Solceller för Bostadsrättsförening: Guide med allt du behöver veta

Här berättar vi allt du behöver veta om att skaffa solceller till din bostadsrättsförening.

Artikelns innehåll

  • Jämför solcellsofferter gratis
  • Smidig solcellskalkylator
  • Inga förpliktelser
  • Hjälp via telefon
Till Hemsol!

Kan man skaffa solceller till bostadsrättsförening?

Ja, har du ett godkännande från styrelsen eller från en stämma går det bra att installera solceller i din BRF. Skaffar din bostadsrättsförening solceller kan alla som bor där använda den el som tillverkas samtidigt som BRF:en kan sälja all el som blir över.

Vad är IMD?

IMD står för individuell mätning och debitering och handlar om hur den el som solcellerna tillverkar tas om hand av din BRF. IMD är även ett viktigt begrepp när det kommer till att dimensionera solcellsanläggningen på rätt sätt.

Ska BRF:er skaffa solceller med eller utan IMD?

Är det bäst att ha solceller med IMD?

Ja, som BRF är det bäst att skaffa solceller med IMD, alltså med individuell mätning och debitering. Det betyder att alla som bor i fastigheten delar på samma elavtal.

I detta fall tar föreningen betalt av varje delägare sett till den riktiga elförbrukningen i lägenheten, vilket är bättre än att ta betalt via ett schablonbelopp som blir fallet utan IMD.

Med IMD får alltså både de allmänna ytorna och lägenheterna ta del av den el som tillverkas. Exempel på allmänna ytor är förråd, tvättstuga och trappuppgång.

Det bästa med att skaffa solceller med IMD är att din BRF tjänar mer pengar genom att köpa fler solceller, vilket innebär att investeringen blir särskilt lönsam.

Är det bra att ha solceller utan IMD?

Nej, det är inte alls lika lönsamt för en bostadsrättsförening att ha solceller utan IMD. Utan IMD kan din BRF bara använda den solel som tillverkas på de gemensamma ytorna, men inte till lägenheterna där delägarna i BRF:en bor.

Med ett mindre antal solpaneler blir investeringen mindre lönsam, vilket gör solcellsanskaffning utan IMD till ett sämre väl än med IMD.

Att skaffa IMD i samband med solcellsinstallationen

Det går bra att skaffa IMD i samband med att BRF:en skaffar solceller. En uppgradering av elsystemet kräver en engångsinvestering på ca 4 000 kr per lägenhet, men investeringen betalar nästan alltid tillbaka sig.

Vad kostar solceller till BRF?

En komplett solcellsanläggning till BRF på 100 kW kostar ca 1,5 miljoner kronor inklusive moms och tar upp en yta på omkring 500 kvadratmeter.

BRF:er som installerar solceller får inget grönt avdrag från staten, men de får dra av delar av momsen på inköpspriset vilket sänker priset med ca 15–20 %.

8 steg för att skaffa solceller till BRF

1. Kartlägg förutsättningarna för solceller

  • Solpanelerna ska helst vara placerade i söderläge, men att placera dem åt öst och väst går också bra.
  • Solpanelernas vinkel ska helst vara mellan 30–45 grader, men en lutning på mellan 10–60 grader går också bra utan att elproduktionen drabbas alltför mycket.
  • Om solpanelerna skuggas blir elproduktionen lägre. Om din BRF riskerar att få skuggade solceller är det en bra idé att låta en solcellsinstallatör utvärdera skuggningen så du får svar på om en solcellsinstallation kan bli lönsam.
  • Säkerställ att fastighetens tak är i tillräckligt bra skick. En solcellsanläggning håller i minst 30 år, och det måste taket också göra. Eventuella reparationer på taket eller takbyten ska göras innan solpanelerna installeras, annars blir det både krångligt och dyrt att rätta till fel på taket.
  • Följer solpanelerna byggnadens form och lutning behövs normalt inte bygglov. Det kan du läsa mer om i vår artikel om bygglov för solceller.
  • Att ha solcellerna på marken är en bra nödlösning ifall en takinstallation inte är möjlig. Markinstallerade solceller är den bästa lösningen vid till exempel skuggat tak eller om taket har bygglovskrav som inte uppfylls.

