Vad är heads up inom poker? (+ strategi för heads up-spel)

Här lär du dig allt om vad heads up är inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är heads up?

Heads up inom poker är när du spelar mot en motspelare i stället för flera. Vanligtvis är det så att alla spelare förutom du och en till har åkt ut.

Olika former av heads upp finns, alltså både turnerings-heads-up där du inte kan lämna hur som helst och cash-game-heads-up där du kan avsluta spelet när du vill.

Heads up är inte samma sak som att bara ha en motspelare kvar i spelomgången, det är när du har en motspelare kvar vid pokerbordet.

Vid heads up-spel spelar du vanligtvis tills antingen du eller motståndaren vunnit. Vem som vinner beror dels på tur, men oftast mest på skicklighet.

Hur ska man spela heads up?

När du spelar heads up ska du alltid anpassa dig efter hur motståndaren spelar, men generellt lönar dig sig att vara med i fler händer än om pokerbordet skulle vara fullsatt.

Innan floppen

Nu har du faktiskt en möjlighet på 50 % ätt få bäst kort, innan var den möjligheten mycket lägre. Så generellt ska du inte lägga dig för ofta, det är i regel bara slöseri med pengar vid heads up-spel.

Du ska också tänka på hur motståndaren spelar heads up. Är det en aggressiv spelare heads up är det ofta värt det att vänta på att själv få en bra starthand där du kan vinna stort.

Men vänta inte för länge för aggressiva spelare äter snabbt upp din pott om big blind höjts till en tillräckligt hög nivå. Att gå med i minst 50 % av alla potter är smart oavsett hur motståndaren spelar heads up.

Är din motståndare däremot en defensiv spelare som sällan går med i potten är det vanligtvis en bra idé att spela omkring 80 till 90 % av dina starthänder. Detta då du får en hel del gratispotter när motståndaren lägger sig.

Efter floppen

Efter floppen ser du ofta tydligt om du kommer få någon bra hand eller inte. Tänk på att höga par är värda särskilt mycket nu när du bara behöver besegra en motståndare. Att försöka få in svårare händer såsom stege eller färg är inte lika taktiskt rätt nu som det var med fler spelare runt bordet.

Generellt är det rätt att säga att du har ett överläge mot motståndaren bara du fått en träff på floppen. Ett bottom pair är exempelvis en helt okej hand vid heads up-spel som du mycket väl kan vinna hela omgången med.

Du ska också tänka på att det lönar sig att vara aggressiv när du spelar heads up efter floppen. Starka, bestämda och höga höjningar är motiverat om du har en bra hand. Läs gärna om taktiken c-betting för det är precis den taktik som passar här.

Vilka händer är bra vid heads up-spel?

Nedan ger vi dig exempel på hur olika händer generellt står sig vid heads up-spel.

Par som hålkort är bra

Att ha par som hålkort är allt ifrån bra till mycket bra. Om du har par som personliga kort är du favorit att vinna mot nästan alla andra starthänder som inte har par.

Om du har ett lågt par såsom 2-2, 3-3, 4-4 eller 5-5 som hålkort är det i regel bäst att syna mindre höjningar som din motståndare gör. Att syna en all in är lite väl övermodigt, men att gå med i potten ska du vanligtvis göra även om du bara har ett lågt par.

Höga par, särskilt par i dam, kung och ess är starka händer som är värda att höja med. Med bara en motståndare kvar är par i ess en mycket stark hand även om du inte får någon träff på floppen.

Ess som toppkort är bra

Ess och ett orelaterat kort är en bra starthand som du kan gå med i stora pottar med. Motståndare med par är samtidigt ett stort hot, likaså motståndare med ess och högre sidokort.

Kung som toppkort är också bra

Att ha en kung som toppkort är förstås inte lika bra som att ha ett ess som toppkort, men du ska veta att en kung och ett orelaterat kort slår genomsnittshanden heads up. Att gå med i all in-satsningar med kung som toppkort är samtidigt generellt en dålig idé.

Kort i samma färg är inte värt mycket

När det är många spelare vid bordet är två kort av samma färg innan floppen tacksamt, men vid heads up spelar färgen ingen större roll.

Att få färg med två kort av samma färg innan floppen har en sannolikhet på ca 5 %. Det är inte mycket att hurra för, så satsa på att få händer som är "bra nog" i stället för händer som är superbra.

Kort i följd är inte värt mycket

Att få kort som 2-3, 4-5 och 6-7 är inte mycket värt vid heads up-spel. Stege är svårt att få in, och som vi sa ovan räcker det generellt med tillräckligt bra händer för att vinna händer heads up.

Spela varierat

När du spelar heads up ska du inte förhasta dig utan noggrant och metodiskt ta reda på vad din motståndare har för spelstil. Då du bara har en motståndare kvar är det generellt lätt att ta reda på hur han vill spela heads up.

Tänk också på att din motståndare kan ha en annan spelstil heads up jämfört med den spelstil han har när fler sitter vid pokerbordet.

För att lära dig vilken spelstil din motståndare har heads up ska du notera hur han agerar under olika satsningsrundor, och vad han har för kort när han tvingas visa dem när det blir showdown.

Läs mer: Pokerordlista med alla viktiga uttryck.

Vilka typer av heads up-spel finns det?

Det finns två typer av heads up-spel: Turnerings-heads-up och cash-game-heads-up.

Turnerings-heads-up

Vid turnerings-heads-up spelar du och motståndaren tills det finns en vinnare. Alltså tills antingen du eller motståndaren får slut på marker. En nackdel med turnerings-heads-up är att du inte kan vinna mer än bordsvinsten om du spelar mot en en riktigt dålig motspelare.

Cash-game-heads-up

Vid cash-game-heads-up är det bra att ha ett stort spelkapital för stora svängningar är vanliga. Du ska också tänka på att motståndaren när som helst kan lämna bordet.

När motståndaren lämnar bordet direkt efter ett par pottvinster kallas det för hit´n run, vilket generellt ses som en irriterande spelstil.

En stor fördel är här att du kan vinna mycket pengar om du möter en dålig motspelare, exempelvis en fisk eller åsna, som är beredd att fortsätta spela.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är RNG (random number generator)?

Läs mer

Vad är World Poker Tour (WPT)?

Läs mer

Pokerspelaren Michael Tureniec: Karriär och biografi

Läs mer

Vad är coffeehousing (table talk) inom poker?

Läs mer
cross-circle