Vad är showdown inom poker?

Här lär du dig allt om vad showdown, som på svenska är visning, är inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är showdown inom poker?

Showdown inom poker är det moment där alla kvarvarande spelare visar sina kort, och där den som har bäst pokerhand vinner potten.

Ibland kan också potten delas vid showdown. Det sker om två eller fler spelare har samma hand, eller om man spelar ett pokerspel där man kan vinna med både den högsta och den lägsta pokerhanden.

Showdown sker alltid efter sista satsningsrundan ifall det är två eller fler spelare med i potten. Om bara en spelare är kvar i potten vinner den spelaren, och då blir det ingen showdown.

Vilka regler finns vid showdown?

Regler för visningsordningen

Den person som gjorde den sista höjningen börjar med att visa sina kort. Därefter visar alla kvarvarande spelare sina kort med rotation medsols. Nedan ger vi dig ett exempel på detta.

Vi säger att det är två spelare kvar vid rivern: Hasse och Basse. Hasse höjer med 20 kr och Basse synar. Vid showdown måste i detta fall Hasse visa sina kort först, och därefter är det Basses tur att visa sina kort. Om Basse har sämre kort än Hasse behöver han inte visa sina kort.

Om alla spelare checkar i sista satsningsrundan måste den spelare som checkade först visa sina kort först vid showdown. Efter det visar alla som vill det sina kort i rotation medsols.

Det finns också en variant av showdown där alla spelare visar sina kort samtidigt, och sen kontrollerar man vem som har bäst kort. Men den varianten av showdown får du bara använda om du spelar privat, för det är en förenklad och inofficiell variant av showdown.

Regler för att visa sina kort

Vid showdown måste du visa alla dina kort. Det räcker alltså inte att bara visa de kort du skapade den bästa pokerhanden med.

Du måste även visa alla spelare de kort du visar upp vid showdown. Du kan alltså inte bara välja ut en spelare och visa henne handen för att sedan slänga handen i slänghögen. Alla spelare har samma rätt att se din hand om du väl visat den vid showdown.

Rör inte potten

När du spelar livepoker, exempelvis poker på casino, får du aldrig röra potten även om du tror du vunnit den vid showdown. Det är alltid dealern som rör markerna och ger markerna till den eller de spelare som vunnit.

Att föra till sig markerna vid showdown går emot de etikettsregler som finns vid pokerspel.

Du måste inte visa dina kort

Om du vill ha möjlighet att vinna potten vid showdown måste du visa dina kort. Så om en spelare som visat upp sina kort har bättre kort än dig behöver du inte visa dina kort, då kan du lika gärna kasta dem i slänghögen.

Många väljer att inte visa sina kort vid showdown om de inte måste. Detta då man inte vill att andra spelare ska få reda på hur man spelade, alltså om man till exempel exempel bluffade eller hade en hand som nästan vann potten.

Du kan få se motståndarens slängda kort

Om du misstänker fusk har du rätt att begära att få se alla motståndares kort vid showdown, och dealern måste godkänna det. En viktig etisk regel är samtidigt att inte missbruka den möjligheten, och bara använda sig av denna rättighet när det är befogat.

Hur nöjd var du med innehållet?

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Pokerspelaren Ramzi Jelassi: Karriär och biografi

Läs mer

Vad är RNG (random number generator)?

Läs mer

Loggfri VPN: De bästa VPN-tjänsterna som inte sparar loggar

Läs mer

Så spelar du Omaha Hi/Lo (Strategi + Tips)

Läs mer
cross-circle