Vad är lowball inom poker?

Här lär du dig allt om vad lowball är inom poker?

Artikelns innehåll

Vad är lowball inom poker?

Lowball är ett samlingsnamn för pokerspel där den lägsta handen vinner potten. Grovt räknat finns tre huvudvarianter av lowball som är California lowball, Kansas City lowball och English lowball. Vi berättar mer om dem under rubriken nedan.

Exempel på lowballregler

California lowball

När du spelar California lowball, som även kallas Ace-Five lowball, är esset lägst och varken färg eller stege räknas. Den bästa hand du kan få är därmed A,2,3,4,5.

Kansas City lowball

Enligt de regler som finns i Kansas City lowball, även kallad Deuce-Seven lowball, är esset högt och både stege och färg räknas. Den lägsta, det vill säga bästa handen, blir i detta fall 2,3,4,5,7.

English lowball

Vid English lowball räknas både stege och färg, medan esset räknas som lågt. Den lägsta handen blir i detta fall A,2,3,4,6.

Hur räknas den lägsta handen?

Den lägsta handen räknas genom att du jämför vem som har högst kort, efter det näst högst kort och så vidare.

Nedan ger vi dig några exempel på hur handrankingen räknas, denna gång med California lowball-regler där färg och stege inte räknas och esset är lågt.

Sen får man inte glömma att högt kort generellt är en bra hand som bland annat slår par, som i fallet nedan par i tvåor.

Vad är high-low split?

High-low split är pokerregler som säger att alla spelare tävlar om att vinna potten med en låg och en hög hand. High low-split har alltså inslag av lowball-regler, även om taktiken skiljer sig då man också här satsar på att få en hög hand utöver den låga hand man hoppas få in.

Vanligtvis måste du ha en hand där alla kort har ett värde på 8 eller lägre för att få tävla om att vinna med den lägsta handen. För att vinna med den högsta handen finns inga krav. Potten delas om olika spelare vinner med högsta respektive lägsta hand.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Test och recension av OVPN

Läs mer

De 10 sämsta starthänderna i Texas Holdém

Läs mer

Vad betyder tank (eller att tanka) inom poker?

Läs mer

Vad är en haj inom poker? (Alltså pokerhaj)

Läs mer
cross-circle