2. Bestäm ifall en uppgradering av elsystemet ska göras

Om hyresgästerna ska ha egna elavtal fungerar ett elsystem utan individuell mätning och debitering (IMD), men om solelen ska kunna användas i lägenheterna krävs IMD.

En IMD för en bostadsrättsförening med 50 lägenheter kostar normalt ca 200 000 kr. Ett elsystem med IMD är det vi rekommenderar då återbetalningstiden för solcellerna i det fallet blir lägre än utan IMD.

3. Bestäm hur mycket solceller som behövs

Hur mycket solceller din BRF behöver beror bland annat på IMD, takets storlek, elförbrukningen och huvudsäkringens storlek. Ifall IMD finns är elförbrukningen som solcellerna ska täcka högre, och då krävs ett större solcellssystem.

Läs gärna mer om dimensioneringen av solceller i vår artikel "hur mycket solceller behöver man?"

4. Bestäm vilka solceller som ska köpas in

Det finns bara ett alternativ, och det är att köpa in kiselsolceller. De är mest prisvärda då de har den högsta verkningsgraden av alla solceller som finns. I detta steg ska BRF:en också räkna på hur lönsam solcellsanläggningen blir och hur solcellerna ska finansieras.

5. Ha en föreningsstämma där ett beslut tas

Inför föreningsstämman ska alla deltagare fått ett beslutsunderlag som ska kunna granskas i förväg. Vid stämman sker en omröstning gällande om solceller ska installeras eller inte.

I vissa fall kan det räcka att styrelsen tar beslutet att installera solceller, men normalt krävs ett beslut på en stämma. Vilka regler som finns i din BRF står i föreningens stadgar.

6. Ta in offerter på solceller

Då investeringen är stor och ofta går på minst en miljon kronor är det extra viktigt att bostadsrättsföreningen tar in många solcellsofferter och jämför dem mot varandra. Minst 4–5 offerter krävs för att BRF:en ska kunna göra ett informerat val av solcellsinstallatör.

7. Solcellerna installeras

Solcellsanläggningen installeras och projekteras av den solcellsinstallatör som BRF:en valt.

8. El produceras som kan användas och säljas

  • Den solel som produceras används i första hand av fastigheten och av lägenhetsinnehavarna ifall IMD finns. Den el som blir över säljs till elnätsbolaget.
  • BRF:en får ersättning för nätnytta, vilket idag är ca 5 öre per såld kWh.
  • BRF:en måste betala 25 % moms för den solel som säljs till lägenhetsinnehavarna förutsatt att den årliga omsättningen för BRF:en är minst 80 tkr.
  • Energiskatt behöver inte betalas för solcellsanläggningar på under 500 kW. En normalstor solcellsanläggning för BRF:ar har en effekt på ca 100 kW. En anläggning på 500 kW kräver en takyta på ca 2,3 kilometer, och det är det inte många BRF:ar som har.

Vanliga frågor

Höjs avgiften ifall en BRF installerar solceller?

Det beror på hur föreningen finansierar solcellsanläggningen. I normalfallet tas ett lån med lång löptid så en avgiftshöjning kan undvikas.

Vilka fördelar finns med att ha solceller i en BRF?

Tre viktiga fördelar är att andelen el som måste köpas in minskar, att BRF:en kan sälja el till nätägaren och att fastigheten kan bli miljöcertifierad.

Vilka är de största utmaningarna med att ha solceller

Några av de största utmaningarna är att få majoritet för beslutet om solcellsinstallation, att säkerställa att taket är i tillräckligt bra skick och att säkerställa att finansiering finns.

Förfular solceller bostadsrättsföreningens tak?

Nej, de solceller som säljs idag är så pass stilrena och diskreta att fastigheten nästan alltid blir snyggare snarare än fulare.

Vad händer om BRF:ens tak är K-märkt?

Då krävs ett bygglov för solcellsinstallationen. Om BRF:en inte får det är normalt en markinstallation av solcellerna en bra idé (ifall yta finns för det).

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Unibet Poker: Test och recension (+ Hämta bonus)

Läs mer

Vad är onlinepoker (eller internetpoker)

Läs mer

Pokerspelaren Michael Tureniec: Karriär och biografi

Läs mer

Vad är ett överkort inom poker?

Läs mer
cross-circle