Vad är small blind/lilla mörken inom poker? (+ strategitips)

Här lär du dig allt om vad lilla mörken, som på engelska kallas för small blind, är inom poker. I denna artikel kommer vi främst använda det svenska begreppet, alltså lilla mörken.

Artikelns innehåll

Vad är lilla mörken?

Den lilla mörken är en tvingad satsning som spelaren direkt till vänster om knappen måste lägga in. Det enda undantaget från ovanstående positionering är om du spelar heads up, då måste spelaren med knappen lägga in lilla mörken medan den andra spelaren lägger in stora mörken.

Lilla mörken är en av två obligatoriska satsningar innan floppen i kortspel såsom Texas Holdém. Den andra mörken som finns är stora mörken, alltså big blind, som alltid har ett dubbelt så högt värde som lilla mörken.

Varför finns lilla mörken?

Lilla och stora mörken finns för att belöna offensivt spel där så många spelare som möjligt går in i potten med sin starthand. Utan ett system med stora och lilla mörken hade alla kunnat vänta på att få ett högt par och lägga sig med allt ifrån dåliga till mediokra händer utan att förlora på det.

Skillnader med lilla och stora mörken

Den stora mörken är alltid värd dubbelt så mycket som den lilla mörken, och den stora mörken finns två positioner till vänster om knappen medan lilla mörken finns en position till vänster om knappen.

Hur borde du spela med lilla mörken?

Nedan ger vi dig tips gällande hur du borde spela om du sitter med lilla mörken.

Var inte rädd för att lägga dig

När du har lilla mörken är det du som agerar först, vilket innebär att du sitter i early position vid pokerbordet.

När du sitter i tidig position har du ingen information om vad de andra spelarna kan ha för händer, och då det är viktigt att ha bra och rätt information inom poker befinner du dig i ett underläge.

Har du dessutom dåliga eller mediokra kort är det inte lönt att vara med i potten. Det finns kanske fem spelare efter dig som är beredda att höja, så om du går med i potten först av alla med en medioker hand är det samma sak som att ge bort dina pengar.

Att gå med ifall du har någon av de bästa starthänderna i Texas Holdém, såsom A–A, K–K eller Q–Q, är strategiskt bra, men om du inte har det är det nästan alltid bäst att du lägger dig.

Passa dig för att syna

Ett vanligt nybörjarmisstag inom poker är att gå med i för många potter genom att tänka: - jag vill bara se om jag får bättre kort nästa runda. Men tänk inte så, har du dåliga kort ska du ha som vana att lägga dig om du inte tänkt bluffa eller semibluffa vill säga.

Stjäl den stora mörken

Spelaren med stora mörken är din enda fiende ifall alla andra har lagt sig. Ifall du har kort som motiverar en höjning är det i detta fall lika bra att höja. I bästa fall vinner du potten direkt, och i värsta fall har du sannolikt fortfarande en bra möjlighet att spela till dig potten av big blind-spelaren.

Läs gärna mer om hur du stjäl blinds i vår artikel om att göra blind steals.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är fast play (att spela snabbt) inom poker?

Läs mer

Vad är royal flush inom poker? (+ Handranking och tips)

Läs mer

Vad är volatilitet inom slots? (Guide + Exempel)

Läs mer

Vad är exposed card (visat kort) inom poker?

Läs mer
cross-circle