Livslängd för solceller och solpaneler: Hur länge håller de?

Här lär du dig allt du behöver veta om hållbarheten och livslängden för solceller.

Artikelns innehåll

  • Jämför solcellsofferter gratis
  • Smidig solcellskalkylator
  • Inga förpliktelser
  • Hjälp via telefon
Till Hemsol!

Vad har solceller för livslängd?

Solceller har en garanterad livslängd på 25–30 år, men förmodligen kommer solcellsanläggningar som installeras idag hålla upp emot 40–50 år.

Efter 25 år har solpaneler en garanterad verkningsgrad på 80 % av ursprungseffekten. Men har du premiumpaneler på taket kommer verkningsgraden förmodligen vara över 90 % efter 25 år, mycket tack vare Sveriges milda väder.

Varför får jag inget exakt svar om hållbarheten?

Du får inget exakt svar för att de solceller som installeras idag inte har hunnit bli gamla än. Dagens solceller kan inte jämföras med äldre solceller. Detta beror på att dagens solceller är långt mycket mer hållbara och effektiva än de solceller som installerades för 10 år sedan eller mer.

Växelriktaren behöver bytas ut

Växelriktaren är solcellsanläggningens enda rörliga del och behöver generellt bytas ut efter 10–20 år. Växelriktaren står för ungefär 20 % av investeringskostnaden för en solcellsanläggning, och omkring 60 % av totalkostnaden ifall du har dina solceller på taket i 45 år.

Solcellsbatteriet behöver bytas ut

Har du ett solcellsbatteri har det vanligtvis en livslängd på 10–15 år, så det behöver bytas ut en eller fler gånger beroende på hur länge du har solcellerna på taket.

Vad är degradering inom solceller?

Degradering är den effektförlust dina solceller har över tid, och den normala degraderingstakten för solceller är vanligtvis mellan 0,3–1 % per år. I Sverige är degraderingstakten vanligtvis närmare 0,3 än 1 % tack vare bra solpaneler och väderförutsättningar.

Degraderingstakten beror främst på solcellstyp

Degraderingstakten för dina solceller beror främst på vilken typ av solceller du har. Monokristallina och polykristallina solceller har lägst degraderingstakt medan tunnfilmssolceller har en högre degraderingstakt.

Vädret inverkar också

Vädret påverkar också degraderingstakten. Forskare på USA-baserade NREL (National Renewable Energy Laboratory) har kommit fram till att solceller i länder med milt klimat har en särskilt låg degraderingstakt. Ibland är den så låg som 0,2 % per år.

För solceller i länder med hårt klimat med exempelvis mycket snö, hårda vindar och hög värme uppmättes en degradering på närmare 1 %.

Vad är en normal degraderingsgaranti?

En normal degraderingsgaranti för polykristallina och monokristallina solceller är att de ska ha en verkningsgrad på minst 80–90 % av ursprungseffekten efter 25–30 år. För tunnfilmssolceller får du normalt en effektgaranti på minst 80 % efter 10 år.

Exempel på två tillverkare med bra degraderingsgarantier är LG och SunPower. De utlovar en verkningsgrad på minst 91 % respektive 92 % efter 25 år på deras premiumpaneler.

Tillverkare med degraderingsgarantier som är lite sämre än normalt är First Solar och Global Solar som utlovar en verkningsgrad på minst 80 % efter 25 år. Uppgifter om degraderingsgarantier beroende på tillverkare är hämtade från solcellssidan Smart Solar.

Vanliga frågor

Hur kan jag minimera degraderingen i min solcellsanläggning?

En sak du kan göra är att kontrollera att systemet fungerar optimalt genom att övervaka solelsproduktionen så den är jämn. Det är också bra att be en fackman göra en årlig kontroll av solcellsanläggningen.

Hur påverkar Sveriges milda vintrar degraderingen?

Solceller passar bra i Sveriges milda klimat och har därför en degradering som är lägre än normalt.
Faktum är att solceller producerar som mest solel en kylig, solig och molnfri vinterdag. Samtidigt är vintrarna så pass mörka i Sverige att det är den period då solcellerna producerar minst solel.

Påverkar takets skick solcellernas livslängd?

Ja, indirekt. Installerar man solceller på ett dåligt tak kan solcellerna i värsta fall välta på grund av starkt vindtryck. Ett annat problem är att takpannor som sitter löst riskerar att lossna och skada solcellerna på taket.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Svenska spellagen: Hur fungerar den?

Läs mer

Världens 10 största länder

Läs mer

Vad är spelkortet ess inom kortspel?

Läs mer

Test och recension av OVPN

Läs mer
cross-circle