Solceller på marken: Är det värt pengarna?

Här lär du dig allt du behöver veta om att installera solceller på marken.

Artikelns innehåll

Kan man ha solceller på marken?

Ja, det går bra att installera solceller på marken. Vid markmontering fäster man solpanelerna på markställningar, och det blir mycket kabeldragning utomhus. Solceller på marken är vanligast i solcellsparker, men att ha solceller på marken går också bra vid en vanlig villainstallation.

När passar det att montera solcellerna på marken?

Om exempelvis taket är skuggat eller om du inte får bygglov för solceller på villataket är det fördelaktigt att montera solcellerna på marken i stället. Så länge det finns nog med plats, och ytan är skuggfri, fungerar en solcellsinstallation på marken hur bra som helst.

Vad kostar solceller på marken?

Solceller på marken kostar generellt 15 % mer än solceller på taket. Snittkostnaden för markmonterade solceller är 13 000–14 000 kr per installerad kW. I det priset är avdraget för grön teknik medräknat.

Nedan berättar vi om de viktigaste faktorerna som påverkar priset för markmonterade solceller.

Vad påverkar kostnaden för markmonterade solceller?

Hur stor solcellsanläggning du skaffar

Ju större solcellsanläggning du skaffar på marken, desto fler solceller och markställningar krävs, och desto dyrare blir totalkostnaden för solcellsanläggningen.

Samtidigt minskar priset per kW ifall du installerar fler solceller på marken. Detta då många kostnader är ungefär samma oavsett hur många solpaneler du skaffar. Exempel på en sådan kostnad är projektering och resor till och från projektet.

Markförhållandena

Att montera markställningarna blir svårare och tar längre tid ifall marken är hård, ojämn och/eller stenig. Att installera markmonterade solceller vid icke-optimala markförhållanden går bra, men kostar lite mer pengar än vanligt.

Typ av markställning

Masstillverkade markställningar i stål från fabrik får du ett relativt bra pris på, men har du tillgång till billigt trävirke kan du tillverka dina egna markställningar.

Men ifall du tillverkar dina egna markställningar i trä, tänk på att försäkringsbolagen i regel kräver att markställningarna ska vara klassade för att klara av en viss mängd snö och vind. Det säkraste och bästa är generellt att köpa färdiga markställningar från fabrik.

Kabeldragningen

Kabeldragningen kostar normalt ca 500 kr per meter inklusive hårdvara och grävning av kabelkanal i form av ett dike. Du kan minska kostnaden för kabeldragningen genom att gräva diket själv, men tänk på att allt arbete som rör el måste skötas av behöriga elektriker.

Krävs bygglov för markmonterade solceller?

Nej, bygglov krävs generellt inte för solcellsanläggningar på marken. Så länge höjden på solceller och byggställningar inte överstiger 3 meter ska anläggningen vara bygglovsfri enligt en vägledande dom i Mark- och miljööverdomstolen från 2021.

Samtidigt finns det tillstånd som kan krävas såsom biotopskydd, strandskydd och tillstånd för byggåtgärder nära väg. Det bästa är att du själv kontrollerar vad som gäller kring tillstånd och bygglov med din kommuns byggnadsnämnd.

Fördelar och nackdelar med solceller på marken

Fördelar

  • Det är en bra lösning om ditt tak är skuggat eller om en solcellsinstallation på taket inte tillåts.
  • Husets utseende påverkas inte.
  • Du kan nästan alltid rikta solpanelerna idealt, alltså åt söder.
  • Du kan alltid ha en ideal lutning på solcellerna som är ca 35 – 45 grader.

Nackdelar

  • Stöldrisken är mycket högre än vid en takinstallation.
  • 15 % högre totalkostnad än vid takinstallation.
  • Mark på tomten krävs till skillnad från en takinstallation där solcellerna installeras på en yta som ändå inte kan användas till något annat.
  • Kraftfulla solpaneler krävs som är särskilt bra på att stå emot vind. Om för enkla solpaneler installeras åldras de i förtid.
  • Försäkringsbolaget har särskilt höga krav på bland annat inhägnad och skydd mot saker som träd och buskar.

Vanliga frågor

Kan markintegrerade solceller monteras på betesmark?

Ja, en markinstallation av solceller är fullt möjligt på både odlingsmark och betesmark. Djuren kan utan problem beta på de ytor som inte har solceller, och vid installation på odlingsmark kan man göra så att solcellerna tar upp särskilt lite plats.

Vad kallas ett stort områden med solceller på marken?

Ett stort område med solceller på marken kallas för solcellspark. Men för att anläggningen ska klassas som solpark krävs en toppeffekt på minst 1 MW (1 000 KW). En normalstor svensk solcellsanläggning har en effekt på ca 10 KW.

Får jag installera solceller på marken själv?

Nej, du får inte installera solceller på marken själv. Du får hjälpa till med saker som projektering och dikesgrävning, men du får inte röra någonting som har med el att göra. Generellt är det bäst att låta installationsföretaget sköta allt.

Kan jag bygga egna markställningar för att spara pengar?

Ja, du kan bygga egna markställningar för att spara pengar. Men markställningarna måste vara av mycket hög kvalitet för att installatör och försäkringsbolag ska gå med på det.

Är solceller på marken effektivare än solceller på taket?

Ja, solceller på marken är i många fall effektivare än solceller på taket. Detta då solceller på marken nästan alltid går att installera med optimal riktning och lutning.

Hur går en markinstallation av solceller till?

Först förbereds marken, sen installerar man markställningarna, därefter sätter man fast solpanelerna, sen bygger man dike/kabelkanal som går till en elcentral och till sist driftsätter man solcellsanläggningen.

Hur är underhållskraven för solceller på marken kontra solceller på taket?

Underhållskraven är ungefär samma, men det är nästan alltid lättare att komma åt solceller på marken än solceller på taket. Det betyder att det vanligtvis är enklare att underhålla solceller på marken.

Hur påverkas fastighetsvärdet av en solcellsanläggning på marken?

Fastighetsvärdet ökar vanligtvis med investeringskostnaden plus solcellsanläggningens vinst över tid minus utgifter. En faktor som minskar värdeökningen är om solpanelerna tar upp plats som kan användas till annat såsom garage eller carport.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Jämförelse av slutprodukter

fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
Jämförelse

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Pokerspelaren Chris Björin: Biografi och karriär

Läs mer

Vad är rakeback inom poker - och kan du få det?

Läs mer

Annonsera hos oss

Läs mer

Vad är jackpot inom poker?

Läs mer
cross-circle