Solceller till sommarstugan: Är det värt pengarna?

Här berättar vi allt du behöver veta om att skaffa solceller till din sommarstuga eller ditt fritidshus.

Artikelns innehåll

  • Jämför solcellsofferter gratis
  • Smidig solcellskalkylator
  • Inga förpliktelser
  • Hjälp via telefon
Till Hemsol!

Är det värt pengarna att skaffa solceller till sommarstugan?

Ja, det är värt pengarna att skaffa solceller till sommarstugan. En liten solcellsanläggning på 5 kW räcker generellt för att få el gratis på sommaren, och du tjänar även pengar på att sälja den el sommarstugan inte gör av med till ditt elbolag.

En annan bra sak med att skaffa solceller till sommarstugan är att solceller tillverkar som mest el på sommaren, alltså när det är ljust, och då du är i din sommarstuga.

Hur mycket solceller behöver sommarstugan?

En sommarstuga med en årsförbrukning på 6 500 kWh/år behöver normalt en solcellsanläggning på minst 5 kW till uppåt 8 kW, men 10 kW är normalt för mycket. En solcellsanläggning på 5–8 kW har ungefär 14–22 solpaneler.

Vad kostar solceller till sommarstugan?

En solcellsanläggning på 5 kW kostar vanligtvis ca 80 000 kr efter att det gröna avdraget på 20 % av totalkostnaden räknats med. Det gröna avdraget drar installatören av direkt på fakturan så det är inget du behöver ansöka om.

Hur lång återbetalningstid är det?

Återbetalningstiden för en solcellsanläggning på 5 kW, som är en typisk storlek för en sommarstuga, är normalt ca 12–13 år.

Detta är under förutsättning att anläggningen producerar 5 000 kWh per år, vilket ger en årsbesparing på omkring 6 500 kr. Då solceller håller i minst 30 år får du gratis el i sommarstugan under många år framöver.

Får jag installera solcellerna själv i fritidshuset?

Nej, du får inte installera solcellerna själv i din sommarstuga. Du får hjälpa till med en del saker såsom att sätta upp byggställningar, men du får inte röra något som rör elarbete om du inte har rätt behörighet för det.

Vilka fördelar finns med solceller till sommarstugan?

  • Du gör en investering som är lönsam.
  • Du värnar om miljön.
  • Du får skattereduktion på 60 öre per såld kWh solel.
  • Värdet på din sommarstuga ökar.

Hur skaffar jag solceller till sommarstugan?

Grovt sett finns två steg.

1. Se över de förutsättningar du har

I detta steg är det bra att kontrollera saker som om bygglov krävs för solcellerna, och om taket är hållbart och i tillräckligt bra skick för solceller. Skuggning är också ett problem för solceller, så en skuggfri placering är ett stort plus.

Tänk på att det är krångligt att byta tak på din sommarstuga ifall du har solceller på det, så säkerställ att taket håller i minst 30 år till utan att behöva bytas ut.

Bygglov krävs i princip aldrig så länge solcellerna följer fritidshusets form. Men att säkerställa om bygglov är en nödvändighet är något som ska göras, och det gör du genom att kontakta din kommuns byggnadsnämnd.

Problemet med skugga kan du mildra med en optimerare för dina solceller, men idealt ska det inte finnas någon skugga alls över anläggningen. Ifall taket är helt eller delvis skuggat kan du likväl placera dina solceller i trädgården eller någon annanstans på marken.

2. Beställ solcellsofferter

Via de tjänster vi upplyser dig om nedan kan du beställa gratis solcellsofferter. I detta steg är det också viktigt att uppge om el finns i stugan idag, för om så inte är fallet krävs extra planering för de solcellsföretag som skickar offerter till dig.

Vanliga frågor

Blir min sommarstuga självförsörjande på el med solceller?

Nej, din sommarstuga blir inte helt självförsörjande på el. Även om du skaffar ett solcellsbatteri finns det inga garantier för att den solel som skapas räcker dygnet runt, så det är bra att kunna köpa el av elbolaget när det är mörkt och batteriet är urladdat.

Vilka garantier finns för solceller för fritidshus?

Du får vanligtvis en effektgaranti som säger att solcellsanläggningen ska klara av att producera minst 80 % av ursprungseffekten efter 25–30 år. Växelriktaren, alltså anläggningens enda rörliga del, har generellt en försäkring på 10 år eller längre.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Pokerspelaren Anton Wigg: Biografi och karriär

Läs mer

Betsson compliance

Läs mer

Betsafe Poker: Test och recension (+ Hämta bonus)

Läs mer

Vad är dead money (döda pengar) inom poker?

Läs mer
cross-circle