Verkningsgrad inom solceller: Vad är det egentligen?

Här lär du dig allt om vad begreppet verkningsgrad är inom solceller.

Artikelns innehåll

  • Jämför solcellsofferter gratis
  • Smidig solcellskalkylator
  • Inga förpliktelser
  • Hjälp via telefon
Till Hemsol!

Vad är verkningsgrad inom solceller?

Verkningsgrad är ett mått på hur mycket av solens strålar som dina solceller kan omvandla till solel. Kiselsolceller kan vanligtvis omvandla 18–22 % av solens strålar till solel, vilket betyder att deras verkningsgrad är 18–22 %.

Olika solceller har olika hög verkningsgrad

I listan nedan ser du den typiska verkningsgraden för olika typer av solcellstekniker.

SolcellsteknikVerkningsgrad
Monokristallina solceller20–22 %
Polykristallina solceller18–20 %
Mono-PERC-solceller20–23 %
Poly-PERC-solceller19–21 %
Tunnfilmsolceller12–18 %
IBC-solceller20–25 %

Hur har verkningsgraden för solceller utvecklats?

Monokristallina solceller har gått från en maximal verkningsgrad på 21 % 1990 till en maximal verkningsgrad på 26 % 2020.

Polykristallina solceller har gått från en maximal verkningsgrad på 17 % 1990 till en maximal verkningsgrad på 23 % 2020.

Tunnfilmssolceller har gått från en maximal verkningsgrad på 12 % 1990 till en maximal verkningsgrad på 22 % (i labbmiljö) 2022.

Hur hög verkningsgrad kan kiselsolceller ha?

Idag tror man att kiselsolceller, som har en global marknadsandel på ca 95 %, har en maximal verkningsgrad på 33,7 %. Att ha en verkningsgrad över det är omöjligt då solen innehåller långt fler våglängder än vad kiselsolceller klarar av att omvandla till solel.

Det finns också solceller som har flera lager som kan ta upp fler av solens våglängder. De har en maximal verkningsgrad på 47 % i labbmiljö. Någon massproduktion av de solcellerna lär det samtidigt inte bli tal om under de närmsta åren, främst då det blir för dyrt.

Läs mer: Intressanta fakta om solceller

Vad påverkar verkningsgraden?

Det är fyra faktorer som påverkar verkningsgraden: solcellernas temperatur, skuggning, takets lutning och solcellernas väderstreck.

Solcellernas temperatur

Solceller använder ljusenergi för att skapa solel, inte värmeenergi. Värme är inget som behövs, och sanningen är att för hög värme sänker verkningsgraden för dina solceller.

Solceller är i snitt 25 grader varmare än omgivningen. Så är det 25 grader ute har solcellerna generellt en temperatur på 50 grader. Solceller med en temperatur på 50 grader producerar normalt ca 9 % mindre solel än om solcellerna haft en temperatur på 25 grader.

Den högsta verkningsgraden har solceller när det är soligt och kallt, som det är ibland under kalla vinterdagar.

Skuggning

Skugga är en av solcellernas värsta fiender. Skuggning från exempelvis träd eller andra byggnader sänker verkningsgraden i hela solcellsanläggningen.

En optimerare kan mildra problemet genom att frikoppla de skuggade solcellerna så de inte påverkar förbrukningen för resten av solpanelerna, men det bästa är att inte ha någon skugga över huvud taget. Är taket skuggat är det bättre att placera sina solceller på marken i stället, eller på en annan byggnad.

Takets lutning

Takets lutning ska idealt vara mellan 15–45 grader för att solcellsanläggningen ska producera maximalt med solel. Solceller på platta tak måste därför monteras på en ställning för att solcellerna ska få den lutning som krävs för god solelsproduktion.

Solcellernas väderstreck

Solcellerna ska helst vara riktade åt söder. Åt söder lyser nämligen solen som starkast. Att installera solceller åt väst/öst går också bra, men mot norr ska du inte rikta dina solceller.

Ska man skaffa solceller med hög verkningsgrad?

Det beror på. Solceller med en hög verkningsgrad klarar av att producera mer solel på samma takyta än solceller med lägre verkningsgrad. Men solceller med lägre verkningsgrad är billigare, och ger oftast ett lägre pris per kWh tillverkad solel.

Grundregeln säger: Har du ett litet tak är det bäst att installera högeffektiva solceller, men har du ett stort tak är lågeffektiva solceller bättre då solcellsanläggningen ändå blir kraftfull tack vare dess storlek.

Vanliga frågor

Hur hög verkningsgrad har ett soltak?

Ett soltak, eller solcellsintegrerade takpannor, har normalt en verkningsgrad på ca 16 %. Den förhållandevis låga verkningsgraden beror på att solcellstak har mycket död yta som inte producerar solel.

Hur påverkas verkningsgraden för solceller över tid?

Verkningsgraden för solceller sjunker med omkring 15–20 % efter 25 års tid. Denna naturliga minskning av verkningsgraden kallas för degradering. Dyra solceller har normalt en lägre degradering över tid än billiga solceller.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är suited inom poker? (+ strategitips)

Läs mer

Pokerspelaren Anton Wigg: Biografi och karriär

Läs mer

Vad är Chenformeln inom poker? (+ hur funkar den)

Läs mer

Vilken färg är bäst inom poker?

Läs mer
cross-circle