Ursprungsgarantier för solceller: Hur funkar det?

Här lär du dig allt du behöver veta om ursprungsgarantier för solceller.

Artikelns innehåll

  • Jämför solcellsofferter gratis
  • Smidig solcellskalkylator
  • Inga förpliktelser
  • Hjälp via telefon
Till Hemsol!

Vad är ursprungsgarantier för solceller?

Ursprungsgarantier delas ut av staten för att kunna skilja på el beroende på hur den tillverkats. När du mikroproducerar solel får du en ursprungsgaranti per 1 000 kWh såld solel. De ursprungsgarantier du får kan du sälja till ditt elbolag för mellan ca 1–10 kr/st.

Vad är priset för ursprungsgarantier?

Normalt är en ursprungsgaranti för solceller värd ca 1–10 kr/st, vilket motsvarar 0,1–1 öre per såld kWh solel. Det finns ingen officiell statistik eller information om priset för ursprungsgarantier då Energimyndigheten inte behöver erbjuda det, vilket de inte heller gör.

Är det värt det att sälja ursprungsgarantier?

Det beror på. Ja, om du får ett särskilt bra pris för den el du säljer, men nej om du bara säljer ursprungsgarantierna för sig.

Ersättningen för ursprungsgarantier ger dig som bäst ett påslag på 1 öre per såld kWh solel. Det är ingenting jämfört mot exempelvis skattereduktionen för såld solel som ger dig 60 öre per såld kWh.

Vår personliga tolkning är att det inte är värt tiden du lägger ner ifall du bara får betalt per ursprungsgaranti. Ifall du säljer 10 000 kWh solel, vilket är en normal årlig mängd, får du bara en ersättning på 100 kr/år (10000/100=100) för dina ursprungsgarantier.

Men om du däremot får betydligt bättre betalt för såld solel ifall elbolaget får dina ursprungsgarantier är det absolut värt att sälja dem. Det finns elbolag som ger dig spotpriset + 10 öre per såld kWh.

Det ger en årlig vinst på 1 000 kr, och en total vinst på 30 000 kr om vi räknar på att livslängden på din solcellsanläggning är 30 år, vilket är lågt räknat.

Elbolag som ger dig ett extra bra pris för såld solel där du bakat in dina ursprungsgarantier hjälper dig normalt att skapa ett konto i Cesar, vilket behövs för att du ska kunna få och sälja ursprungsgarantier.

Så säljer du ursprungsgarantier

  1. Samla in information om din solcellsanläggning, såsom nätområdes-ID, och anläggnings-ID.
  2. Ansök om att få handla med elcertifikat och ursprungsgarantier via Mina Sidor hos Energimyndigheten. Det tar som högst någon minut.
  3. Skicka in ansökan till Energimyndigheten.
  4. Få och sälj ursprungsgarantier via tjänsten Cesar. Tänk på att dina ursprungsgarantier annulleras efter ett år, så sälj dem i tid.

Vanliga frågor

Vem delar ut ursprungsgarantier?

Det är Energimyndigheten som skapar och delar ut ursprungsgarantier via deras plattform Cesar.

Kostar det något att samla ursprungsgarantier?

Nej, det är gratis att samla de ursprungsgarantier som Energimyndigheten delar ut via Cesar. Att samla elcertifikat via Cesar är däremot inte gratis och kostar 200 kr per år.

Måste jag samla och sälja ursprungsgarantier?

Nej, det måste du inte, det är 100 % frivilligt att göra det. Får du inte ett särskilt bra pris av ditt elbolag för att sälja solel med inbakade ursprungsgarantier kan du lika gärna strunta i allt som har med ursprungsgarantier att göra.

Varför vill elbolag köpa mina ursprungsgarantier?

Elbolagen vill köpa dina ursprungsgarantier för att de vill kunna erbjuda sina kunder miljövänlig el som har ett garanterat ursprung från solenergi.

Vad är skillnaden mellan ursprungsgarantier och elcertifikat?

Ursprungsgarantier garanterar att elen tillverkats på ett visst sätt, i detta fall via solceller och solenergi. Elcertifikat är ett stödsystem från staten som ska stödja utbyggnad av förnybar elproduktion.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Pokerspelaren Justin Bonomo: Karriär och biografi

Läs mer

Vad är en delad pott inom poker? (+ hur delas pottar?)

Läs mer

Vad är chase inom poker?

Läs mer

Vad är ett nothing card inom poker?

Läs mer
cross-circle