.h.

7. Sarektjåhkkå, Bucht-toppen (2 030 m.ö.h)

Bild: Wikimedia

Bucht-toppen på Sarektjåkkå trodde man bara var 2 010 m.ö.h. Men efter att Lantmäteriet kommit mätt med sina moderna laserskannrar ökade toppen med 20 meter till totalt 2 030 m.ö.h.

6. Kaskasapakte (2 040 m.ö.h)

Bild: Wikimedia

Kaskasapakte hittar du i Kebnekaisemassivet. Fjälltoppen är lika brant som den är svår att uttala. Framför bergstoppen ser du sjön Kuoperjaure.

5. Sarektjåhkkå nordtopp (2 054 m.ö.h)

Bild: Svjo

Sarektjåhkkås nordliga topp ligger lite avsides från de andra topparna, och beskrivs vara särskilt svår att bestiga.

4. Kaskasatjåkka (2 071 m.ö.h)

Bild: M Kluber

Kaskasatjåkka, norr om Kebnekaisemassivet, är Sveriges femte högsta bergstopp med sina 2 071 m.ö.h. Denna topp bestegs första gången 1880 av kartografen Wilhelm Bucht. Det var en envis herre som även gav namn till Sarektjåhkkås Bucht-topp på 2 030 m.ö.h, som han besteg året innan.

3. Sarektjåhkkå stortopp (2 089 m.ö.h.)

Bild: Svjo

Stortoppen på Sarektjåhkkå är Sveriges tredje största berg tack vare sin höjd på 2 089 m.ö.h.

Marginalerna är faktiskt små här på pallplatserna i topplistan över Sveriges högsta berg. Till förstaplatsen skiljer det under 10 m, vilket inte är mycket med tanke på att alla bergstoppar på denna lista är en bit över 2 000 m.

2. Kebnekaise sydtopp (2 095 m.ö.h.)

Bild: Wikimedia

Kebnekaises södra topp har en höjd på 2 095 m. På Sydtoppen av Kebnekaise hittar du en glaciär vars snötäcke bestämmer hur hög fjälltoppen är. Under 1900-talet och framåt har den globala uppvärmningen bidragit till att Sydtoppen tappat i höjd.

För att nämna ett exempel: Under en rekordvarm sommar är Sydtoppen ofta några meter lägre än om det är en kall sommar och vice versa. Om hela den glaciär som finns på Sydtoppen skulle smälta hade fjälltoppen bara haft en höjd på 2 060 m.ö.h.

1. Kebnekaise nordtopp (2 097 m.ö.h.)

Bild: Wikimedia

Kebnekaise är Sveriges högsta berg, och Kebnekaise nordtopp är Sveriges högsta fjälltopp med sina 2 097 m.ö.h.

En sak som försvårar korandet av Sveriges högsta fjälltopp är samtidigt att det inte finns någon glaciär vid Kebnekaises norra topp, medan det finns en glaciär på Sydtoppen. Nordtoppen har cirka 2 meter till godo på Sydtoppen, men då Sydtoppen i regel växer och krymper 3 meter under ett år kan en vinnare bli svår att kora.

Men sannolikt blir det så att Sydtoppen kommer att tappa i höjd på grund av den globala uppvärmningen så Nordtoppen förblir Sveriges högsta punkt (och fjälltopp).

Sammanfattning över Sveriges högsta bergstoppar

FjälltoppM.ö.h.
Kebnekaise nordtopp2 097
Kebnekaise sydtopp2 095
Sarektjåhkkå stortopp2 089
Kaskasatjåkka2 071
Sarektjåhkkå nordtopp2 054
Kaskasapakte2 040
Sarektjåhkkå (Bucht-toppen)2 030
Sarektjåhkkå sydtopp2 025
Palkattjåkkå2 016
Akkas stortopp2 011

Medelvärde: 4.3 Antal betyg: 3

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Köpa billiga solceller från Tyskland: Är det en bra idé?

Läs mer

Vad är connectors inom poker?

Läs mer

Vad är HORSE? (+ Så spelar du det)

Läs mer

Vad är junk hand (en skithand) inom poker?

Läs mer
cross-circle