Sveriges 10 största öar

I Sverige finns närmare 270 000 öar, varav de flesta finns i Norrbottens, Stockholms och Västra Götalands län. 38% är havsöar. Många är öar i insjöar eller ute i älvar/åar.

Genväg: Hoppa direkt till listan.

Öar ska ha vatten runt omkring sig. 2014 kom en ny definition på vad man i Sverige räknar som en ö. Då slog SCB fast att även grävda kanaler ska räknas som “ö-avdelare”, vilket gjorde att Södertörn plötsligt blev Sveriges tredje största ö. Kanalen blev ett vattendrag precis som andra ö-avdelare. Vattendragen ska vara minst 6 meter breda för att kunna kallas just det.

En intressant sak är att området söder om Göta kanal och Trollhätte kanal inte godkänns som en ö. Det skulle då vara en stor del av södra Sverige. Avgränsningen skulle då bestå av Göta kanal i öster bort till Vättern, därefter fortsätter Göta kanal till Vänern och därefter Trollhätte kanal ut till havet i väster.

Lista över Sveriges 10 största öar

Nedan berättar vi om alla öar vi precis nämnt i mer detalj.

10. Gräsö (9 488 hektar)

Gräsö ligger utanför upplandskusten och ligger i Östhammars kommun, Uppsala län, i Roslagen. Gräsö är 3 mil lång. Ön består av två delar som hänger ihop, nämligen Gräsö och Wiggan. De var tidigare två öar som växte ihop i samband med landhöjningen.

På Gräsö bor det ungefär 700 invånare. För att nå Öregrund på fastlandet går det hela året en färja. Strax norr om Gräsö ligger fyren Örskär som den som lyssnat på “Sjörapporten” hört otaliga gånger.

Bild: Jocr

9. Fårö (10 909) hektar

Fårö ligger nordost om det gotländska fastlandet. Här bor omkring 500 bofasta invånare. På ön finns också 1000-talet fritidshus. Att Ingmar Bergman och Olof Palme hade hus på Fårö har man hört mycket om. Bergman spelade in många av sina stora filmer här.

Det är drygt 5 mil från Visby till Fårö. Sista biten går från Fårösund till Fårö med bilfärja och tar inte ens tio minuter. Den är avgiftsfri. Planer finns även på att bygga en bro.

Ön består av lågvuxen tallskog, hedar och myrar. Dessutom har vi säkert Sveriges bästa strand här vid Sudersand på östra Fårö. Det är en havsvik som är mycket långsträckt.

Bild: Jurgen Howalt

8. Väddö och Björkö (12 800 hektar)

Väddö och Björkö låter som två öar som är skilda från varandra. Så har det en gång varit men genom landhöjningen har de växt samman. Väddö/Björkö ligger på upplandskusten alldeles norr om Gräsö. Här bor drygt 3 000 människor.

Turismen här är mycket viktig och det finns över 8000 fritidshus på ön. Till fastlandet går det tre broar. En av dessa är Trästabron som du ser en bild på nedan.

Den mest kända platsen på ön är fiskeläget Grisslehamn som idag är en turistmagnet med bland annat Hotell Havsbaden.

Det finns två kända kulturpersonligheter som bott här stor del av sina liv på Väddö, nämligen Albert Engström och Vilhelm Moberg.

Bild: Holger Elgaard

7. Tjörn (14 688 hektar)

Tjörn är en ö i Bohuslän som ligger söder om den större ön Orust och norr om Marstrand. De skiljs åt av fjordar och sund.

Tjörn är en egen kommun som dessutom innehåller lite andra småöar. På Tjörn bor närmare 15 000 bofasta invånare. Tjörn präglas även mycket av sjöfarten med flera olika typer av varv. Turismen är av stor betydelse för Tjörn och på sommaren tredubblas invånarantalet.

För att nå fastlandet finns antingen Tjörnbron till Stenungssund eller Skåpesundsbron till Orust norrut. Alla som är lite äldre kommer säkert ihåg vad som hände den gamla Tjörnbron 1974. Ett fartyg rammade bron, sex bilar körde i dimman ner i havet och sex människor dog.

Bild: Boberger

6. Värmdö (17 896 hektar)

Värmdö ligger i Stockholms skärgård. Värmdö är egen kommun och på ön bor närmare 60 000 människor. Ön består av tre delar som hålls ihop av smala näs, nämligen det stora Värmdölandet, Farstalandet och Ormingelandet. Skurubron är den enda fasta förbindelsen från Värmdö till Stockholm.

De två mest betydande tätorterna är Boo, som ligger i Nacka kommun, och Gustavsberg. I Gustavsberg bor ungefär 25 000 invånare. Det som är mest känt med Gustavsberg är dess porslinsfabrik.

