Sälja Solel: Guide med allt du behöver veta

Här berättar vi allt du behöver veta om att sälja solel.

Artikelns innehåll

 • Jämför solcellsofferter gratis
 • Smidig solcellskalkylator
 • Inga förpliktelser
 • Hjälp via telefon
Till Hemsol!

Vad behövs för att sälja solel?

För att kunna sälja solel behöver du en solcellsanläggning, en elmätare som håller koll på både köpt och såld el och ett produktionsavtal hos det elbolag som köper din solel.

Så fort din solcellsanläggning producerar mer solel än vad du kan göra av med i din bostad säljs överskottet till elbolaget du har produktionsavtal med. Det elbolag som tar emot den solel du säljer ger dig pengar för varje inmatad kWh.

Vad får man för pris för att sälja solel?

När du säljer solel får du i normalfallet spotpriset, det vill säga det exakta marknadspriset för el. Det finns ibland elbolag som ger dig spotpriset plus några procent extra, men tumregeln säger att du tjänar mest på att använda den solel du producerar i din egen villa snarare än att sälja den.

Det här får du betalt för

 • Spotpris + elbolagets påslag som ersätter dig med ca 60 + 5 öre per såld kWh. Vad påslaget är beror på vilket elbolag du säljer din solel till. I undantagsfall är påslaget noll.
 • Ersättning för nätnytta som ersätter dig med ca 5 öre per såld kWh.
 • Skattereduktion för såld solel som ersätter dig med 60 öre per såld kWh.
 • Ursprungsgarantier som ersätter dig med ca 1 öre per såld kWh.
 • Elcertifikat (*som idag inte är värt pengarna) som ersätter dig med ca 2 öre per såld kWh.

Snittersättningen för såld solel är alltså omkring 1,21 kr per såld kWh.

* Det är idag inte värt pengarna att få ersättning för elcertifikat när du säljer solel, främst på grund av årsavgiften på 200 kr. För stora solcellsparker är det normalt värt pengarna, men inte för mikroproducenter av solel.

Vad händer med den el jag säljer?

Vad som händer med den solel du säljer bestämmer elbolaget som köper din solel, men i normalfallet går elen till dina grannar då elbolaget tjänar mest på det. När dina grannar som behöver el får det av din solcellsanläggning blir energiförlusterna vid transporten av elen minimal.

Det finns samtidigt ingen speciell plats där all din sålda solel samlas, den blandas ihop med all annan el som finns i elnätet.

6 steg för att sälja solel

 1. Skaffa solceller och börja producera din egen solel.
 2. Uppdatera din elmätare eller skaffa en ny som visar både såld och köpt el. Det är kostnadsfritt.
 3. Skaffa inmatningsabonnemang hos ditt elnätsföretag. Det är ett måste för att kunna sälja solel, och det är nästan alltid kostnadsfritt.
 4. Skaffa produktionsavtal och förbrukningsavtal för el. Produktionsavtalet berättar vad du får för ersättning för såld solel per kWh, medan förbrukningsavtalet säger vad den el du köper från elbolaget kostar.
 5. Sälj el till ditt elnätsbolag. All solel som du inte gör av med i din fastighet matas automatiskt ut på elnätet.
 6. Du får pengar för den solel du sålt. Det får du genom att nätbolaget drar av försäljningsinkomsterna från de pengar du får betala för den el du köpt från elbolaget. De månader du "gått plus" får du pengarna utbetalda till ditt bankkonto.

Regler som finns vid solelsförsäljning

1. Såld solel är kapitalinkomst från bostad

Du behöver i princip aldrig betala skatt när du säljer solel som privatperson. Såld solel räknas idag som kapitalinkomst från bostad, och den typen av inkomst är skattefri upp till 40 000 kr per år.

För att tjäna över 40 000 kr per år på såld solel behöver du ha en solcellsanläggning på omkring 60 kW. En normalstor solcellsanläggning är på ca 10 kW, och en riktigt stor solcellsanläggning är på ca 20 kW, så att betala inkomstskatt för såld solel är något som privatpersoner nästan aldrig gör.

Ett undantag är ifall du hyr ut din bostad och således får en inkomst från hushållet som inte har med solel att göra. Då kan den solel du säljer få hushållet att nå brytpunkten på 40 000 kr , vilket betyder att du behöver skatta för sammanlagd uthyrning och solel som överstiger dessa 40000 kr.

2. Det är ovanligt att behöva betala moms

Om du säljer solel för 80 000 kr per år kommer du upp i brytpunkten för att betala moms. Men för att göra det krävs en solcellsanläggning på ca 50 kW, och en så stor solcellsanläggning har man inte som privatperson.

Ifall du överskrider gränsen på 80 000 kr behöver du betala 25 % moms på all solel du säljer, alltså inte bara den solel som överstiger denna brytpunkt.

3. Regler för skattereduktionen

Förenklat får i princip alla privatpersoner som säljer solel skattereduktion för den solel de säljer.

Du har rätt till en skattereduktion på 60 öre per såld kWh ifall din bostad har en huvudsäkring på max 100 A. En normal huvudsäkring är på 16 A, så det taket är inget du kommer slå i när du säljer solel som privatperson.

Likaså får du inte sälja mer än 30 000 kWh solel per år, och den gränsen når man inte upp till som privatperson. Det normala är att sälja mellan 5 000–10 000 kWh solel per år när man mikroproducerar solel.

4. Regler för energiskatt

I princip inga privatpersoner som säljer solel behöver betala energiskatt. För att komma upp till brytpunkten krävs det att du har ca 50 normalstora solcellsanläggningar på tomten, och det tror vi inte du kommer ha.

En anläggning som krävs för att komma upp i brytpunkten för energiskatt har en effekt på 500 kW, vilket motsvarar omkring 3 kvadratkilometer solceller. Energiskatten för solceller är idag 44,5 öre/kWh.

Läs mer: Hur lönsamt är solceller?

Vanliga frågor

Hur stor solcellsanläggning krävs för att sälja solel?

Det krävs normalt en solcellsanläggning på minst 3 kW för att det ska vara lönsamt att sälja solel. En normalstor solcellsanläggning har en effekt på ca 10 kW.

Kommer jag fortfarande få en elräkning när jag säljer solel?

Ja, du kommer alltid få en elräkning. Men när du säljer solel kommer du få en elräkning där både inkomster för såld solel och utgifter för köpt solel finns specificerade.

Är det miljövänligt att sälja solel?

Ja, det är miljövänligt att sälja solel. All solel du matar ut på elnätet kommer någon annan få ta del av, som i sin tur slipper köpa smutsig el från till exempel olja eller kol.

Vad är det svåraste med att sälja solel?

Det svåraste är normalt att ha råd att köpa solcellsanläggningen som har en hög investeringskostnad. En normalstor solcellsanläggning på ca 10 kW har ett inköpspris på omkring 130 000 kr efter att det gröna avdraget räknats med.

Kräver det mycket administrativt arbete att sälja solel?

Nej, elbolaget tar hand om i princip allt administrativt arbete såsom att rapportera in hur mycket solel du säljer till Skatteverket.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är ett pokerchip (och vilka pokerchip finns det)?

Läs mer

Vad är en mekaniker inom poker?

Läs mer

Vad är volatilitet inom slots? (Guide + Exempel)

Läs mer

Bästa VPN med Swish-betalning

Läs mer
cross-circle