Skattereduktion för solceller: Komplett guide

Här lär du dig allt du behöver veta om hur det fungerar med skattereduktion för solceller.

Artikelns innehåll

Vad är skattereduktion för solceller?

Skattereduktionen för solceller är ett statligt avdrag som du får ifall du säljer solel till ditt elbolag, vilket du gör ifall du har en solcellsanläggning. Skattereduktionen är idag 60 öre per såld kWh, vilket motsvarar ungefär hälften av förtjänsten för såld solel.

Som mest får du en skattereduktion på 18 000 kr/år, men som mikroproducent av solel kommer du inte nå det taket.

Vem kan få skattereduktionen?

Skattereduktionen får alla som mikroproducerar förnybar el, alltså el från exempelvis solceller, vindkraft eller vattenkraft.

Hur får man skattereduktionen?

Skattereduktionen dras på din inkomstskatt och finns förtryckt i din skattedeklaration. Det är elnätsföretaget som sköter kommunikationen med Skatteverket, så det är inget du behöver tänka på. För att få din skattereduktion för såld solel räcker det att godkänna deklarationen.

Vilka krav finns för skattereduktion för solceller?

Både företag och privatpersoner har rätt till skattereduktion för såld solel. De krav vi berättar om nedan måste var uppfyllda för att du ska få skattereduktion för den solel du säljer.

  • Både köpt och såld el ska gå via samma elmätare. Det gör den alltid om du är mikroproducent av solel så det här uppfyller du.
  • Fastighetens huvudsäkring får max vara 100 Ampere. En normal huvudsäkring för villa är 16A så det taket slår du inte i.
  • Du får inte skattereduktion för fler kWh el per år än vad du köpt från elbolaget. Så säljer du 8 000 kWh per år och köper 7 000 kWh får du bara skattereduktion för den mängd du köpt, alltså 7 000 kWh. Det är vanligast att köpa betydligt mer el än vad man säljer.
  • Du får som mest skattereduktion för 30 000 kWh/år. För att sälja så mycket solel krävs omkring 3 normalstora solcellsanläggningar på 10 kW, så inte heller det taket lär du nå.

Hur viktig är skattereduktionen för såld solel?

Att få skattereduktion för såld solel är mycket viktigt då den står för omkring 50 % av försäljningspriset. Om du inte får skattereduktion för såld solel, till exempel om staten drar in den förmånen, kommer återbetalningstiden för dina solceller öka med ungefär två år.

Vanliga frågor

Hur länge kommer skattereduktionen för solel finnas kvar?

Energimyndigheten skrev en rapport 2021 där det stod att skattereduktionen kommer vara kvar fram till 2050. Så även om ingen kan säga exakt hur länge skattereduktionen finns kvar ser det ut som den kommer bli långlivad.

Vad händer om jag bara äger en del av solcellsanläggningen?

Om vi säger att du äger 50 % av solcellsanläggningen, exempelvis om du samäger den med din sambo, får du och din sambo dela på skattereduktionen. Tänk på att gränsen på 30 000 kWh såld solel per år gäller för hela systemet och inte per ägare.

Har bostadsrättsföreningar rätt till skattereduktion?

Ja, bostadsrättsföreningar som säljer solel har rätt till skattereduktion på samma sätt som privatperson och företag. När BRF:er skaffar solceller kan skattereduktionen dras på till exempel fastighetsskatten eller någon annan statlig avgift.

Vad händer om jag har fler solcellsanläggningar?

Om du har fler solcellsanläggningar, exempelvis solceller på sommarstugan och solceller på villataket, har du fortfarande rätt till skattereduktion för solceller. Reduktionstaket på 30 000 kWh per år lär du inte heller komma upp i ifall du "bara" har två solcellsanläggningar.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Jämförelse av slutprodukter

fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
Jämförelse

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är longhanded inom poker (+ så spelar du longhanded)

Läs mer

Vilka markställningar finns för solpaneler?

Läs mer

Vad är buy-in inom poker?

Läs mer

Vad är annuitetsvinst inom casino och slots?

Läs mer
cross-circle