Bild: Janders

5. Hisingen (19 725 hektar)

På Hisingen, som är Sveriges näst folkrikaste ö, bor det omkring 150 000 människor. Ön ligger i Göteborgs kommun. 75 % ligger i Bohuslän och resten i Västergötland. Hisingen utgör ungefär hälften av Göteborgs yta.

Läs mer: Sveriges alla landskap - komplett lista

Fram tills varven lades ner på 1970-talet var Hisingen ett centrum för varvsindustrin.

Hisingen ligger mellan de två älvarmarna som Göta Älv delar upp sig i innan den rinner ut i havet. Hisingens förbindelse med fastlandet består av sex bilbroar, två biltunnlar och två järnvägsbroar.

På Hisingen har vi AB Volvo, Volvo Personvagnar, Skandiahamnen, Preems och Shells raffinaderier.

Bild: Jesperhallen

4. Orust (34 374 hektar)

Orust ligger strax norr om Tjörn och ännu mera norr om Hisingen. På Orust bor ungefär lika mycket folk som på Tjörn, med andra ord bortåt 15 000 invånare. Ön utgör en egen kommun tillsammans med en del småöar.

Förbindelsen med fastlandet går via Nötesundsbron. Trafikverket bedriver färjetrafik från och till olika öar.

Ön är skapad på ett naturligt sätt med fjordar och smala sund. Bland orter på Orust märks Henån, som är centralorten, och Svanesund. På ön är båtbyggande en viktig näring.

Bild: Sinikka Halme

3. Södertörn (120 696 hektar)

Södertörn är utan tvekan Sveriges folkrikaste ö med omkring 800 000 invånare. Ön ser ut som en triangel och dess norra del är söder om Stockholm och sedan avgränsas Södertörn av Södertälje kanal, Mälaren och Östersjön.

Södertörn kom inte att räknas som en ö förrän 2014 då SCB fastslog att inte bara hav, sjöar och älvar/åar utgjorde ö-gränser utan också grävda kanaler. Södertälje kanal var alltså tillräckligt mycket vattendrag för att Södertörn skulle kunna kallas för en ö.

På Södertörn finns åtta kommuner. Dessa är Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka (del av), Nynäshamn, Salem, Stockholm (delen Söderort), Södertälje (delen Östertälje), Tyresö.

Läs mer: Sveriges 15 största sjöar

Bild: Arjlid Vågen

2. Öland (134 268 hektar)

Kalmarsund skiljer Öland från Småland. Ön är 135 km lång. Öland binds ihop med Kalmar vid Färjestaden med en bro som invigdes 1972 och är 6072 meter lång. Dessutom går det att åka färja mellan Byxelkrok i norr och Oskarshamn på sommaren.

Öland har ungefär 27 000 invånare. Flest bor det i Färjestaden men den stora turistorten tre mil från bron är Borgholm.

Öland har en säregen natur med sin alvarmark som ingår i Unescos världsarvslista. Dessutom slås man av de fina ädellövskogarna och strandängarna med sitt rika fågelliv.

Ön är också en typisk turistö och det finns lika många bostäder som det finns bofasta på Öland, detta i och med fritidshusen.

Bild: Proton

1. Gotland (296 776 hektar)

Ön Gotland är mera än dubbelt så stor som Öland. Värt att tänka på är att ön Gotland inte innehåller Fårö, Gotska Sandön och en massa andra mindre öar. När man talar om länet och kommunen Gotland räknas förstås även dessa öar in.

Gotland ligger 10 mil från fastlandet. Det finns ingen bro utan man är hänvisad till flyg eller färja från Nynäshamn eller Oskarshamn. På Gotland finns ungefär 60 000 invånare.

Bland annat tack vare sin speciella natur med sin unika flora är Gotland en mycket populär turistö. Visby är den självklara centralorten på ön.

Läs mer: Sveriges 15 djupaste sjöar

Bild: Jurgen Howalt

Externa källor

För kartbilderna har vi använt oss av Open Street Maps. Vi har även följt deras licensregler som du kan läsa om här.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Ingemar Fransson

Ingemar är en pensionerad lärare inom samhällsorienterade ämnen. Han har ett särskilt stort intresse inom områdena idrott, politik och geografi.

Du kanske också gillar detta

Finns det kalla slots egentligen?

Läs mer

Vad är vinst åt alla håll inom slots? (win all ways)

Läs mer

Vad är hålkort (dolda kort) inom poker?

Läs mer

Vad är slots med 243 vinstvägar?

Läs mer
cross-circle