Nätnytta: Vad är det och vem får det?

När du säljer solel får du ersättning för nätnytta. Men vad är det och hur mycket får du? Dessa frågor och flera svarar vi på nu.

Artikelns innehåll

Vad är nätnytta?

Nätnytta är de pengar du får av elnätsägaren för att du matar in överskottsel till elnätet med hjälp av dina solceller. Elnätsägaren ger dig en ersättning på ca 5 öre per utmatad kWh som tack för att du minskar deras överföringskostnader för el.

Vem får du nätnytteersättning av?

Du får nätnytteersättning av elnätsföretaget som inte nödvändigtvis är det elbolag du säljer din överskottsel till. Om du exempelvis säljer din solel till ett elbolag som hyr in sig på Vattenfalls elnät är det Vattenfall som ger dig ersättning för nätnytta, och inte elbolaget som betalar för att få använda deras nät.

Vilken ersättning får man för nätnytta?

Snittersättningen för nätnytta är ca 5 öre per inmatad kWh, men variationen är stor och är normalt inom spannet 2–16 öre per inmatad kWh.

Exempel på nätnytta hos olika elnätsägare

De ersättningsnivåer vi redovisar nedan kan ändras utan förvarning, och ersättningen har avrundats till närmsta öre.

ElnätsföretagNätnytta
Ellevio AB6 öre/kWh
Vattenfall Eldistribution AB17 öre/kWh
Göteborg Energi Nät AB8 öre/kWh
Tekniska Verken i Linköping Nät AB7–11 öre/kWh
Mälarenergi Elnät AB8–14 öre/kWh
Öresundskraft AB3 öre/kWh
Umeå Energi Elnät AB4 öre/kWh
Skellefteå Kraft Elnät AB2 öre/kWh

Vad får man i nätnytteersättning per år?

När du säljer solel till en elnätsägare får du normalt en ersättning för nätnytta på runt 240 kr/år förutsatt att du har en normalstor solcellsanläggning på 10 kW. Den faktor som påverkar om du får mer eller mindre än 240 kr/år är vilken elnätsägare du har produktionsavtal med.

Varför ger olika elnätsägare olika mycket i nätnytta?

Ersättningen skiljer sig i pengar då elnätsägarna själva räknar på hur mycket pengar de tjänar på att de får köpa solel av dig. Är den beräknade förtjänsten hög får du en högre nätnytteersättning och vice versa.

Hur får du pengar för nätnytta?

Du får dina pengar genom att elnätsägaren drar av din nätnytteersättning direkt på fakturan. Normalt räknas nätnyttan mot den summa du betalar elnätsägaren för i form nätavgifter.

Hur ekonomiskt viktig är nätnyttan för dig?

De pengar du får från nätnyttan är viktiga och gör att återbetalningstiden för dina solceller minskar. Men sett ur ett större perspektiv är ersättningen ganska liten och motsvarar omkring 4 % av den ersättning du får för att du säljer solel till din elnätsägare.

I listan nedan förtydligar vi att nätnytteersättningen inte är så hög jämfört med till exempel skattereduktionen för såld solel.

Ersättning för såld solel

Skatteregler för nätnytta

Nedan berättar vi om de regler som finns för både moms och inkomstskatt.

Momsregler för nätnytta

Som privatperson ska du inte betala moms på din nätnytteersättning, men bostadsrättsföreningar och företag ska däremot betala moms på den nätnytteersättning de får. Att slippa betala moms är fördelaktigt för då får du hela beloppet utan momsavdraget på 25 %.

Inkomstskatt och nätnytta

Som privatperson betalar du i princip aldrig inkomstskatt för den nätnytta du får. Nätnyttan räknas mot schablonavdraget för såld solel som idag är 40 000 kr.

Att få intäkter på över 40 000 kr som mikroproducent av solel är snudd på omöjligt. En årsintäkt för såld solel på 6 000–10 000 kr är att räkna som normal när du mikroproducerar solel.

Företag och bostadsrättsföreningar måste alltid betala inkomstskatt på den nätnytteersättning de får.

Vanliga frågor

Finns det fler namn för nätnytteersättning?

Ja, andra namn för nätnytta är energiersättning, ersättning för inmatning och överföringsersättning.

Får bara solelsproducenter nätnytteersättning?

Nej, inte bara solelsproducenter utan alla som producerar el får ersättning för nätnytta av nätägaren. Sol-, vind- och vattenkraft ger också rätt till nätnytta.

Hur nöjd var du med innehållet?

Jämförelse av slutprodukter

fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
Jämförelse

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är top pair inom poker?

Läs mer

Svenska spellagen: Hur fungerar den?

Läs mer

Vad är buy-in inom poker?

Läs mer

Pokerspelaren Mats Iremark: Karriär och biografi

Läs mer
cross-circle