Solcellstak: Vad är det + Är det värt pengarna?

Här berättar vi allt du behöver veta om soltak.

Artikelns innehåll

Vad är ett soltak?

Ett solcellstak är ett tak med solceller som ersätter det tak du redan har. Soltak kan vara av antingen solpaneler och tätningslister eller av solcellstakpannor. Soltakets solceller tillverkar solel som du kan använda i din villa. El du inte kan göra av med själv säljs till nätägaren.

Är ett soltak värt pengarna?

Nej, vanligtvis inte. En normal återbetalningstid för solceller är ca 10–15 år medan ett soltak har en generell återbetalningstid på 25–30 år. Så om du snabbast möjligt vill tjäna ihop de pengar du investerat är det bättre att skaffa solpaneler på taket.

Med då är det en dålig idé att skaffa soltak?

Ja, oftast, men inte alltid. Det finns två situationer då ett solcellstak kan vara att överväga:

  • Du gillar den stilrena design som solcellstak ger och bryr dig inte så mycket om kostnaden.
  • Du ska ändå byta taket och får således ett acceptabelt pris, även om det alltid är mer ekonomiskt att investera i solceller.

Vad kostar ett solcellstak?

Ett solcellstak kostar ungefär dubbelt så mycket som en vanlig solcellsanläggning sett till pris per effekt (pris per Watt). För ett normalstort soltak på 10 kW får du vanligtvis betala 200 000–500 000 kr.

Totalpriset beror bland annat på takets skick, anläggningens storlek, typ av solcellstak och val av installatör.

Får man grönt avdrag vid installation av solcellstak?

Både ja och nej. Du får grönt avdrag på 20 % av totalkostnaden för allt arbete som rör solcellstaket. Men du får däremot inte grönt avdrag för den del av taket som inte blir solcellstak.

Så om du skaffar soltak på en sida av huset kan du använda ditt gröna avdrag till den sidan, medan du använder ROT-avdraget för den andra sidan av taket. Som privatperson får man använda 50 000 kronor per år och person i grönt avdrag, och 75 000 kr i ROT-avdrag per år och person.

Vilka soltaksmodeller finns att köpa i Sverige?

Några exempel är:

  • Soltech ShingEl som är av tunnfilmssolceller.
  • Soltech RooF som är av tunnfilmssolceller.
  • Midsummer Slim som är av tunnfilmsolceller.
  • SunStyle som är av monokristallina solceller.
  • Roofit Seam som är av monokristallina solceller.

Vilka olika typer av soltak finns det?

  • Solpaneler istället för vanligt tak. Solpanelerna läggs direkt på pappen och skyddar taket. Kiselsolceller används som ger en lika bra elproduktion som solpaneler i en vanlig solcellsanläggning.
  • Takpannor med inbyggda solceller. Takpannorna har i regel tunnfilmsolceller som har en låg effekt och en hög degradering. Snyggt är det, men ekonomiskt hållbart är det generellt inte.
  • Plåttak med inbyggda solceller. Tunnfilmssolceller byggs in i plåttaket. Diskret och snyggt är det, men ekonomiskt är det inte jämfört med en investering i en vanlig solcellsanläggning.

Hur är degraderingen på soltak?

Degraderingen på soltak är vanligtvis samma som degraderingen för solceller, men undantag finns. Ett tips är att du lägger märke till den degraderingsgaranti som soltakstillverkaren ger. En lägstanivå att acceptera är en degraderingsgaranti på 80 % verkningsgrad efter 30 år.

Vilket underhållskrav har soltak?

Soltak kräver minimalt med underhåll. Snö åker generellt av tack vare lutningen och damm, pollen och annan smuts brukar regna bort. Du kan tvätta ditt soltak manuellt med milt rengöringsmedel som tillverkaren godkänt, men oftast behövs inte det.

Vanliga frågor

Behövs bygglov för solcellstak?

Soltak kräver vanligtvis inte bygglov ifall det inte påverkar byggnadens utseende på ett tydligt sätt. Undantag finns dock, och i det stora hela gäller samma regler som för bygglov för solceller.

Hur vanligt är det med soltak i Sverige?

Det är ovanligt att skaffa soltak i Sverige. Solcellsinstallatörer installerar omkring 1–2 soltak per 100 solcellsinstallationer.

Vad händer om en takplatta går sönder?

Om en takplatta på ditt soltak går sönder kan den bytas ut på ett relativt enkelt sätt. Soltak är uppbyggda i moduler så reparationer sker normalt smidigt och snabbt..

Täcker min hemförsäkring skador på soltaket?

Oftast, men det är inte säkert. Nästan alla solcellsanläggningar täcks av vanliga villaförsäkringar, men få försäkringsbolag har information om de villkor som gäller för solcellstak. Kontakta därför ditt försäkringsbolag innan driftsättning och hör vad som gäller.

Klarar soltak extremväder?

Ja, soltak är hållbara och klarar i princip alltid saker som stormar, blixtar och kraftigt hagel.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Jämförelse av slutprodukter

fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
Jämförelse

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Mikroproduktion av el: Guide med regler och krav

Läs mer

Vad är tvåpar inom poker? (+ Strategi och tips)

Läs mer

13 etikettsregler för poker: Både för live- och onlinespel

Läs mer

Test och recension av OVPN

Läs mer
cross-circle