Vad är knappen (the button) inom poker?

Här lär du dig allt du behöver veta om vad knappen, som på engelska heter the button, är inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är knappen inom poker?

Knappen ser ut som en som en stor spelmarker som det står "D" på, och den visar vem dealern är i den pokergiv som delas ut. Att sitta vid knappen ger dig en stor taktisk fördel då du sitter i sen position.

När du spelar onlinepoker finns det ingen dealer och där visar knappen bara vem som har knapposition vid pokerbordet.

Om du spelar poker hemma med kompisar är det däremot dealerknappen som säger vem som ska blanda, dela ut korten och vem som sitter i knapposition.

Den enda gång personen vid knappen inte agerar sist är innan floppen. Då agerar personen vid knappen tredje sist efter lilla mörken och stora mörken. Vid alla andra rundor, alltså floppen, turnen och rivern, agerar personen som sitter vid knappen sist.

Personen som sitter vid knappen har alltså en taktisk fördel mot alla andra spelare då hon antingen agerar sist eller bland de sista, och således vet vad andra spelare gjort vid pokerbordet.

Har alla lagt sig kan det vara en bra idé att försöka bluffa sig till lilla och stora mörken med en blind steal, och om många spelare höjt och du själv sitter med dåliga kort är det generellt läge att lägga sig.

Ju mer information du har inom poker desto lättare blir det att spela, och det är därför det är så tacksamt att sitta vid knappen.

Exempel på att spela vid knappen

Exempel på vikten av att ha en bra position

Vi säger att du har A♠ K♦ och det delats ut 3♦ 5♠ 5♥ vid floppen. Du spelar med fyra personer och alla passar då de inte verkar ha en bra hand utan mest vill få nya kort av dealern utan att behöva betala. Du höjer med 100 kr och alla andra spelare lägger sig, vilket innebär att du tar hem potten.

Exempel på hur du lägger dig med rätt information

Du har K♦ 9♥ som starthand och sitter vid ett fullsatt pokerbord. En spelare höjer vid floppen, en annan spelare återhöjer och två ytterligare spelare synar. Nu är det din tur, och du lägger dig då du inte tycker att din hand är bra nog att syna med.

Tack vare att du satt vid knappen och hade mer information än alla andra kunde du göra ett bra val som ledde till att du inte gick med i en pott som du hade i princip noll chans att vinna.

Vad innebär det att köpa knappen?

Att köpa knappen innebär att du som nytillkommen spelare köper dig en plats mellan knappen och lilla mörken. Det betyder att du får spela vid knappen nästa runda, alltså vid din första omgång. Men för att köpa till dig knapposition måste du betala både för stora och lilla mörken på en gång.

Att betala lite extra när man börjar spela vid ett nytt pokerbord tycker många är värt det, och detta tack vare att platsen vid knappen är så pass taktiskt bra att sitta vid.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är running it twice inom poker?

Läs mer

Svartlistade casinon i Sverige: Komplett lista

Läs mer

Sveriges 20 vanligaste hundraser

Läs mer

Vad är onlinepoker (eller internetpoker)

Läs mer
cross-circle